30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τη φασολάδα με σπανάκι, μουλιάζουμε τους στήμονες του κρόκου Κοζάνης σε ένα φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό.
  2. Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με 2 1⁄2 λίτρα κρύο νερό, τις 2 σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  4. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τα φύλλα του σπανακιού με λίγο αλάτι, σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για 5 ́ - 6 ́, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.
  6. Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τους κύβους ψωμιού με το υπόλοιπο σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Μεταφέρουμε τους κύβους του ψωμιού (χωρίς το σκόρδο) στο μπλέντερ, προσθέτουμε το νερό με τον κρόκο και 1 φλιτζάνι ζωμό από τη φασολάδα και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
  8. Ρίχνουμε τον πολτό στη φασολάδα (αφού έχει περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος, οπότε αφαιρούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αυτή η προσθήκη θα νοστιμίσει και θα χυλώσει τη φασολάδα.
  9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 ́.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Συνταγές με Όσπρια

Συνταγές με Σπανάκι

Συνταγές με Φασόλια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών