30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τη λευκή φασολάδα με πράσα και μπέικον, βάζουμε τα φασόλια να βράσουν με μπόλικο νερό.
  2. Όταν μισοβράσουν, προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε για λίγη ώρα ακόμα το βράσιμο.
  3. Τα αποσύρουμε όταν είναι σχεδόν έτοιμα (περίπου 50 λεπτά από την αρχή του μαγειρέματος) και τα αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα.
  5. Τότε προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, το σέλερι, την πατάτα και το μήλο. Τα ανακατεύουμε να αχνιστούν λίγο και να «πέσουν».
  6. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το μπέικον και τα λαχανικά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς (το αλάτι με μέτρο, γιατί το μπέικον είναι αλμυρούτσικο).
  7. Προσθέτουμε το 1 λίτρο βραστό νερό ή σπιτικό ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά.
  8. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η φασολάδα. Ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας όπως μας αρέσει, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό (αν είναι πολύ πηχτή).
  9. Στο τέλος ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  10. Σερβίρουμε, τη λευκή φασολάδα με πράσα και μπέικον, και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ψημένα ψωμάκια (κρουτόν).

Ψωμάκια (κρουτόν)

  1. Κόβουμε την ψίχα από 2 - 3 φέτες ψωμιού σε κύβους.
  2. Τους ραντίζουμε με λάδι, τους πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, με ξερά μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. ρίγανη) και τους φουρνίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών