Τη συνταγή μας έδωσε η Ειρήνη Πουρνάρα, μια οικοδέσποινα της παλιάς Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣπανακόπιτα με κινόα στη σχάραΣπανακόπιτα με κινόα στη σχάρα

Η σπανακόπιτά της κυρίας Ειρήνης Πουρνάρα έχει ταξιδέψει, αρκετές φορές μάλιστα, στην Ελβετία, πεσκέσι για την οικογένειά της που ζει εκεί. Η προσθήκη του τραχανά είναι σχετικά πρόσφατη στη συνταγή της. Μόνη της ανακάλυψε πως, εκτός του ότι ρουφάει τα πολλά υγρά, ο ξινός τραχανάς δίνει και ωραία υφή, αλλά και γεύση στο σύνολο. 

30' προετοιμασία
45' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 35 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τη σπανακόπιτα με τραχανά ζεσταίνουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σπανάκι και με μια ξύλινη κουτάλα το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το πιπέρι και τον τραχανά.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να μαραθούν καλά για περίπου 5-6 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη γέμιση και, όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Φύλλο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Η ζύμη που θα προκύψει είναι ελαστική, αλλά όχι πολύ αφράτη.
  3. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
  4. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη σε ένα φύλλο, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από του ταψιού, και αλείφουμε το καθένα με το λιωμένο βούτυρο.
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και καλύπτουμε με το πρώτο φύλλο τον πάτο και τα τοιχώματα, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν.
  8. Σκορπίζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, γυρίζουμε και στρίβουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  10. Βουτυρώνουμε στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
  11. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.
  12. Αν δούμε ότι παίρνει πολύ χρώμα, τη σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 175.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT