5' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2

Για το αυγό μάτι

Διαδικασία

Σπανακόρυζο:

  1. Για το σπανακόρυζο με αυγό μάτι, σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.
  2. Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανεβάζουμε ελάχιστα τη φωτιά.
  3. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί, να «πέσει» και να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μία βράση.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
  7. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό, τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.

Αυγό:

  1. Λίγο πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
  2. Σπάμε μέσα στο τηγάνι το αυγό, αλατοπιπερώνουμε και το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να δέσει το ασπράδι.
  3. Κάθε τόσο ανασηκώνουμε λίγο το τηγάνι και περιχύνουμε το αυγό με το καυτό λάδι.

Μυστικά

Για να σερβίρουμε, βάζουμε σπανακόρυζο σε ένα πιάτο, από πάνω ακουμπάμε το αυγό μάτι και συνοδεύουμε με ένα κομμάτι τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών