30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα καπνιστά σπαράγγια

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

Για την πικάντικη σάλτσα τυριού

Διαδικασία

Καραμελωμένα φουντούκια

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε την άχνη με 1 κουτ. σούπας νερό, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει – δεν ανακατεύουμε, απλώς σείουμε το τηγάνι για να λιώσει ομοιόμορφα η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε να καλυφθούν με την καραμέλα και απλώνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να στερεοποιηθεί, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν τραγανά μεγάλα ψίχουλα.
  4. Αφήνουμε στην άκρη. Τα φουντούκια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγουμένη.

Σπαράγγια

  1. Κόβουμε τα σκληρά τμήματα των κοτσανιών των σπαραγγιών και τα πετάμε.
  2. Ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 2 λεπτά σε νερό που βράζει, τα μεταφέρουμε αμέσως σε παγωμένο νερό μέχρι να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε.
  3. Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι με 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και απλώνουμε πάνω του τα ξύλα μάραθου.
  4. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις το νερό σωθεί και το ρύζι αρχίσει να καίγεται στον πάτο της κατσαρόλας, βάζουμε στο σκεύος το επίπεδο προστατευτικό δίχτυ που χρησιμοποιούμε για να μην πιτσιλιζόμαστε κατά το τηγάνισμα (ή ένα μεταλλικό σουρωτό που να χωράει)και ακουμπάμε πάνω εκεί τα σπαράγγια, απλωτά.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
  6. Αυτή είναι μια απλή μέθοδος καπνίσματος: στο διάστημα αυτό τα σπαράγγια θα απορροφήσουν τους αρωματικούς ατμούς από τα ξύλα μάραθου και θα αρωματιστούν.

Σάλτσα τυριού

  1. Στο μεταξύ, με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες κόβουμε 4-5 φαρδιές φλούδες από το τυρί και τις απλώνουμε σε πιατέλα, για το σερβίρισμα.
  2. Τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί, το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε κατά το γούστο μας.
  3. Βάζουμε τα σπαράγγια στην πιατέλα με τις φλούδες τυριού. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  4. Πασπαλίζουμε τα σπαράγγια με τα φουντούκια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Σπαράγγια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών