ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGlögg από τη Δανία, ζεστό ποτό με κρασί και ρούμιGlögg από τη Δανία, ζεστό ποτό με κρασί και ρούμι

Κατά τη διαδικασία παραγωγής της ζάχαρης προκύπτει άλλο ένα προϊόν, η μελάσα ή αλλιώς black treacle. Πρόκειται για ένα παχύρρευστο σιρόπι, πλούσιο σε σίδηρο, κάλλιο και μαγνήσιο, που χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία. Από τη μελάσα προκύπτει όμως και ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά, το ρούμι. Σε αυτή τη συνταγή, η οποία είναι παραλλαγή του Treacle, ενός κοκτέιλ που δημιουργήθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Βρετανό θρυλικό μπαρτέντερ Dick Bradsell και βασίζεται στο κλασικό Old Fashioned, η μελάσα έχει την τιμητική της. Προσοχή, γιατί, αν καταναλώσετε περισσότερο από όσο αντέχετε, ενδέχεται να μη θυμάστε και πολλά (ευγενική υπενθύμιση για υπεύθυνη κατανάλωση).

20' παρασκευή
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 1 κοκτέιλ

Ποτήρι

Συστατικά: Για το holy day syrup

Για το κοκτέιλ

Συνοδευτικά

Διαδικασία

  1. Για το κοκτέιλ black treacle, ετοιμάζουμε πρώτα το holy day syrup.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αναδεύουμε σταθερά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί. Μόλις το πετύχουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το σιρόπι να ξεκουραστεί για περίπου 3 ώρες.
  3. Κατόπιν, το εμφιαλώνουμε και το φυλάσσουμε στο ψυγείο, από όπου παίρνουμε όσο χρειαζόμαστε κάθε φορά. Η δόση αυτή επαρκεί για περίπου 40 κοκτέιλ.
  4. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε το Black Treacle κοκτέιλ, βάζουμε 3-4 παγάκια σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned και ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ποτό μας.
  5. Αναδεύουμε για λίγο, ώστε να αναμειχθούν και το ποτό να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  6. Συνοδεύουμε το ποτό μας με φέτες ώριμου αχλαδιού, βρασμένα κάστανα και σταφίδες.

Μυστικά

* Και οι δύο περιοχές που προτείνουμε παράγουν βαρύ, γεμάτο και αρωματικό ρούμι. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, τα ρούμια από την Τζαμάικα τείνουν να έχουν πιο σκληρό χαρακτήρα και είναι ξηρά και τραγανά, ενώ αυτά από την Guyana συνήθως διατηρούν πιο μαλακό και γλυκό προφίλ. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, ενώ, αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς, μπορείτε να τα αναμείξετε πετυχαίνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στους δύο αυτούς χαρακτήρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών