ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGlühwein, γιορτινό και αρωματικό ζεστό κρασίGlühwein, γιορτινό και αρωματικό ζεστό κρασί Το ζεστό αρωματικό κρασί της Γερμανίας και της Αυστρίας λέγεται glühwein και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων προσφέρεται στις υπαίθριες αγορές πόλεων και χωριών. Κόκκινο κρασί, μπαχαρικά και φλούδες εσπεριδοειδών είναι τα βασικά συστατικά του. Το glögg είναι σχεδόν το ίδιο με το glühwein και το βρίσκουμε κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ισλανδία. Η διαφορά βρίσκεται στον τύπο του κρασιού, στην ποσότητα του αλκοόλ και στα αρωματικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Στη Σουηδία, το glögg, που φτιάχνεται με σταφίδες και αμύγδαλα, σερβίρεται τόσο ως απεριτίφ όσο και ως χωνευτικό, πάντα πολύ ζεστό.

Η ιστορία του glögg

Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου ανάμεσα στο 1684 και το 1757 (τόσα ήταν τα χρόνια της ζωής του ήρωα της ιστορίας), υπήρξε ένας Βρετανός ναύαρχος ονόματι Βέρνον. Τα μέλη του πληρώματος, όμως, αναμεταξύ τους τον φώναζαν Old Grog, εξαιτίας του παλτού που δεν έβγαζε σχεδόν ποτέ και που ήταν φτιαγμένο από χοντρό ναπολιτάνικο μετάξι, το οποίο οι Ιταλοί ονόμαζαν grossagrana και οι Αγγλοι grogram – εγώ, πάλι, θυμάμαι τη γιαγιά μου να μιλάει με τη μοδίστρα της για grograin, που προφανώς είναι το ίδιο. Να γυρίσουμε όμως στον ναύαρχο Old Grog, ο οποίος έβλεπε με απόγνωση τους ναύτες του να γίνονται σκνίπα στο μεθύσι με τους ωκεανούς από ρούμι που έπιναν. Εβγαλε λοιπόν ένα φιρμάνι με το οποίο τους υποχρέωνε να αραιώνουν το ρούμι με ζεστό νερό και να του προσθέτουν λεμόνι. Ετσι, αντιμετώπιζε δύο συμφορές ταυτόχρονα: με το νερό περιόριζε τις ποσότητες αλκοόλ και με το λεμόνι το σκορβούτο. Όμως, οι θαλασσοδαρμένοι ναύτες πού να δουν τις καλές προθέσεις του Βέρνον. Οι κοροϊδίες έδιναν κι έπαιρναν και το νερωμένο λεμονάτο ρούμι πήρε το παρατσούκλι του εμπνευστή του. Ιδού, λοιπόν, το grog. Ενώ στην αρχή διαδόθηκε ως γιατρικό για το σκορβούτο, στη συνέχεια οι ιδιότητές του αξιοποιήθηκαν στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Έως σήμερα θεωρείται ιδανικό για το κρυολόγημα, για την καταρροή αλλά και για το πεσμένο ηθικό.
Μείξεις και αναμείξεις ζεστών αποσταγμάτων βρίσκουμε σε πολλές ακόμη χώρες όπου το χειμωνιάτικο κρύο είναι τσουχτερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, όπου η ζεστή βότκα αποκτά άλλες αρωματικές διαστάσεις, καθώς εμπλουτίζεται με φύλλα μέντας και κόκκους πιπεριού. Επίσης, στον Καναδά, το ρούμι, το τζιν ή το ουίσκι διαλύονται σε ζεστό νερό μαζί με λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι.

50' βράσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για το glögg από τη Δανία, ανακατεύουμε το νερό με το γαρίφαλο και την κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πορτοκάλι, και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το ποτό να ζεσταθεί, αλλά όχι να πάρει βράση. Πλένουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε ροδέλες, χωρίς να το ξεφλουδίσουμε.
  3. Μεταφέρουμε το ποτό σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ, ρίχνουμε μέσα το κομμένο πορτοκάλι και σερβίρουμε γεμίζοντας με μια βαθιά κουτάλα γυάλινα φλιτζάνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Iστορίες, τεύχος 7.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών