20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρίαρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.).Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από τον φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στον φούρνο.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς.
- Αποσύρουμε για λίγο από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα.
- Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια» όπως μας αρέσουν.
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε τη strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί.
Μυστικά
Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.