20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρίαρχικά ρίχνουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα σπαράγγια και τα βράζουμε για μόλις 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  4. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ (περίπου 26 x 38 εκ.).
  5. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το ψωμί στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  6. Παράλληλα, σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τέσσερα από τα αυγά μαζί με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν.
  7. Ρίχνουμε το τυρί, το ζαμπόν και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  8. Βγάζουμε το ταψί με το ψωμί από τον φούρνο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα των αυγών και το βάζουμε στον φούρνο.
  9. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει ελαφρώς.
  10. Αποσύρουμε για λίγο από τον φούρνο και γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ.
  11. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα σπαράγγια και σπάμε τα υπόλοιπα αυγά προσεκτικά, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην ομελέτα.
  12. Ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι (κάτω από το γκριλ) για περίπου 2-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά «μάτια» όπως μας αρέσουν.
  13. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και σερβίρουμε τη strata («ομελέτα») με ζαμπόν, σπαράγγια και τυρί.

Μυστικά

Στο φαγητό μπορούμε να βάλουμε και τα περισσεύματα της προηγούμενης ημέρας (βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, βραστό ή ψημένο κοτόπουλο κ.ά.).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σπαράγγια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών