ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό κουταλιού φράουλα με βανίλιαΓλυκό κουταλιού φράουλα με βανίλια
45' βράσιμο
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 3 βάζα των 500 γρ.

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
  2. Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα, καλύπτουμε με ένα πιάτο (θέλουμε το πιάτο να καλύπτεται από το νερό) και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
  3. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν.
  4. Τα μεταφέρουμε αμέσως σε νερό με πάγο να κρυώσουν. Τα αφήνουμε σε νερό για δύο μέρες, αλλάζοντας νερό τρεις φορές τη μέρα.
  5. Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε, με την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω, να στραγγίξουν καλά πάνω σε πετσέτες, προσέχοντας μην τα ζουλήξουμε.
  6. Στην κάτω πλευρά κάθε σύκου χώνουμε ένα αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο. Τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν για περίπου μία ώρα.
  7. Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα συκα, τα αμύγδαλα που περίσσεψαν, τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά σείουμε την κατσαρόλα όποτε χρειάζεται. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.
  8. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν και να δέσει το σιρόπι περίπου 30-40 λεπτά.
  9. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
  10. Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα*.

Μυστικά

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΖΩΝ: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα που έχουμε στρώσει σε ταψί και τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό όταν και τα δύο είναι ακόμη ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, δηλαδή το καπάκι να είναι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT