ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακλαβαδάκια νηστίσιμα με δυο ξηρούς καρπούςΜπακλαβαδάκια νηστίσιμα με δυο ξηρούς καρπούς
45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 7

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις ταχινόπιτες, σε μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι, την κανέλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αλεύρια και το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
  4. Τη χωρίζουμε σε 7 ίσα κομμάτια.
  5. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  6. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο και λεπτό ορθογώνιο φύλλο.
  7. Απλώνουμε από 2 γεμάτες κουταλιές γέμισης σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό.
  8. Έπειτα στρίβουμε το ρολό να γίνει στριφτάρι και το τυλίγουμε από κάθε άκρη του αντίστροφα σε σαλίγκαρο, σαν «ς». Τέλος, γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο.
  9. Πιέζουμε ελαφρά, πρώτα με το χέρι μας και μετά με τον πλάστη, ώστε να πλατύνει και να αποκτήσει πάχος περίπου 2 εκ.
  10. Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστούν σε όγκο.
  11. Αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε τις ταχινόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών