
45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'
Υλικά
Κομμάτια: 7Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις ταχινόπιτες, σε μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαστίχα με το μαχλέπι, την κανέλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αλεύρια και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 7 ίσα κομμάτια.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο και λεπτό ορθογώνιο φύλλο.
- Απλώνουμε από 2 γεμάτες κουταλιές γέμισης σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Έπειτα στρίβουμε το ρολό να γίνει στριφτάρι και το τυλίγουμε από κάθε άκρη του αντίστροφα σε σαλίγκαρο, σαν «ς». Τέλος, γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο.
- Πιέζουμε ελαφρά, πρώτα με το χέρι μας και μετά με τον πλάστη, ώστε να πλατύνει και να αποκτήσει πάχος περίπου 2 εκ.
- Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε τις ταχινόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.