
1 ώρα
προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: 30-40Σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη (ή το μέλι). Αν επιλέξουμε ζάχαρη, θα προσθέσουμε και τις 2 κουτ. σούπας μέλι (βοηθάει να μη ζαχαρώσει το σιρόπι).
- Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Μπακλαβαδάκια
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το τριμμένο παξιμάδι, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε 1 φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στη μέση και το λαδώνουμε καλά.
- Παίρνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το μείγμα που ετοιμάσαμε και το απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου, σε ομοιόμορφη στενή γραμμή, στο κέντρο.
- Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και λαδώνουμε την άκρη του φύλλου ώστε να κολλήσει το τελευταίο γύρισμά του.
- Κόβουμε το ρολό σε κομμάτια περίπου των 4-5 εκ. και τα αραδιάζουμε σε σειρά σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ψήνουμε τα μπακλαβαδάκια για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε τα μπακλαβαδάκια και τα περιχύνουμε όπως είναι ζεστά, με μια κουτάλα, με το κρύο σιρόπι.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Τα σκεπάζουμε μόνο με ένα κομμάτι τούλι (για να αποφύγουμε τυχόν έντομα) αλλά όχι με πανί, ούτε τα κλείνουμε σε δοχείο, για να παραμείνουν τραγανά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.