ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τάρτα καρπούζιΤάρτα καρπούζι
1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα με φέτα, ανθότυρο και σταφύλια, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα 100 ml ελαιόλαδο.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια, τρίβοντας με τα δάχτυλά μας το μείγμα, ώστε να βραχεί το αλεύρι από το λάδι και να γίνει ένα ψιχουλιαστό, νοτισμένο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη και το αλάτι και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι απλώς να αναμειχθούν, χωρίς να επιμείνουμε, γιατί η ζύμη θα γίνει κολλώδης και δύσχρηστη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Γέμιση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τη μισή ποσότητα από τη γραβιέρα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι ή το μέλι και το μείγμα ρας-ελ-χανούτ (αν το χρησιμοποιήσουμε).
  2. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Το μείγμα γίνεται κάπως σαν πηχτή κρέμα.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 26 - 28 εκ.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την απλώνουμε με τα δάχτυλα μέσα στην ταρτιέρα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
  3. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι, σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε για 10 λεπτά.
  4. Την βγάζουμε από το φούρνο, βάζουμε στη βάση της τάρτας τις ρώγες σταφυλιού, απλώνουμε από πάνω τη γέμιση, ισιώνουμε με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
  5. Ψήνουμε την τάρτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει ένα ωραίο, ρόδινο χρώμα.

Μυστικά

*Το ρασ-ελ-χανούτ είναι ένα μαροκινό μείγμα μπαχαρικών που ταιριάζει τόσο πολύ με την κρέμα τυριού αλλά και την ξινούτσικη αίσθηση του σταφυλιού, που πραγματικά απογειώνει αυτή την απλή τάρτα. Ρας-ελ-χανούτ βρίσκουμε σε όλα τα μπαχαράδικα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Σταφύλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών