ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και εύκολη, ιδιαίτερη ζύμηΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και εύκολη, ιδιαίτερη ζύμη
45' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 1 μεγάλη τάρτα 26 - 28 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλατοπίπερο. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το λάδι, το γάλα και το νερό.
  2. Ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά και, όταν αναμειχθούν καλά και σφίξουν, μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και αφράτη.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε κατά μέρος, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση (εκτός ψυγείου παραμένει από 30 λεπτά έως 2 ώρες).

Γέμιση

  1. Καβουρδίζουμε τον κιμά, φροντίζοντας στο μέσον της διαδικασίας να βάλουμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.
  2. Μόλις αρχίσει να αρπάζει ο κιμάς, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  3. Ρίχνουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύουμε και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μείγμα να παραμείνει ελαφρώς ζουμερό.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψί, ώστε να τον απλώσουμε και να κρυώσει γρήγορα.
  5. Πετάμε τη δάφνη και τα μπαχάρια.
  6. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε εκεί το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Προσθέτουμε τα καρότα, το κύμινο και λίγο αλατοπίπερο, και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν.
  8. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά ακόμα, μέχρι τα υγρά να εξατμιστούν.
  9. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στο ταψί με τον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το νέο μείγμα να γίνει χλιαρό.
  10. Τότε προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
  2. Λαδώνουμε ελαφρώς μια μεγάλη ταρτιέρα (26 - 28 εκ.)
  3. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα.
  4. Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  5. Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση, ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε ζεστή τη τάρτα με κιμά κοτόπουλου, σταφίδες και ρίγανη και συνοδεύουμε με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα.

Η μαλακιά γεύση της γραβιέρας και του κοτόπουλου, συμπληρωμένες από το πορτοκάλι και τα μυρωδικά, μας οδηγούν σε μια φρέσκια Νεμέα ή ένα Tempranillo, ελληνικό ή ισπανικό.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών