ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με πράσα, μπλε τυρί και αχλάδιΤάρτα με πράσα, μπλε τυρί και αχλάδι
10' προετοιμασία
18' ψήσιμο
Σύνολο: 28'

Υλικά

Μερίδες: για 1 τάρτα

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την τάρτα με πράσα και ροκφόρ ξεκινάμε με την βάση και αλείφουμε 1 ταρτιέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. με το λάδι.
  2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
  3. Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  4. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
  5. Την ψήνουμε άδεια.
  6. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Γέμιση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να σκορπίσει το άρωμά τους, αλλά να μη ροδίσουν.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
  3. Η φωτιά πρέπει να είναι τόσο χαμηλή, ώστε το κρασί να κοχλάζει ήπια, τόσο που μόλις να ανακινείται.
  4. Οταν εξατμιστούν εντελώς τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στην ψημένη βάση και την ψήνουμε για 15 - 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
  3. Τη σερβίρουμε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.

Ένα λευκό ημίξηρο παγωμένο κρασί από Gewürztraminer ή Riesling.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών