
30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη σάλτσα μυρωδικών
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τερίν λαχανικών με σάλτσα μυρωδικών, αρχικά βράζουμε, σε µια κατσαρόλα µε µπόλικο αλατισµένο νερό που κοχλάζει, τα καρότα για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν.
- Στην ίδια κατσαρόλα µε το νερό που κοχλάζει ρίχνουµε τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια και τα σπαράγγια (αν βάλουµε φρέσκα) και τα ζεµατίζουµε για 5-6 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα στεγνώνουµε πιέζοντάς τα απαλά µε απορροφητικό χαρτί.
- Στην ίδια κατσαρόλα µε το νερό που κοχλάζει ρίχνουµε τα σέσκουλα ή το µαρούλι και τα ζεµατίζουµε για 1-2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς και να γίνουν εύκαµπτα.
- Τα βγάζουµε προσεκτικά µε τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουµε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν.
- Λαδώνουµε ελαφρώς µια παραλληλόγραµµη φόρµα για κέικ ή ψωµί, µε διαστάσεις 20 x 7 x 9 (βάθος) εκατοστά.
- Τη στρώνουµε µε διαφανή µεµβράνη, ώστε να καλύψουµε τον πυθµένα και τα τοιχώµατα. Την αφήνουµε να κρέµεται στα πλαϊνά αρκετά, ώστε να σκεπάσουµε αργότερα την επιφάνεια της τερίν.
- Στρώνουµε τα σέσκουλα ή τα µαρούλια, φροντίζοντας να µη µείνουν κενά µεταξύ τους, όπως κάναµε και µε τη µεµβράνη. (Καλύπτουµε πυθµένα και τοιχώµατα και αφήνουµε να προεξέχουν αρκετά στις άκρες).
- Πολτοποιούµε τα καρότα µε την κρέµα γάλακτος στο µπλέντερ.
- Αλατοπιπερώνουµε.
- Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύουµε 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό µε τη ζελατίνη και την αφήνουµε για 5 λεπτά, να λιώσει.
- Την προσθέτουµε στον πουρέ καρότου και ανακατεύουµε καλά.
- Βάζουµε µε κουτάλα 1/4 από τον πουρέ στη φόρµα.
- Βάζουµε τα µισά σπαράγγια (όλα τους να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση).
- Συνεχίζουµε µε τα κολοκυθάκια, σε µία επίπεδη στρώση.
- Προσθέτουµε άλλο ένα τέταρτο του πουρέ καρότου.
- Στρώνουµε οµοιόµορφα και µία στρώση ντοµατίνια, µε την κοµµένη πλευρά τους προς τα πάνω.
- Απλώνουµε άλλη µία στρώση πουρέ, τα φασολάκια και από πάνω βάζουµε τα υπόλοιπα σπαράγγια και τον υπόλοιπο πουρέ καρότο.
- Καλύπτουµε µε τα φύλλα από τα σέσκουλα που περισσεύουν στις άκρες και την πλαστική µεµβράνη.
- Αφήνουµε την τερίν στο ψυγείο για 1 βράδυ (12 ώρες), ώστε να σφίξει.
- Την ξεφορµάρουµε σε µια πιατέλα, αφαιρούµε τη µεµβράνη και την κόβουµε σε φέτες.
Σάλτσα µυρωδικών
- Ρίχνουµε τα µυρωδικά και το ξύσµα λεµονιού στην κρέµα γάλακτος και καρυκεύουµε καλά.
- Περιχύνουµε την τερίν και σερβίρουµε.
- Μπορούµε να αντικαταστήσουµε την κρέµα µε παρθένο ελαιόλαδο και να το σερβίρουµε σε µπολ, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.