10'
προετοιμασία
30'
αναμονή
Σύνολο: 40'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί Νο 38-40.Διαδικασία
- Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να ρίχνουμε χλιαρό νερό και να ζυμώνουμε.
- Η ζύμη πρέπει να γίνει λεία, ομοιογενής και όχι υπερβολικά σκληρή.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα να σταθεί για 20-30 λεπτά.
- Τη χωρίζουμε σε δύο άνισα κομμάτια. Χωρίζουμε κάθε κομμάτι σε 10 κομματάκια και τα κάνουμε μπαλάκια.
- Παίρνουμε τα 10 μπαλάκια ζύμης του μεγάλου κομματιού και τα ανοίγουμε με τον κοντόχοντρο πλάστη που έχει λαβές στις δύο άκρες, σαν πιατάκια του τσαγιού.
- Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντας το καθένα με μπόλικο μαλακό βούτυρο. Πιέζουμε λίγο τα φύλλα να ενωθούν μεταξύ τους.
- Τα βάζουμε σε polybag και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, να παγώσει το βούτυρο. Κάνουμε το ίδιο και με τα μπαλάκια από το μικρότερο κομμάτι.
- Όταν παγώσουν, ανοίγουμε το καθένα από αυτά σαν ένα φύλλο, χωρίς να το τυλίξουμε γύρω από τον πλάστη.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι όλη την επιφάνεια εργασίας και το ανοίγουμε προς όλες τις μεριές λίγο λίγο με τον πλάστη, χωρίς να το τυλίγουμε, προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
- Γίνεται κάπως χοντρό, αλλά με το ψήσιμο γίνεται πολύ αφράτο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το άλλο φύλλο.
- Τα χρησιμοποιούμε με οποιαδήποτε γέμιση.
- Με το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουμε και τα πλάγια του ταψιού, ενώ το μικρότερο το βάζουμε πάνω από τη γέμιση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.