Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει το απόλυτο παστίτσιο με «μπολονέζ» χταποδιού και «μπεσαμέλ» φτιαγμένη με ελαιόλαδο και γάλα σόγιας. Η γευστική λεπτομέρεια που απογειώνει το φαγητό είναι τα φουρνιστά ντοματίνια που ανακατεύονται με το χοντρό μακαρόνι!

30' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.

Για τα ντοματίνια

Για την «μπολονέζ»

Για την «μπεσαμέλ»

Διαδικασία

Χταπόδι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
  2. Bάζουμε το χταπόδι σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει.
  3. Ξεφουρνίζουμε και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130° C.
  4. Βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το κρατάμε στην άκρη.
  5. Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια, περίπου 3 χλστ., σαν χοντροαλεσμένο κιμά.

Ντοματίνια

  1. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα ντοματίνια, τα απλώνουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 130° C.

«Mπολονέζ»

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνου- με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον μαραθόσπορο για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζουμί του χταποδιού που είχαμε κρατήσει στην άκρη και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί το χταπόδι είναι συνήθως αρκετά αλμυρό) και ανα- κατεύουμε.

«Μπεσαμέλ»

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σουσάμι και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, με το σύρμα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με το σύρμα για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να σχηματιστεί μια κρέμα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
  3. Τα αδειάζουμε στο ταψί, τα ανακατεύουμε με τα ψημένα ντοματίνια και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Από πάνω απλώνουμε την «μπολονέζ» με το χταπόδι, σε μια ισόπαχη στρώση.
  5. Αδειάζουμε την «μπεσαμέλ», τη στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μαυροκούκι.
  6. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Ένα νόστιμο και πλούσιο Αγιωργίτικο!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών