Η Νένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει το απόλυτο παστίτσιο με «μπολονέζ» χταποδιού και «μπεσαμέλ» φτιαγμένη με ελαιόλαδο και γάλα σόγιας. Η γευστική λεπτομέρεια που απογειώνει το φαγητό είναι τα φουρνιστά ντοματίνια που ανακατεύονται με το χοντρό μακαρόνι!
30'
προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.Για τα ντοματίνια
Για την «μπολονέζ»
Για την «μπεσαμέλ»
Διαδικασία
Χταπόδι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
- Bάζουμε το χταπόδι σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει.
- Ξεφουρνίζουμε και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130° C.
- Βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το κρατάμε στην άκρη.
- Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια, περίπου 3 χλστ., σαν χοντροαλεσμένο κιμά.
Ντοματίνια
- Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα ντοματίνια, τα απλώνουμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 130° C.
«Mπολονέζ»
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνου- με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον μαραθόσπορο για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζουμί του χταποδιού που είχαμε κρατήσει στην άκρη και 400 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο (αλάτι με φειδώ, γιατί το χταπόδι είναι συνήθως αρκετά αλμυρό) και ανα- κατεύουμε.
«Μπεσαμέλ»
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σουσάμι και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, με το σύρμα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με το σύρμα για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να σχηματιστεί μια κρέμα.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παστίτσιο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
- Τα αδειάζουμε στο ταψί, τα ανακατεύουμε με τα ψημένα ντοματίνια και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Από πάνω απλώνουμε την «μπολονέζ» με το χταπόδι, σε μια ισόπαχη στρώση.
- Αδειάζουμε την «μπεσαμέλ», τη στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μαυροκούκι.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Ένα νόστιμο και πλούσιο Αγιωργίτικο!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.