ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣCheesecake με βάση απο καρυδόπιτα, βύσσινα και φυστίκια ΑιγίνηςCheesecake με βάση απο καρυδόπιτα, βύσσινα και φυστίκια Αιγίνης
30' προετοιμασία
15' ψήσιμο
16 ώρες και 20' αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη βάση

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τούρτα cheesecake με κατίκι και βάση από καρύδια, στερεώνουμε ένα κομμάτι τουλπάνι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και αδειάζουμε στο τουλπάνι το κατίκι.
  2. Το σφίγγουμε και το δένουμε σε πουγκί.
  3. Περνάμε ένα καλαμάκι μπαμπού στο πουγκί και το στερεώνουμε στο μπολ ώστε να κρέμεται.
  4. Βάζουμε το μπολ με το πουγκί στο ψυγείο για 1 βράδυ, ώστε το τυρί να στραγγίξει τα υγρά του.

Βάση

  1. Την επόμενη μέρα αλέθουμε στο μπλέντερ την καρυδόψιχα με το αλεύρι, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα πολύ αφράτο, φουσκωτό και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  3. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη σκόνη καρυδιών και ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με μεγάλες κυκλικές κινήσεις για να μη χαθεί ο όγκος του μείγματος.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τη μαρίζ.
  5. Τοποθετούμε δύο τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. πάνω σε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο, για να φτιάξουμε στο καθένα από έναν πυθμένα, και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο, ρηχό ταψί. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο στρογγυλά αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης, τα οποία θα βουτυρώσουμε ελαφρώς.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα της βάσης στα τσέρκια (ή στα ταψάκια) και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 15 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσουν για 20 λεπτά και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.

Γέμιση

  1. Μεταφέρουμε το στραγγισμένο κατίκι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να γίνει ένα μείγμα εντελώς λείο.
  3. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 5 εκ. σε μια πιατέλα.
  4. Τοποθετούμε στο τσέρκι τη μία ψημένη βάση και πάνω της αδειάζουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε.
  5. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη βάση.
  6. Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
  7. Αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της τούρτας cheesecake με την άχνη και σερβίρουμε με κεράσια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 170.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών