20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
Αυγά ποσέ
- Για να φτιάξουμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα με τραχανά αρχικά ετοιμάζουμε τα αυγά ποσέ. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα 5-6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει έντονα.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα αυγά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.
Σούπα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, την ντομάτα και 1 1⁄2 λίτρο νερό. Μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, και αποσύρουμε.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ 1 κουτάλα της σούπας από την τραχανόσουπα, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη ρίγανη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, βάζουμε σε κάθε μερίδα 1 αυγό ποσέ και σερβίρουμε τη σούπα με τραχανά, καυκαλήθρες και αυγό ποσέ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.