ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέταΤραχανάς με κρόκο Κοζάνης και φέτα
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

Αυγά ποσέ

  1. Για να φτιάξουμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα με τραχανά αρχικά ετοιμάζουμε τα αυγά ποσέ. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα 5-6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει έντονα.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.
  3. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε τα αυγά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

Σούπα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο, τις καυκαλήθρες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον τραχανά, την ντομάτα και 1 1⁄2 λίτρο νερό. Μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, και αποσύρουμε.
  4. Ρίχνουμε στο μπλέντερ 1 κουτάλα της σούπας από την τραχανόσουπα, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη ρίγανη και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε να αναμειχθεί και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  6. Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, βάζουμε σε κάθε μερίδα 1 αυγό ποσέ και σερβίρουμε τη σούπα με τραχανά, καυκαλήθρες και αυγό ποσέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών