10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σούπα
Για το πατέ
Διαδικασία
Πατέ
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε, χωρίς λάδι, το μπέικον για 4-5 λεπτά, να ροδίσει καλά.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα συκωτάκια και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα συκωτάκια.
- Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πάρει το φαγητό μία βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Αδειάζουμε το όλον στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
- Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, το μέλι, το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε το πατέ και το αδειάζουμε με κουτάλι σε ένα μπολ.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, μέχρι να σφίξει.
Σούπα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 του βουτύρου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον τραχανά μέχρι να ξανθύνει.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και τον μάραθο δεμένο με σπάγκο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ καλά για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο τραχανάς.
- Πετάμε τον μάραθο και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ (αν δεν έχουμε, μεταφέρουμε σε πολυκόφτη) μέχρι να γίνει βελουτέ.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε 1 κουταλιά πατέ στο κέντρο του πιάτου.
- Ρίχνουμε τη σούπα του τραχανά ζεστή και από πάνω 2-3 κουταλάκια του γλυκού κοπανιστή.
- Αφήνουμε 1-2 λεπτά να αρχίσει να λιώνει το τυρί και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.