10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σούπα

Για το πατέ

Διαδικασία

Πατέ

  1. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε, χωρίς λάδι, το μπέικον για 4-5 λεπτά, να ροδίσει καλά.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα συκωτάκια και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα συκωτάκια.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πάρει το φαγητό μία βράση.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Αδειάζουμε το όλον στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  6. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών, το μέλι, το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  7. Αλατοπιπερώνουμε το πατέ και το αδειάζουμε με κουτάλι σε ένα μπολ.
  8. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, μέχρι να σφίξει.

Σούπα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 του βουτύρου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον τραχανά μέχρι να ξανθύνει.
  2. Ρίχνουμε τον ζωμό και τον μάραθο δεμένο με σπάγκο, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε πολύ καλά για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο τραχανάς.
  3. Πετάμε τον μάραθο και πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ραβδομπλέντερ (αν δεν έχουμε, μεταφέρουμε σε πολυκόφτη) μέχρι να γίνει βελουτέ.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
  5. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε 1 κουταλιά πατέ στο κέντρο του πιάτου.
  2. Ρίχνουμε τη σούπα του τραχανά ζεστή και από πάνω 2-3 κουταλάκια του γλυκού κοπανιστή.
  3. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να αρχίσει να λιώνει το τυρί και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών