Οι αµπελώνες δεν ευδοκιµούν στις ορεινές βόρειες περιοχές της Ισπανίας κι έτσι ο µηλίτης είναι συνηθισµένο ποτό στην Αστούρια, τη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων, όπου το κλίµα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της µηλιάς. Σε αυτό το πιάτο η φρουτώδης οξύτητα του µηλίτη δένει υπέροχα µε το πικάντικο τσορίθο.
15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Διαδικασία
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουµε την πάπρικα και µαγειρεύουµε για 1 λεπτό ακόµη.
- Δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε τον µηλίτη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό και το δαφνόφυλλο και µαγειρεύουµε για 7-8 λεπτά, µέχρι να αρχίσει το µείγµα να βράζει. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το τσορίθο και σιγοβράζουµε για άλλα 5 λεπτά, µέχρι να συµπυκνωθεί λίγο η σάλτσα. Ρίχνουµε το ξίδι, τον µαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύουµε. Αποσύρουµε. Σερβίρουµε ζεστό µε καλό σταρένιο ψωµί.