Το τσορίθο, ένα καυτερό -συνήθως- λουκάνικο χοιρινού με πιπεριά, τρώγεται παντού στην Ισπανία, από το Σαν Σεμπαστιάν στη χώρα των Βάσκων μέχρι τη Σεβίλλη της Ανδαλουσίας και από τη Βαρκελώνη μέχρι την Μπαδαχόθ, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα.
20'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρεβύθια με τσορίθο, αρχικά ρίχνουμε, σε µια µεγάλη κατσαρόλα, τα ρεβύθια, το δαφνόφυλλο, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τον ζωµό.
- Σκεπάζουµε µε νερό και βράζουµε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να αρχίσει το µείγµα να κοχλάζει.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσουν τα ρεβύθια. Αν τα ρεβύθια δεν έχουν µαλακώσει, προσθέτουµε λίγο νερό και συνεχίζουµε το µαγείρεµα.
- Σουρώνουµε και βγάζουµε το δαφνόφυλλο, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
- Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά.
- Σοτάρουµε το κρεµµύδι για περίπου 3 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουµε το σκόρδο και το θυµάρι και µαγειρεύουµε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
- ∆υναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το τσορίθο και σοτάρουµε για 3 λεπτά.
- Προσθέτουµε τα ρεβύθια στο σκεύος και ανακατεύουµε καλά.
- Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 4 λεπτά, µέχρι να ζεσταθούν καλά.
- Αποσύρουµε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουµε τον µαϊντανό και αλατοπίπερο.
- Τα ρεβύθια με τσορίθο αυτό είναι εξίσου νόστιμα αν σερβιριστούν ζεστά ή σε θερµοκρασία δωµατίου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».