ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡουμάνικο γλυκό ψωμί γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια (cozonac cu nuca)Ρουμάνικο γλυκό ψωμί γεμιστό με σοκολάτα και καρύδια (cozonac cu nuca)
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ώρες και 6' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 1'

Υλικά

Τεμάχια: 1

Για την επιφάνεια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το τσουρέκι Challah στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύσμα και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
  5. Καλύπτουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Τη ζυμώνουμε ξανά για 1 λεπτό για να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε και πάλι με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
  7. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
  8. Πλάθουμε το καθένα σε λεπτό μπαστούνι και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
  9. Έπειτα τη στρίβουμε και την τυλίγουμε, για να ενωθούν οι δύο άκρες της και να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
  10. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου και ακουμπάμε εκεί το στεφάνι.
  11. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  12. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, πιέζουμε με το δάχτυλό μας: αν η ζύμη επανέρχεται χωρίς να μένει βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  14. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το αυγό με το νερό και αλείφουμε όλο το στεφάνι προσεκτικά, για να μην το τρυπήσουμε και ξεφουσκώσει.
  15. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους και σουσάμι και φουρνίζουμε.
  16. Ψήνουμε το challah για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών