Το χαρακτηριστικό αυτής της βασιλόπιτας είναι τα έντονα αρώματα από λεμόνι και μανταρίνι και τα κομματάκια από ζαχαρωμένο τζίντζερ, που της δίνουν μια πιπεράτη, αιχμηρή και ταυτόχρονα γιορτινή αίσθηση.
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με άχνη, σχηματίζοντας το «20..», αλλά αν θέλουμε κάτι διαφορετικό (ή αν θέλουμε να σερβίρουμε τη βασιλόπιτα ως κέικ), απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα τυριού που προτείνουμε.
Ο Μπάμπης Ζιντίλης είναι ζαχαροπλάστης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Souit στο Παλαιό Φάληρο. Έχει εργαστεί στην ομάδα των Funky Gourmet και έχει περάσει από γνωστά εστιατόρια, όπως το Zurbaran, το Alemagou της Μυκόνου, το Omilos στην Ύδρα και πολλά ακόμη.
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο, την άχνη και τα ξύσματα και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα (περίπου 10 λεπτά).
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το limoncello και τον χυμό μανταρινιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο).
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Επικάλυψη
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, με το φτερό, για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λευκή, αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα.
Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.