2 ώρες προετοιμασία
15' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κουκιά στιφάδο πρώτα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, την ντομάτα και το κύμινο και μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να μελώσουν - αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό.
  3. Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά, ανακατεύουμε με προσοχή, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις.
  4. Σβήνουμε το μάτι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα (αν θέλουμε, τώρα, ρίχνουμε το ξίδι, η αψάδα του ταιριάζει σε κάθε λογής στιφάδο).
  5. Αφήνουμε το φαγητό να «μουρουβίσει», όπως λένε στην Κρήτη, δηλαδή να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να δέσουν οι γεύσεις του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών