
2 ώρες
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουκιά στιφάδο πρώτα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια, για 6-7 λεπτά, μέχρι να αχνιστούν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, την ντομάτα και το κύμινο και μαγειρεύουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να μελώσουν - αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά, ανακατεύουμε με προσοχή, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις.
- Σβήνουμε το μάτι, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα (αν θέλουμε, τώρα, ρίχνουμε το ξίδι, η αψάδα του ταιριάζει σε κάθε λογής στιφάδο).
- Αφήνουμε το φαγητό να «μουρουβίσει», όπως λένε στην Κρήτη, δηλαδή να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να δέσουν οι γεύσεις του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.