Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα

Γκρέτα και Δωροθέα, πρώτες ξαδέλφες πολύ αγαπημένες, ετοιμάζουν πικάντικες μπρουσκέτες με τρία υλικά στην κουζίνα του σπιτιού της Γκρέτας, στο Corso Trieste

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην Antica Enoteca του 1720, φάγαμε ό,τι πιο ρωμαϊκό υπάρχειΦάγαμε στην παλιότερη ενοτέκα της Ρώμης και κλέψαμε δύο συνταγές τηςΌταν πηγαίνει στη Ρώμη, η Δωροθέα Μερκούρη μένει στο Κολοσσαίο, στο Πινιέτο, στο Τραστέβερε, καμιά φορά στο Τριέστε ή κοντά στη Βίλα Μποργκέζε κι άλλοτε στο Μόντε, στο Πράτι ή στην περιοχή γύρω από το Πάνθεον. Μένει παντού, γιατί είναι πάντα φιλοξενούμενη σε συγγενείς και φίλους που την περιμένουν πώς και πώς. Για να μας μαγειρέψει, δανειστήκαμε την κουζίνα της ξαδέλφης της Γκρέτας, που μένει στο Corso Trieste. «Για φαντάσου πόσο χαρούμενη θα ήταν η γιαγιά αν μας έβλεπε εδώ μαζί», της είπε η Γκρέτα την ώρα που έκοβαν τα κολοκυθάκια για την μπρουσκέτα. «Ήταν πολύ σημαντική φιγούρα για την οικογένεια η γιαγιά μας», μας εξήγησε η Δωροθέα, που έχει πάρει και το όνομά της. Εκείνη μεταλαμπάδευσε σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια της την αγάπη για το καλό φαγητό.

Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα

Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα
Κολοκυθάκια, πεπεροντσίνο και δυόσμος ροδίζουν στο τηγάνι και ύστερα ξαπλώνουν στην μπρουσκέτα. Ό,τι πιο εύκολο, γρήγορο και νόστιμο.

Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα
Μπρουσκέτες με κολοκυθάκια και πεπεροντσίνο.

Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα

Το πεπεροντσίνο η Δωροθέα το χρησιμοποιεί παντού, και δεν είναι φυσικά η μόνη. Το λατρεύουν και οι Ρωμαίοι και οι Καλαβρέζοι, και υποθέτουμε και όλοι οι Ιταλοί. Ανάλογα με την ποσότητα που προσθέτει κανείς, αλλάζει και η σπιρτάδα του φαγητού. Στο ριζότο με τα θαλασσινά, πάντως, του ’δωσε και κατάλαβε…

Πικάντικο ριζότο με θαλασσινά
Πικάντικο ριζότο με θαλασσινά.
Η Δωροθέα Μερκούρη απολαμβάνει το ριζότο θαλασσινών που έφτιαξε η ίδια
Δύο ξαδέλφες στην κουζίνα
Φασόλια κοκκινιστά με μυρωδικά (Fagioli all’uccelletto), ένα χορτοφαγικό πιάτο της Τοσκάνης


Το άρθρο αποτελεί μέρος του αφιερώματος «5 μέρες στη Ρώμη», στο οποίο η Δωροθέα Μερκούρη μάς ξενάγησε στην αιώνια πόλη και μαγείρεψε μαζί με συγγενείς και φίλους της σε ρωμαϊκές κουζίνες σπιτιών και εστιατορίων.

Δείτε αναλυτικά τις τρεις συνταγές που μαγείρεψε η Δωροθέα Μερκούρη:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών