ΕΞΟΔΟΣ

Βόλτα στο Τραστέβερε για μαριτότσι και γρανίτες

Περιπλανιόμαστε στην πιο μποέμ γειτονιά της Ρώμης, στη δυτική όχθη του Τίβερη, και τρώμε μαριτότσι, γρανίτες και  -περιέργως- ζαχερτόρτε.

01.09.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Βόλτα στο Τραστέβερε

Η δέκατη τρίτη συνοικία του κέντρου της Ρώμης βρίσκεται «trans Tiberim», που στα λατινικά σημαίνει «πέρα από τον Τίβερη», και από αυτή τη φράση παίρνει το όνομά της και η περιοχή. Το Τραστέβερε, για την ακρίβεια, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη και είναι μάλλον το πιο σοφιστικέ καρτιέρε της πόλης. Μια μικρή Μονμάρτρη με μποέμηδες και αρτίστες και δεκάδες μαγαζιά για φαγοπότια καθιστά ή του δρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτη Ρώμη τα μαγαζιά μαγειρεύουν με τα τοπικά προϊόντα. Στην Αθήνα;Στη Ρώμη τα μαγαζιά μαγειρεύουν με τα τοπικά προϊόντα. Στην Αθήνα;
Βόλτα στο Τραστέβερε
Στο Il Maritozzo Rosso σερβίρουν… μαριτότσι φυσικά

Την περιηγηθήκαμε και την ευχαριστηθήκαμε, ανακαλύψαμε ακόμα και τα σοκάκια όπου περιπλανήθηκε ο Άλεκ Μπάλντουιν ως John Foy στην ταινία του Γούντι Άλεν «Στη Ρώμη με αγάπη». Πήραμε τις απαραίτητες προμήθειες, διασχίσαμε την αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα Ponte Cestio και καθίσαμε στην Τιβερίνα, στις όχθες του ποταμού, για πικνίκ.

Βόλτα στο Τραστέβερε

Il Maritozzo Rosso

Vicolo del Cedro, 26, T/+39-06.58.17.363

Σε αυτό το μαγαζί, που σερβίρει τα μαριτότσι αλλιώς, πήραμε λιχουδιές στο χέρι για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας, αν και διαθέτει και πέντε-έξι τραπεζάκια σε έναν όμορφο πεζόδρομο για όποιον προτιμά να καθίσει.

Βόλτα στο Τραστέβερε
Τέλειο μαριτότσο με κοκκινιστά κεφτεδάκια, αλλά και κλασικό με σαντιγί, στα τραπεζάκια του Maritozzo Rosso ή και στο χέρι

Βόλτα στο Τραστέβερε
Στο Il Maritozzo Rosso αξιοποιούν τα ημίγλυκα ψωμάκια του μαριτότσο σε ωραία σάντουιτς

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα concept elevated σαντουιτσάδικου, που χρησιμοποιεί τα ημίγλυκα ψωμάκια για τα μαριτότσι σε αλμυρές εκδοχές. Τα σερβίρει σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος σε χάρτινα πιατάκια μιας χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMamma Roma: η Δωροθέα Μερκούρη μιλά στον Άγγελο Ρέντουλα για την αιώνια νοστιμιά της ΡώμηςΗ Δωροθέα Μερκούρη μιλά για την αιώνια νοστιμιά της Ρώμης (podcast)

Πήραμε για τον δρόμο μαριτότσι με μοσχαράκι και σάλτσα τόνου, με κοκκινιστά κεφτεδάκια και με σάλτσα αματριτσιάνα. Σερβίρουν επίσης και μικρά πιάτα, όπως πάστες, πίτσα φρίτα και αρνίσιες κοτολέτες.

Βόλτα στο Τραστέβερε
Διαλέξτε με τι θέλετε να γεμίσουν το ψωμάκι του μαριτότσο σας
Βόλτα στο Τραστέβερε
Άρωμα εποχής στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο Pasticceria Valzani, το οποίο λειτουργεί από το 1925 και σπεσιαλιτέ του είναι ένα βιεννέζικο γλυκό, η ζαχερτόρτε

Pasticceria Valzani

Via del Moro, 37a/B, T/+39-06.58.03.792

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, σε αυτό το παμπάλαιο ζαχαροπλαστείο του 1925 η σπεσιαλιτέ τους είναι ένα βιεννέζικο γλυκό, η ζαχερτόρτε. Κάντε μια στάση, καθώς ο εσωτερικός χώρος είναι ταξίδι στον χρόνο – έχει μάλιστα ανακηρυχθεί μία από τις ιστορικές επιχειρήσεις της Ρώμης.

Βόλτα στο Τραστέβερε
Η παμπάλαιη πρόσοψη…

Βόλτα στο Τραστέβερε
…. και το ιστορικό εσωτερικό του με τις παλιές κορνίζες, ταξίδι στον χρόνο

Βόλτα στο Τραστέβερε
Καυτερά, σοκολατένια diavoletti

Βόλτα στο Τραστέβερε
Δοκιμάστε οπωσδήποτε γρανίτα αλά παλαιά, την περίφημη γκρατακέκα, στα κιόσκια κατά μήκος του Τίβερη, όπως στο Alla fonte d’oro

Τι άλλο εκτός από ένα αυστριακό γλυκό αξίζει να ψωνίσετε από εκεί; Τα diavoletti, που είναι πικάντικες πραλίνες με πεπεροντσίνο, το pangiallo Romano (θυμίζει τις κερκυραϊκές συκομαΐδες), το panpepato (σαν μπάρα με σοκολάτα, ξερά φρούτα και μπαχαρικά), το torrone και τα σοκολατένια mostaccioli.

Βόλτα στο Τραστέβερε Βόλτα στο Τραστέβερε

Grattachecca στα κιόσκια του Τίβερη

Grattachecca είναι η γρανίτα που κάνουν στη Ρώμη αλά παλαιά. Δηλαδή με τριμμένο πάγο και χυμό συνήθως λεμονιού, χωρίς ζάχαρη, καμιά φορά με σιρόπι αλλά και με διάφορα φρέσκα φρούτα, όπως φράουλα, καρύδα, μέντα, ανανά, κ.ά.

Βόλτα στο Τραστέβερε Βόλτα στο Τραστέβερε

Η γκρατακέκα, όπως τη λένε οι Ρωμαίοι, που τη λατρεύουν, είναι εξαιρετικά δροσιστική κι εμείς τη δοκιμάσαμε σε εκδοχές με χυμό λεμονιού και καρύδα, και με φρέσκες φράουλες, από το Alla fonte d’oro, ένα οικογενειακό κιόσκι που τις ετοιμάζει και τις σερβίρει από το 1913.

Βόλτα στο Τραστέβερε Βόλτα στο Τραστέβερε

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών