Η δέκατη τρίτη συνοικία του κέντρου της Ρώμης βρίσκεται «trans Tiberim», που στα λατινικά σημαίνει «πέρα από τον Τίβερη», και από αυτή τη φράση παίρνει το όνομά της και η περιοχή. Το Τραστέβερε, για την ακρίβεια, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίβερη και είναι μάλλον το πιο σοφιστικέ καρτιέρε της πόλης. Μια μικρή Μονμάρτρη με μποέμηδες και αρτίστες και δεκάδες μαγαζιά για φαγοπότια καθιστά ή του δρόμου.


Την περιηγηθήκαμε και την ευχαριστηθήκαμε, ανακαλύψαμε ακόμα και τα σοκάκια όπου περιπλανήθηκε ο Άλεκ Μπάλντουιν ως John Foy στην ταινία του Γούντι Άλεν «Στη Ρώμη με αγάπη». Πήραμε τις απαραίτητες προμήθειες, διασχίσαμε την αρχαία ρωμαϊκή γέφυρα Ponte Cestio και καθίσαμε στην Τιβερίνα, στις όχθες του ποταμού, για πικνίκ.
Il Maritozzo Rosso
Vicolo del Cedro, 26, T/+39-06.58.17.363
Σε αυτό το μαγαζί, που σερβίρει τα μαριτότσι αλλιώς, πήραμε λιχουδιές στο χέρι για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας, αν και διαθέτει και πέντε-έξι τραπεζάκια σε έναν όμορφο πεζόδρομο για όποιον προτιμά να καθίσει.
|
|
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα concept elevated σαντουιτσάδικου, που χρησιμοποιεί τα ημίγλυκα ψωμάκια για τα μαριτότσι σε αλμυρές εκδοχές. Τα σερβίρει σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος σε χάρτινα πιατάκια μιας χρήσης.
Πήραμε για τον δρόμο μαριτότσι με μοσχαράκι και σάλτσα τόνου, με κοκκινιστά κεφτεδάκια και με σάλτσα αματριτσιάνα. Σερβίρουν επίσης και μικρά πιάτα, όπως πάστες, πίτσα φρίτα και αρνίσιες κοτολέτες.




Pasticceria Valzani
Via del Moro, 37a/B, T/+39-06.58.03.792
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, σε αυτό το παμπάλαιο ζαχαροπλαστείο του 1925 η σπεσιαλιτέ τους είναι ένα βιεννέζικο γλυκό, η ζαχερτόρτε. Κάντε μια στάση, καθώς ο εσωτερικός χώρος είναι ταξίδι στον χρόνο – έχει μάλιστα ανακηρυχθεί μία από τις ιστορικές επιχειρήσεις της Ρώμης.
|
|
|
|
Τι άλλο εκτός από ένα αυστριακό γλυκό αξίζει να ψωνίσετε από εκεί; Τα diavoletti, που είναι πικάντικες πραλίνες με πεπεροντσίνο, το pangiallo Romano (θυμίζει τις κερκυραϊκές συκομαΐδες), το panpepato (σαν μπάρα με σοκολάτα, ξερά φρούτα και μπαχαρικά), το torrone και τα σοκολατένια mostaccioli.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Grattachecca στα κιόσκια του Τίβερη
Grattachecca είναι η γρανίτα που κάνουν στη Ρώμη αλά παλαιά. Δηλαδή με τριμμένο πάγο και χυμό συνήθως λεμονιού, χωρίς ζάχαρη, καμιά φορά με σιρόπι αλλά και με διάφορα φρέσκα φρούτα, όπως φράουλα, καρύδα, μέντα, ανανά, κ.ά.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Η γκρατακέκα, όπως τη λένε οι Ρωμαίοι, που τη λατρεύουν, είναι εξαιρετικά δροσιστική κι εμείς τη δοκιμάσαμε σε εκδοχές με χυμό λεμονιού και καρύδα, και με φρέσκες φράουλες, από το Alla fonte d’oro, ένα οικογενειακό κιόσκι που τις ετοιμάζει και τις σερβίρει από το 1913.
![]() ![]() |
![]() ![]() |