H διατροφική αξία του κοτόπουλου

Γιατί θεωρείται υγιεινό κρέας;

Το πουλερικά, μαζί με το κόκκινο κρέας και τα αυγά, αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν περίπου 20% – 35% πρωτεΐνη κατά βάρος. Έτσι προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα πάρει από τη διατροφή και τα οποία αποτελούν απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, σεληνίου και ψευδαργύρου που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή, στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στη ρύθμιση της όρεξης και στην επούλωση των τραυμάτων.

Tο ατού του κοτόπουλου, βέβαια, είναι η σχετικά μικρή περιεκτικότητά του σε λιπαρά – τα πιο άπαχα μέρη του περιέχουν λιγότερο από 4% λίπος κατά βάρος. Τα περισσότερα λίπη δε, συγκεντρώνονται στο δέρμα του, άρα αφαιρώντας τό, το κρέας γίνεται πιο άπαχο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών του κοτόπουλου είναι ακόρεστα και δεν αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, και μάλιστα φαίνεται ότι είναι σε θέση να το μειώσουν. Και μια συγκριτική αναλογία: το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών, αν και υπερτερεί σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο.

100 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο περιέχουν:

  • 165 θερμίδες 
  • 4 γρ. λίπος (εκ των οποίων 1 γρ. κορεσμένο) 
  • 31 γρ. πρωτεΐνες 
  • 64 mg νάτριο 
  • 68 mg χοληστερόλη 
  • 11 mg ασβέστιο 
  • 1,3 mg σίδηρο 

Ποιο είναι το πιο λιπαρό και το πιο άπαχο κομμάτι;

Περισσότερο λιπαρό: Οι φτερούγες με πέτσα και τα μπούτια με πέτσα.

Μετρίως λιπαρό: Το στήθος με την πέτσα.

Πιο άπαχο: Το στήθος χωρίς πέτσα.

Πόσο κοτόπουλο να τρώμε;

Το κοτόπουλο είναι απαραίτητο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση είναι:  

  • Βρέφη: 3 – 4 μερίδες* την εβδομάδα 
  • Παιδιά, έφηβοι και θηλάζουσες: 2 – 3 μερίδες την εβδομάδα 
  • Υγιείς ενήλικες: 1 – 2 μερίδες την εβδομάδα 

* Μία μερίδα ισοδυναμεί με 120-150 γρ. μαγειρεμένο κρέας (π.χ. μισό στήθος – ένα φιλέτο- ή ένα μπούτι κοτόπουλο).

Γιατί η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι ιδανική για ασθενείς;

Η κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη γιατί ενυδατώνει τον οργανισμό και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο, που ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την παραγωγή αντισωμάτων. Ακόμη περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο έχει παρόμοια χημική σύσταση με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη που χορηγείται ως βλεννολυτικό, ενώ η κουερσετίνη του κρεμμυδιού που μπαίνει στο μαγείρεμα και η βιταμίνη C του λεμονιού έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καλό είναι να βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με την πέτσα για να παίρνουμε τη μέγιστη ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη άλλης λιπαρής ουσίας.

Επιλέγουμε κομμάτια με κόκαλο

Μπορούμε να βράσουμε ολόκληρο κοτόπουλο ή μόνο μπούτια ή στήθη, έχοντας κάτα νου πως η σούπα θα γίνει πιο γευστική αν τα κομμάτια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν κόκαλο. Φιλέτα χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε μια γρήγορη, φίνα κοτόσουπα. Για λιγότερο λιπαρό αποτέλεσμα, ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τις πέτσες (ή το κάνουμε μόνοι μας). Για πραγματικά νόστιμη κοτόσουπα, προτιμάμε βιολογικό κοτόπουλο που είναι πιο γευστικό και πιο ασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόσουπα: 10 λαχταριστές συνταγές και όλα τα μυστικά για σωστό μαγείρεμαΚρεατόσουπα: 10 λαχταριστές συνταγές και όλα τα μυστικά για σωστό μαγείρεμα

Ταιριαστά λαχανικά+μυρωδικά

Με κρεμμύδι, καρότο, μαϊντανό και δάφνη φτιάχνουμε απλές αλλά θαυμάσιες κοτόσουπες. Ακολουθούν μερικοί πιο ιδιαίτεροι συνδυασμοί με κοινό παρονομαστή το κρεμμύδι και το καρότο:

  1. Γαρίφαλο-πράσο-σέλινο-θυμάρι.
  2. Πράσο-μάραθος/άνηθος-αστεροειδής γλυκάνισος.
  3. Μπαχάρι-μαϊντανός-δάφνη-πράσο.
  4. Ντομάτα-δάφνη-κεδροκούκουτσα-πάπρικα.
  5. Σέλερι-λουίζα (ή λεμονόχορτο ή μελισσόχορτο).
  6. Σελινόριζα-πράσο-δεντρολίβανο (με μέτρο).
  7. Μαραθόριζα-ξύσμα λεμονιού-ροζ πιπέρι. Αυτοσχεδιάζοντας θα βρούμε τους αρωματικούς συνδυασμούς της αρεσκείας μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 σούπες που εμείς στον Γαστρονόμο μαγειρεύουμε συνέχεια5 σούπες που εμείς στον Γαστρονόμο μαγειρεύουμε συνέχεια

Όχι μόνο ρύζι

Στην κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο μπορούμε να βάλουμε, αντί για ρύζι, κριθαράκι ή άλλο μικρό ζυμαρικό ή τραχανά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε άγριο ρύζι, που θα χρειαστεί όμως περισσότερο βράσιμο.

+ 1 μυστικό νοστιμιάς

Αν επιλέξουμε να ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο αφού βράσει, δεν πετάμε τα κόκαλα – τα βάζουμε να βράσουν μέσα στον αρωματικό ζωμό για λίγα λεπτά ακόμη, καθότι θα ενισχύσουν σημαντικά τη γεύση του.

Δείτε εδώ 13 συνταγές για κοτόσουπες

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών