Χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και το κόβουμε σε όγδοα ή, αν μας βολεύει περισσότερο, χρησιμοποιούμε κομμάτια κοτόπουλου. Όταν μαγειρευτεί, το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, ώστε το κρέας να αφαιρείται εύκολα από τα κόκαλα.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουµε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το κρεµµύδι. Προσθέτουµε το κύµινο, την πάπρικα και τη χαρίσα ή το πιπέρι καγιέν. Προσθέτουµε 1 λίτρο νερό και το αφήνουµε να πάρει βράση.
  2. Προσθέτουµε την τριµµένη ντοµάτα στο σκεύος µαζί µε τον πελτέ, τη ζάχαρη, το ξυλαράκι της κανέλας, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και σιγοβράζουµε για 1 ώρα ή µέχρι να µαλακώσει πολύ καλά το κοτόπουλο.
  3. Μεταφέρουµε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο µε µια τρυπητή κουτάλα. Όταν κρυώσει αρκετά, αφαιρούµε τα κόκαλα, το ξαναβάζουµε στο σκεύος, προσθέτουµε 500 ml νερό ακόµα και το αφήνουµε να ξαναπάρει βράση. Ενώ βράζει, ρίχνουµε σταδιακά το κουσκούς, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουµε αµέσως από τη φωτιά, προσθέτουµε τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), τη µέντα ή τον δυόσµο και αλατοπίπερο, σκεπάζουµε σφιχτά την κατσαρόλα µε διάφανη µεµβράνη και αφήνουµε κατά µέρος για 15 λεπτά, µέχρι το κουσκούς να απορροφήσει όλο το υγρό και να φουσκώσει. Σερβίρουµε µε φέτες λεµονιού και ξεροψηµένο ψωµί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών