
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και πλυμένο (βρίσκουμε έτοιμο καθαρισμένο σε σακουλάκια στο τμήμα μαναβικής των σούπερ μάρκετ) τ
- ο λευκό και τρυφερό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά) ή 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 200 γρ. τραχανάς γλυκός Βλάχα
- 150 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
- 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 4 αυγά
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε για 5 λεπτά το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά και πιέζουμε με μια κουτάλα να φύγουν τα υγρά του. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το βρασμένο σπανάκι, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5 - 7 λεπτά. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον τραχανά και 250 ml νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να φουσκώσει και να μαλακώσει για περίπου 15 λεπτά. Αν έχουν σωθεί τα υγρά του τραχανά και δεν έχει γίνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C. Αδειάζουμε το σπανάκι με τον τραχανά σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα μέτριο πυρέξ, προσθέτουμε τη φέτα, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και περιχύνουμε με το μείγμα το σπανάκι. Πασπαλίζουμε με το κασέρι και ψήνουμε το «ψευτοσουφλέ» για 20 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό είτε ως κύριο πιάτο συνοδεία ζεστού ψωμιού και κάποιου καπνιστού αλλαντικού ή ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο κάλεσμα.