20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  2. Ανοίγουμε τα 5 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 100°-120° C για περίπου 1 ώρα. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα. Σκοπός δεν είναι να ψηθούν, αλλά να ξεραθούν πολύ καλά. Αφού ξεραθούν, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Τα σπάμε με τα χέρια και τα θρυμματίζουμε σε πολύ-πολύ μικρά κομμάτια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανιλίνη. Χτυπάμε το μείγμα των αυγών σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα, για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη για 2 - 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το γιαούρτι και ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί ή οβάλ πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω) και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35 - 40 λεπτά. Περίπου στη μισή ώρα ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες για να απορροφήσει το σιρόπι.
  4. Σημείωση: Με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε επιπλέον δόσεις ή να το φυλάξουμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
  5. Χρυσή Ζύμη. Δεν έτυχε…Πέτυχε!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών