ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυθεντική άζυμη λαγάνα, μοναστηριακήΑυθεντική άζυμη λαγάνα, μοναστηριακή
20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 μεγάλη λαγάνα

Για το ψήσιμο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λαγάνα γλυκανισάτη, στον κάδο του μίξερ βάζουμε 180 ml από το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη, θρυμματίζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα να αναμειχθούν.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, τον γλυκάνισο, το αλάτι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό σταδιακά (μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο) και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  5. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  6. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας.
  7. Ανακατεύουμε σε μπολάκι το αλεύρι με το νερό.
  8. Βουτάμε το δάχτυλό μας στον χυλό και με αυτό χαράσσουμε τη λαγάνα, πιέζοντας τη ζύμη, σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, ρόμβους δηλαδή, βουτώντας κάθε τόσο το δάχτυλό μας στον χυλό. Φτιάχνουμε δηλαδή κάτι σαν βρεγμένα αυλάκια.
  9. Αφήνουμε τη λαγάνα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να φουσκώσει καλά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  11. Tην τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών