Να σας συστήσουμε τον αξιότιμο κύριο κόκορα της ΠΙΝΔΟΣ!

Ο κύριος αυτός ανατράφηκε στον καθαρό βουνίσιο αέρα της Πίνδου, στο Νομό Ιωαννίνων, σε υψόμετρο πάνω από τα 700 μέτρα. Καθώς μεγάλωνε, αυτό το καθαρό και υγιεινό ορεινό περιβάλλον έδωσε στο κρέας του υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία, ενώ η διαβίωση στη φύση τού χάρισε χαμηλά λιπαρά.
Ταΐστηκε με 100% φυτικές τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι που προσέδωσαν στο ψαχνό του χαρακτηριστική κιτρινωπή απόχρωση.
Είναι εξάλλου ένας κύριος με καταγωγή, από φυλή βραδείας ανάπτυξης 75 ημερών, που μεγάλωσε αβίαστα και φυσικά και σε κάθε στάδιο της παραγωγής του εφαρμόστηκαν οι πιο αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι, βασισμένοι στα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτός ο κύριος λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στο τραπέζι μας αγνός και γεμάτος υγεία για να μας χαρίσει γευστικότατα και αγνά μαγειρέματα.

Φυσικές μέθοδοι, καινοτόμες τεχνολογίες

Την καλή ανατροφή αυτού του κόκορα έχει αναλάβει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων – ΠΙΝΔΟΣ, ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα, με 500 πτηνοτρόφους-μέλη για πάνω από 64 χρόνια, και έδρα το Ροδοτόπι Ιωαννίνων. Η ΠΙΝΔΟΣ ανήκει στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, συντηρώντας πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του να είναι γυναίκες.
Μέσα από διαρκείς επενδύσεις δεν σταματά να αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του και να εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό του, έχοντας σταθερά ως βασικό του στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων του. Για το λόγο αυτό συμμετέχει σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς και εφαρμόζει πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως την πρόσφατη εγκατάσταση υπερσύγχρονου, αυτόματου ρομποτικού συστήματος εργαστηριακών αναλύσεων BEAR, το οποίο χρησιμοποιεί πλέον καθημερινά. Στόχος του συστήματος BEAR είναι οι γρήγοροι και υψηλής αξιοπιστίας έλεγχοι της υγείας των κοτόπουλων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, αφού η ΠΙΝΔΟΣ διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή με δικό της εκκολαπτήριο.

Έτσι λοιπόν, ο αξιότιμος κύριος κόκορας ΠΙΝΔΟΣ είναι ένα πουλερικό με περγαμηνές. Μεγάλωσε με τον σπάνιο συνδυασμό φυσικής ανατροφής και υπερσύγχρονων συστημάτων ελέγχου της ποιότητάς του, ώστε να φτάνει στο πιάτο μας καλοαναθρεμμένος, πεντανόστιμος και θρεπτικός.
Αυτός λοιπόν θα γίνει ο πρωταγωνιστής στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, γεμιστός, λαχταριστός και άκρως γιορτινός.

Καλή όρεξη και καλές γιορτές!

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη μαρινάδα

Για τη γέμιση

Για το ταψί και το ψήσιμο

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τον κόκορα ΠΙΝΔΟΣ.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Με πινέλο αλείφουμε με το μείγμα τον κόκορα εσωτερικά και εξωτερικά
  4. Τον τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τον αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέσα σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο μέχρι το βούτυρο να αφρίσει, και σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  2. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και το μπαχάρι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τα κάστανα, τα ξερά βερίκοκα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
  4. Σβήνουμε με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Ψήσιμο

  1. Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο, αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη και τον αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στο διάστημα θα ξεπαγώσει και η μαρινάδα και ένα μέρος της θα απλωθεί στο σκεύος.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Γεμίζουμε τον κόκορα μέσα στο σκεύος, από το άνοιγμα της κοιλιάς, με το μείγμα της γέμισης. Με σπάγκο μαγειρικής δένουμε σφικτά τα πόδια του κοντά στο σώμα του, ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και χυθεί η γέμιση.
  4. Γύρω από τον κόκορα απλώνουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου (ή ρίγανης), το κομμένο πορτοκάλι, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και το ζωμό και ρίχνουμε αλατοπίπερο.
  5. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφικτά με αλουμινόχαρτο) και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το κάλυμμα του σκεύους (ή τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι ο κόκορας να ροδίσει ωραία και να αποκτήσει τραγανή κρούστα.
  7. Ξεφουρνίζουμε, τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τον σερβίρουμε, κομμένο σε μερίδες.
  8. Συνοδεύουμε με πατατούλες (που θα ψήσουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά, σε ένα ταψί τοποθετημένο ένα ράφι χαμηλότερα από τοκ κόκορα) ή με αρωματικό πιλάφι της αρεσκείας μας.

Άρθρα και Συνταγές με Κόκορας

Άρθρα και Συνταγές με Πουλερικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών