Ατυχείς στιγμές ή παγιωμένες κακές συμπεριφορές; Όλα αυτά που θα θέλαμε να διορθωθούν στην εστίαση.

  • Κακής ποιότητας και χύμα το τσίπουρο, αλλά και το κρασί χύμα, μετριότατο και σερβιρισμένο σε εντελώς λάθος ποτήρια στο Άστερ. Και χωρίς καν την επιλογή εμφιαλωμένων ετικετών. Αναχρονιστικές συνήθειες, βεβιασμένη, άνευ λόγου γραφικότητα.
  • «Αγλέορας», «Περίδρομος», «Φαταούλας», «Μασαμπούκα». Αλήθεια, κύριοι ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβερνών, ψησταριών κ.ο.κ., πιστεύετε ότι είναι εμπνευσμένοι αυτοί οι τίτλοι; Θέλετε να πείσετε ότι προσφέρετε καλό φαγητό με τέτοια ονόματα; Αν όντως στην κουζίνα γίνεται καλή δουλειά, σας διαβεβαιώνω ότι αυτή σμπαραλιάζεται στην ταμπέλα. Δεν είναι χυδαιότητα το φαγητό, δεν είναι μονάχα σωματική ανάγκη του οργανισμού, οφείλει να έχει, αν όχι μια στοιχειώδη ευπρέπεια, τουλάχιστον να μην προσβάλει τον πελάτη σας.
  • Εντελώς χαμένα τα είχε το σέρβις στο οινομαγειρείο της Ευγενίας στη Βουλής, στο Σύνταγμα. Παρόλο που ήταν Κυριακή, όταν φτάσαμε, είχε δύο παρέες και αργότερα ήρθαν άλλες τρεις. Και όμως, 1 μαρίδα, 1 καλαμαράκι και 1 σαλάτα έκαναν σχεδόν δύο ώρες να φτάσουν στο τραπέζι μας. Η διπλανή παρέα των Ισπανών έπρεπε να χωριστεί σε διαφορετικά τραπέζια, αν και υπήρχε δυνατότητα να καθίσουν όλοι μαζί. Τα πιάτα έβγαιναν από την κουζίνα και ακολουθούσαν ερωτήσεις στα τραπέζια σε ποιον άραγε να ανήκει το πιάτο, και κάπως έτσι κατέληξε η μαρίδα μας σε παρέες που μόλις είχαν παραγγείλει. Στον λογαριασμό εμφανίστηκε μια έξτρα μπίρα, και, όταν το επισημάναμε, πήραμε την απάντηση: «Ε, εντάξει, σιγά το πράγμα». Και όχι τίποτε άλλο, αλλά η περιοχή γεμίζει από ξένους επισκέπτες, στους οποίους καλό θα ήταν να μην επιφυλάσσουμε τέτοιες εμπειρίες.
  • Καινοτομία με αξία δεν είναι να παστώνεις τα τυριά με πιπέρια, ρίγανη, κάνναβη και τρούφες. Η πρόοδος έγκειται στο μεράκι της άρτιας, καθαρής τυροκόμησης, πολύ απλά ακόμα και στην τελειοποίηση μιας κλασικής συνταγής. Θα θέλαμε να δοκιμάσουμε περισσότερα τυριά παλαίωσης, ατόφια πρόβεια, λαδοτύρια πραγματικά στο ελαιόλαδο, μπλε, κίτρινα και πράσινα τυριά με μύκητες… Και θα θέλαμε τα εστιατόρια και οι ταβέρνες να έχουν μεγαλύτερες λίστες με ελληνικά τυριά και να ξέρουν και πώς να τα σερβίρουν.

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών