ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Mr. E : Το μενού του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και τα κοκτέιλ του Χρήστου Χουσέα.

Στην Πάρο, στο ξενοδοχείο Parilio!

14.09.2020| Updated: 15.02.2024
Mr. E : Το μενού του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και τα κοκτέιλ του Χρήστου Χουσέα.

Η αρμονία με τη φύση, η σύνδεση με το περιβάλλον, οι απαλές, ρευστές καμπύλες που μαλακώνουν τους κυβικούς όγκους των κυκλαδίτικης αισθητικής κτιρίων, η επιλογή των φυτών σε όλους τους χώρους του συγκροτήματος, που δίνουν μια νατουραλιστική αίσθηση, η φύση στα καλύτερά της, το νερό της πισίνας που μοιάζει να διεισδύει στο λόμπι και τα αρχιτεκτονικά παιχνίδια που συνδέουν τους εξωτερικούς με τους εσωτερικούς χώρους.
Ένα design ξενοδοχείο στις Κολυμπήθρες της Πάρου με μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και εξαιρετικά καλαίσθητη διακόσμηση με έργα γνωστών σχεδιαστών και καλλιτεχνών. Κομψό και σικ δίχως ίχνος υπερβολής και περιττής πολυτέλειας. Το Parilio έχει 33 σουίτες, κάποιες με εξωτερικό τζακούζι και άλλες με ιδιωτική πισίνα. Είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του νησιού, παρέχει όλες τις ανέσεις και τις υπηρεσίες ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, με σπα, γυμναστήριο και pool bar.

Στα plus του είναι το γαστρονομικό εστιατόριο Mr E που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά. Την επιμέλεια του μενού έχει ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC, Καφενείον CTC), ενώ στην κουζίνα βρίσκουμε τον executive chef Παναγιώτη Ραγκούση. Το μενού της φετινής σεζόν ήταν αρκετά πιο συγκεντρωμένο και to the point από ότι πέρσι, ωστόσο κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις ωραίες ιδέες του, ήδη από την πρώτη ανάγνωση. Ο Αλέξανδρος αντλεί έμπνευση από την Παριανή κουζίνα, την ευρύτερη Κυκλαδίτικη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, επιχειρώντας με τόλμη να προσεγγίσει δημιουργικά το comfort φαγητό.

Η λεπτή σφακιανή πίτα με μια έξοχη ζύμη γιαουρτιού και διάφορα χόρτα, αγριομάραθο και χλωρό τυρί, είναι ένα ντελικάτο ορεκτικό, τραγανό, μυρωδάτο. Το ταρτάρ ροφού με μαγιονέζα ντομάτας και μαστίχα ήταν από τα πιο φανταχτερά και νόστιμα πιάτα του μενού – μια αναφορά στην κλασική «αθηναϊκή σαλάτα» -, ενώ αντίστοιχα πολύ πετυχημένη ήταν και η σύγχρονη μετάφραση από το παραδοσιακό παριανό σαλατούρι των ψαράδων που γίνεται συνήθως με σαλάχι, αλλά ο σεφ το πρότεινε με πρώτο ψάρι, αναλόγως με την ψαριά. Εμείς το δοκιμάσαμε με σφυρίδα ήπια μαγειρεμένη κονφί μέσα σε ψαρόζουμο και καρυκευμένη με άνηθο, λεμόνι κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και ένα λαδολέμονο λουΐζας έκπληξη στον ουρανίσκο. Πιάτο αναφοράς το φαγκρί με ρεβυθάδα αρωματισμένη με περγαμόντο και Aleppo pepper, με ωραίες κόντρες, υφές και εντάσεις, ένα φαγητό σχεδιασμένο πολύ προσεκτικά, με τα αγαπημένα υλικά του σεφ. Αρκετά καλή είναι η λίστα με τα κρασιά, θα έπαιρνε έξτρα πόντους ωστόσο αν εμπλουτίζονταν με μερικές εναλλακτικές ετικέτες και αν είχε περισσότερες επιλογές σε κυκλαδίτικα κρασιά. Το φαγητό ταιριάζει και με κοκτέιλ.

Το «μαγείρεμα» των υγρών στοιχείων μέσα στα σέικερ, το έχει αναλάβει ο Χρήστος Χουσέας, παραδίδοντας στο Parilio μια θαυμάσια cocktail list. Δυνατό χαρτί του μενού το Rose Play με Campari, φράουλες και σορμπέ ροζέ κρασιού. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Call me by your name με ρούμι, μάνγκο, σαφράν, καρύδα και φυστίκια Αιγίνης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει και κάποια κοκτέιλ παλαιωμένα για τουλάχιστον 3 μήνες, όπως ένα έξοχο Dry Martini με βότκα, τζιν, μαρτίνι και Fino Sherry που δίνει την αίσθηση του ωριμασμένου, με τονισμένες οξύτητες και σφιχτοδεμένα τα υλικά του. Αντίστοιχα και το ωραίο Negroni τους με premium τζιν, Campari, Cynar, Aperol και βερμούτ έχει οδηγηθεί μέσω της παλαίωσης σε ένα συναρπαστικό, ομοιογενές αποτέλεσμα. Η χωρίς αλκοόλ εκδοχή του Bloody Mary, είναι πεντανόστιμη και με τα υλικά της, την ντομάτα, τη φράουλα, το βαλσαμικό ξύδι και τα μπαχαρικά, να γίνονται ένα.

Ευχαριστήθηκα πολύ και το πρωινό. Όχι μόνο γιατί περιλάμβανε πολλές νοστιμιές, αλλά και διότι στηρίζεται σε καλές, κυκλαδίτικες πρώτες ύλες και είναι πλούσιο, προσφέροντας ωραίες επιλογές για ένα χαρούμενο ξύπνημα. Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους θα χαρούν τη φρουτοσαλάτα με κεφίρ και λιναρόσπορο, αλλά και το acai bowl με σοκολάτα, χουρμάδες και καρύδια. Μου άρεσε πολύ το σοτέ σπανάκι, με αβοκάντο, κάρι και λάιμ που σερβίρεται επάνω σε χωριάτικο ψωμί, όπως και η βάφλα με ντοματίνια μαγειρεμένα με θυμαρίσιο μέλι και μανούρι – αμφότερα τα συνδύασα με αυγά. Οι τηγανίτες με φασκόμηλο είναι νόστιμες και πολύ αρωματικές και μπορούμε να τις συνδυάσουμε κι αυτές με αυγά της αρεσκείας μας – προτείνω αυγά μάτια.

Οι γλυκατζήδες θα απολαύσουν το τρυφερό ρυζόγαλο, και θα κατευχαριστηθούν τις τραγανές τηγανίτες με μέλι και ξινομυζήθρα ή και τη vegan εκδοχή χωρίς γλουτένη με φρέσκα φρούτα. Λάτρεψα το έξοχο smoothie με μάνγκο παριανό στην εποχή του, ενισχυμένο με αποξηραμένα βερίκοκα, λιναρόσπορο, σιρόπι αγαύης και δεντρολίβανο.

Κολυμπήθρες, Νάουσα, Πάρος, 2284051000. Το ξενοδοχείο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος της σεζόν. Καθημερινά, πρωινό 8:00-11:30, γεύμα 12:00-19:30, δείπνο 19:30-00:00. Το κόστος για το δείπνο είναι περίπου 40ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών