ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Περί Τίνος

Έκπληξη στο λιμάνι της Σύρου

04.08.2020| Updated: 16.02.2024
Περί Τίνος

Σε ένα σημείο-φιλέτο ο Δημήτρης Πλυτάς σερβίρει μια επίκαιρη, τοπική και πολύ νόστιμη κουζίνα. Αν δεν ερχόμουν συστημένη, δύσκολα θα καθόμουν στα τραπέζια αυτού του παραλιακού εστιατορίου. Συνήθως, ή “τρως” καλή θέα ή καλό φαγητό. Στην περίπτωση του Περί Τίνος όμως θα έκανα λάθος. Σημείο “φιλέτο” και εκ του αποτελέσματος, το φαγητό ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Καθίσαμε στην πλευρά της θάλασσας, με πλάτη στο δρόμο και θέα στα φωτάκια της κούκλας Ερμούπολης. Κάποια στιγμή άρχισε να μπαίνει στο λιμάνι το πλοίο της γραμμής, ήταν τόσο κοντά μας, ήταν σα να δίνει παράσταση, έστριψε, άναψε τα φουγάρα, κόρναρε για να σημαίνει τον απόπλου και ήταν σα να υποκλίνεται. Το μενού βασικά θαλασσινό, χωρίς να λείπουν τα ωραία μαγειρευτά και ψητά κρεατικά του.


Ο σεφ και ιδιοκτήτης Δημήτρης Πλυτάς, φρέσκος μάγειρας, με ιδέες που μπορεί να τις εκτελέσει όπως πρέπει, έχει ενώσει με τα δεσμά της φαντασίας την τοπικότητα και την σωστή τεχνική και στα θαλασσινά και στα στεριανά πιάτα. Η ακολουθία είχε ως εξής: -σεβίτσε λαβράκι με ψωμί ζυμωμένο με μελάνι, ταραμοσαλάτα και αφρό αυγόταραχου. Η προσθήκη κόκκινης πιπεριάς το έκανε να μοιάζει παλιακός μεζές για τσίπουρο, και το σημειώνω ως θετικό, αφού στη μπουκιά το παλιό με το νέο υπήρχαν σε ισορροπία. Συνοδεύσαμε με το συριανό απόσταγμα του Makryonitis Syros Distillery, έντονα αλκοολικό στη μύτη αλλά χωρίς να στερείται αρώματος. Λίγο πιπεράτο στη γεύση, ταίριαξε απόλυτα.
Το χταπόδι με μελιτζανοσαλάτα και πίκλα από συριανό αγγουράκι, από τα καλύτερα του δείπνου μας, με πιπερίτσα χοντροκομμένη και κρατσανιστή, γλυκιά μελιτζάνα και ωραία οξύτητα από το αγγουράκι.


Στο τετράδιό με τις σημειώσεις έχω βάλει δυο αστεράκια, για να θυμηθώ πόσο μου άρεσε.
Ο ξιφίας με τσιγαριαστά βλίτα, με άνηθο και παντζάρι, σε κρέμα, σαν στεφάνι στο πιάτο. Το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με τα ωραία ζουμάκια του να έχουν στάξει πάνω στα εξίσου καλομαγειρεμένα χόρτα. Κρατούσαν τόσο όσο έπρεπε. Τρία αστεράκια λένε οι σημειώσεις. Ενα τόσο απλό πιάτο, ψάρι με χόρτα, εποχικό και εύκολο, θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα μενού σε ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια της χώρας. Αν υπήρχε, στην πιο απλή του εκδοχή, θα έπρεπε να ήταν μαγειρεμένο έτσι.
Ανοίξαμε μια Φάμπρικα από το Οινοποιείο Σύρου, ποικιλίας Μονεμβασιά και Κουντούρα. -μπουρδέτο λαβράκι με μοσχολέμονο, με σιγομαγειρεμένη ρεβυθάδα, ένα πιάτο με τέλεια ισορροπία σάλτσας και ψαχνού. Μοντέρνο και ρουστίκ μαζί. Σημείωση, τρία αστεράκια για το ιδανικά άχνισμα του ψαριού, την ισορροπημένη οξύτητα, την γλύκα των ρεβυθιών. – κριθαρότο με γαρίδες και βούτυρο Νάξου, μαζί με τυρί Σαν Μιχάλη, την λιπαρότητα του οποίου έσβησε ωραία το ροζέ Νήσου Μέθη, του συριανού οινοποιού Παρα Κόποις. Νόστιμο, αν και αρκετά τυρένιο. Θα το απολάμβανα περισσότερο αν το είχα δοκιμάσει νωρίτερα στη σειρά των πιάτων. – δυο επιδόρπια, ένα με namelaka γιαούρτι, λεμόνι, μπισκότο σαβαγιάρ και σορμπέ πεπόνι κι ένα με σοκολάτα, φράουλα και κρέμα ελληνικού καφέ.

Επιπλέον πληροφορίες Υπολογίστε περί τα 35/ άτομο, με κρασί. Σερβίρουν και ωραίο πρωινό, με ψωμί, μαρμελάδες, καλό βούτυρο, ντόπιο μέλι, αυγά μάτια, μέχρι και χειροποίητη ωραία τυρόπιτα με κρεμμυδάκι και άνηθο. Σερβίρουν μόνο εμφιαλωμένα ποτά και διαθέτουν όλες τις ετικέτες των συριανών οινοποιείων.

Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 6, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/ 22810-85.000

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών