ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αφρόψαρο: Head to tail ψάρι με υπογραφή Γιάννη Στανίτσα

Ένα ψαρομάγαζο που βάζει τα δυνατά του και καταφέρνει πολλά.

09.09.2019| Updated: 16.02.2024
Αφρόψαρο: Head to tail ψάρι με υπογραφή Γιάννη Στανίτσα

Ένα ψαρομάγαζο που βάζει τα δυνατά του και καταφέρνει πολλά.

Η θέση: Το Αφρόψαρο λειτουργεί off Broadway, εδώ και λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, σε μια γειτονιά του Νέου Ηρακλείου.

Η ατμόσφαιρα: Με ένα πλήθος από ετερόκλητα στοιχεία που συνδυάζονται έξυπνα αποφεύγοντας το σκόπελο του κιτς, η ψηλοτάβανη σάλα του Αφρόψαρου με το γιγάντιο γκράφιτι που φέρει την υπογραφή του Ελληνοαμερικανού Alex Martinez, είναι χάρμα οφθαλμών. Μεγάλη ψαριέρα με ελληνικές φρεσκαδούρες που λαμποκοπάνε πάνω σε μάρμαρο και πάγο, μια ανοιχτή καλοκουρδισμένη κουζίνα και μπροστά της ένα γυαλιστερό μπαρ όπου σε πολλούς αρέσει να δειπνούν καθισμένοι στα ψηλά και αναπαυτικά stools του.

Το φαγητό: Το μενού, που επιμελείται και παρακολουθεί στενά ο σεφ Γιάννης Στανίτσας, είναι βασισμένο στο ψάρι και στα θαλασσινά, με τις δέουσες δημιουργικές ανησυχίες. Το πιο ενδιαφέρον concept του μαγαζιού είναι πάντως η head to tail αξιοποίηση του ψαριού, στη λογική του διαλέγουμε ψάρι από την ψαριέρα και η κουζίνα αναλαμβάνει να το κάνει φύλλο και φτερό και να μας το παρουσιάσει σε αρκετές διαφορετικές παρασκευές. Από σούπα, σασίμι, κριθαρότο, πίτα, κομμάτια αχνιστά ή φρικασέ, ποσέ σε λαδόκολα, μέχρι ψητό ή και στο τηγάνι. Υπάρχει φυσικά και το στάνταρ μενού, με πιο ευπώλητο πιάτο να είναι δικαίως η σκορπίνα κριθαρότο, με όλο χυμούς και ουσία το χυλωμένο κριθαράκι Γιαννιτσών και με το ψάρι μαγειρεμένο ονειρικά. H σαλάτα με ποικιλία από γλυκόξινα ντοματίνια και νόστιμο ανεβατό Ελασσόνας ήταν απολαυστική μέσα στην απλότητά της και αν και το αποξηραμένο πεπόνι που μπλέχτηκε στο σύνολο μου φάνηκε κάπως παράταιρο, έκανε εντούτοις, ενδιαφέρον γλυκό κοντράστ. Έξοχα ξινούτσικη ήταν η μους λευκού ταραμά με μικρούτσικα ψωμάκια από μελάνι σουπιάς, καλοψημένο ήταν το φιλέτο σουπιάς στη σχάρα που σερβίρεται με σάλτσα από ταχίνι ελαφρώς υποτονική, ενώ οι λουκουμάδες γαρίδας ήταν το πιο αδιάφορο πιάτο. Δοκιμάσαμε επίσης μάγουλα από σαλάχι με ρυζομακάρονα και σάλτσα μπουγιαμπέσας, καλοφτιαγμένα αλλά αρμυρούτσικα και άψογα λιγκουίνι με βόνγκολε ναπολιτάνικου επιπέδου. Η κρέμα λεμόνι με μπισκότο στο τέλος μας τόνωσε με την ηλεκτρίζουσα νοστιμιά της.

Ο λογαριασμός: 20-30 €/άτομο χωρίς τα ποτά, φρέσκα ψάρια από 40-75 €/κιλό.

Η κάβα: Μικρή λίστα με καλές επιλογές ελληνικών κρασιών, που όμως χρειάζεται ενίσχυση στο θέμα της ποικιλίας.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 13:00-01:00 και Κυριακή 13:00-19:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών