ΜΑΓΑΖΙΑ

Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου

Δυσεύρετα προϊόντα της Ανδριώτικης γης και διαλεχτά καλούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

29.06.2015| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Νίκος Εξαρχόπουλος, Κατερίνα Καμπίτη
Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου

Δυσεύρετα προϊόντα της Ανδριώτικης γης και διαλεχτά καλούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στο Παραδοσιακό Παντοπωλείο της Άνδρου θα βρούμε μια αξιόλογη ποικιλία από προϊόντα πρώτης ανάγκης για τα καθημερινά μας μαγειρέματα. Φερμένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι επιλεγμένα ένα προς ένα, από δυο νεαρά παιδιά, τον Αχιλλέα Γρηγορακάκη και τη σύζυγό του Αθανασία Γιαννάκη, προϊόντα εκλεκτά, στριγμωμένα με φροντίδα σε ένα χώρο μικρούτσικο, μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων. Στο μαγαζί δεν υπάρχει τίποτα εισαγόμενο, εκτός ίσως από κάποια μπαχαρικά: «Με ενδιαφέρει όσο τίποτα άλλο η ανάδειξη του τόπου μας. Αν είχα λίγο περισσότερο χώρο στο μαγαζί, θα έβαζα οπωσδήποτε και πράγματα της λαϊκής κουλτούρας και του πολιτισμού της Άνδρου. Το όνειρό μου είναι να προβάλω το νησί μου, κι ό,τι έχει να κάνει με αυτό.», τονίζει ο Αχιλλέας.


Τι ψωνίζουμε: 
Στο μικρό ψυγειάκι κρύβονται πολλά και διάφορα ντόπια τυριά, όλα φτιαγμένα με αγελαδινό γάλα, και λίγα κι από κατσικίσιο, καμωμένα ως επί το πλείστον από τα τυροκομεία Λούβαρη και Ασούτη: αρμεξιά, κεφαλάκι χλωρό, βολάκι μαλακό και σκληρό, βούτυρο, ανθότυρο και γραβιέρα, γιαούρτι και συγκάθουρο το ψημένο, σπάνιο βούτυρο. Στις ραφιέρες που λόγω περιορισμένου χώρου σκαρφαλώνουν από το πάτωμα ίσα με το ταβάνι, καμαρώνουν τα τοπικά γλυκά από το υπερμεγέθες εσπερειδοειδές το παμπιλόνι και ο δυσεύρετος ανθός από λεμονιά, νερατζιά και πορτοκαλιά που είναι ένα γλύκισμα σπάνιο και φίνο, όπως επίσης κι άλλα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά και λικέρ από τους δυο αγροτικούς, γυναικείους συνεταιρισμούς του νησιού. Δεν λείπουν και τα ντόπια, μαλακά παστέλια με ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι, με καρύδια και σουσάμι μέσα σε αγκαλιές από φύλλα λεμονιάς, όπως και το δικό τους υποβρύχιο τριαντάφυλλο και περγαμόντο που είναι φανταστικά, και τα μαστιχωτά παστίτσια που μοιάζουν με εργολάβους. Τα παιδιά φέρνουν ακόμα τους χαλβάδες του Κοσμίδη, ανθόνερο Χίου, επιλεγμένα τσάγια από τον Δρόμο του Τσαγιού, λουκούμια και χαλβαδόπιτες Σύρου του Κορρέ, χύμα ελληνικά όσπρια από τα Φάρσαλα, τις Πρέσπες και τη Καστοριά, φάβα και τοματάκι από τον Συνεταιρισμό της Σαντορίνης. Ακόμα κρόκος Κοζάνης, τόνος Αλλονήσου Alalunga, ξύδι Βαϊμάκη κι άλλα πολλά. Γυάλες παραγεμισμένες με λογής μπαχάρια και ξερά αρωματικά βότανα στολίζουν τα πάνω πάνω ράφια, ενώ στα χαμηλότερα υπάρχουν στιβαγμένα παξιμάδια τσιριγώτικα, δικής τους παραγωγής κουλουράκια πορτοκαλιού και κανέλας, όπως επίσης και ιδιοπαραγόμενα, ντόπια τουρσάκια, από κάπαρη και καπαρόφυλλα, μέχρι αγγουράκια κάπαρης, αγκινάρα, κρίταμο κι ελιές σε θαλασσινό νερό. Μην φύγετε από το μαγαζί χωρίς τις ανδριώτικες παστελαριές, τον ανθό αλατιού από το Κόρθι και τα μέλια (θυμαρίσιο και λεκατίσιο) από τα οικογενειακά μελίσσια του Αχιλλέα και της Αθανασίας.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών