ΜΑΓΑΖΙΑ

Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου

Μικρό αλλά «φορτωμένο» με νόστιμα προϊόντα το μαγαζί του Αχιλλέα και της Αθανασίας.

01.08.2011| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Εξαρχόπουλος
Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου

Μικρό αλλά «φορτωμένο» με νόστιμα προϊόντα το μαγαζί του Αχιλλέα και της Αθανασίας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στον πολύβουο πεζόδρομο της Κεντρικής Αγοράς στην χώρα της Άνδρου βρίσκεται τα τρία τελευταία χρόνια το Παραδοσιακό Παντοπωλείο δύο νέων ανθρώπων, του Αχιλλέα Γρηγοράκη και της συζύγου του Αθανασίας Γιαννάκη. Στο μόλις λίγων τετραγωνικών μέτρων μαγαζί έχουν μαζέψει εκλεκτά προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τι ψωνίζουμε: Από την Άνδρο μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το πετρωτό τυρί και το βολάκι, το πικάντικο ξερό τυρί. Στο ψυγειάκι του παντοπωλείου θα βρείτε και άλλα ντόπια και ενδιαφέροντα, όπως κεφαλάκι χλωρό, βολάκι μαλακό, βούτυρο, ανθότυρο και γραβιέρα, γιαούρτι και σιγκάθουρο, το σπάνιο ψημένο βούτυρο. Ακόμη, Σαν Μιχάλη Σύρου, γραβιέρα Νάξου, χαλούμι και χιώτικα τυριά, ενώ στις ραφιέρες που, λόγω περιορισμένου χώρου, «σκαρφαλώνουν» από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, καμαρώνουν δύο ντόπια γλυκά, το υπερμεγέθες εσπερειδοειδές παμπιλόνι και ο δυσεύρετος ανθός από λεμονιά, νερατζιά και πορτοκαλιά, που είναι ένα γλύκισμα σπάνιο και φίνο. Δεν λείπουν και τα ντόπια, μαλακά παστέλια με ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και σουσάμι, αλλά και τα περίφημα αμυγδαλωτά της Άνδρου, η βανίλια Φυρίου για υποβρύχια με γεύση περγαμόντο και νερό από πηγές, και τα μαστιχωτά παστίτσια που μοιάζουν με τους εργολάβους. Τα παιδιά φέρνουν ακόμα τους χαλβάδες του Κοσμίδη, ανθόνερο Χίου, επιλεγμένα τσάγια από τον Δρόμο του Τσαγιού, λουκούμια και χαλβαδόπιτες του Κορρέ, χύμα ελληνικά όσπρια από τα Φάρσαλα, τις Πρέσπες και τη Καστοριά, φάβα και τοματάκι από τον Συνεταιρισμό της Σαντορίνης, μουστάρδες της Balsamon, τόνο Αλοννήσου, ξίδι Βαϊμάκη και Παπαδημητρίου. Στα χαμηλότερα ράφια παξιμάδια ντόπια αλλά και κυθηριώτικα, τραγανές και πεντανόστιμες μπουκίτσες ολικής άλεσης, μοσχοβολιστά κουλουράκια πορτοκαλιού και κανέλας από τους συνεταιρισμούς και νόστιμα συριανά ζυμαρικά με μάραθο από τον Πρέκα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών