Τα τραπέζια έχουν εν παντί καιρώ την πράσινη φάβα. Συχνά το γεύμα περιλαμβάνει και το έτερο αγαπημένο των ντόπιων, κουκιά μαγειρευτά, φρέσκα ή ξερά. Τα δύο αυτά συνέζευξε ο Χριστόφορος Πέσκιας σε μια βελούδινη, αρωματική κουκόφαβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦάβα από κόκκινες φακέςΦάβα από κόκκινες φακές
15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη φάβα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για την κουκουφάβα αρωματική, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κουκιά και αρκετό νερό για να τα σκεπάσει. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα κουκιά για 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με μπόλικο κρύο νερό.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ρίχνουμε τα κουκιά, τον ζωμό λαχανικών ή το νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και τη δάφνη.
  3. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 2 ώρες, μέχρι τα κουκιά να αρχίσουν να διαλύονται. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε και συμπληρώνουμε με νερό, αν χρειαστεί.
  4. Αφαιρούμε το καρότο, το σέλερι και τη δάφνη (δεν θα τα χρειαστούμε άλλο) και πολτοποιούμε τα κουκιά με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα. (Αν δεν έχουμε, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη, σε δόσεις.)
  5. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, βελούδινη φάβα.
  6. Αδειάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε την κουκουφάβα αρωματική.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών