ΑΓΟΡΑ

Γεύση διακοπών: Ιδιαίτερα προϊόντα με φραγκόσυκο από τσάτνεϊ μέχρι μπίρα

Το φραγκόσυκο, φρούτο-σύμβολο του καλοκαιριού, πρωταγωνιστεί σε προϊόντα που φτιάχνουν τολμηροί Έλληνες παραγωγοί.

14.07.2022
Γεύση διακοπών: Ιδιαίτερα προϊόντα με φραγκόσυκο από τσάτνεϊ μέχρι μπίρα

Νησιώτικες αυλές, διακοπές, μπάνια – η γλυκιά και δροσερή γεύση του ώριμου φραγκόσυκου είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι. Το φρούτο-σύμβολο της εποχής είναι λιγάκι δύστροπο (το προτιμάμε όταν υπάρχει τριγύρω κάποιος πρόθυμος να μας το καθαρίσει) και αυτός είναι πιθανά ένας από τους λόγους που λίγο πολύ μένει στην «αφάνεια». Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι τολμηροί Έλληνες παραγωγοί που το αξιοποιούν φτιάχνοντας ιδιαίτερα προϊόντα. Πώς θα σας φαινόταν ένα τσάτνεϊ, ένα παγωτό ή ακόμα και μια μπίρα με φραγκόσυκο; Δοκιμάσαμε και προτείνουμε.

Απόσταγμα Φραγκόσυκου Σαντορίνης από το κτήμα Σιγάλα

Το κτήμα Σιγάλα μας εκπλήσσει με ένα διπλής απόσταξης ποτό από ώριμα σαντορινιά φραγκόσυκα μαζεμένα με το χέρι. Ενα eau de vie μαλακό και ολοστρόγγυλο, που χαίρει άκρας φινέτσας κι ισορροπίας, με το φραγκόσυκο σε πρώτο πλάνο, να πλαισιώνεται από μυρωδιές που θυμίζουν ώριμους ανανάδες και μάνγκο, μπαχάρια και βότανα. Πίνεται κρύο στα ψιλόλιγνα ποτήρια της γκράπας με συνοδεία από παγωτό καϊμάκι, ξινότυρο κυκλαδίτικο και φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα. Ν.Μ.

Κάβα Κύλιξ, Greece and Grapes, κάβα Ανθίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζητώντας νησιώτικες γεύσεις στα παντοπωλεία της ΑθήναςΑναζητώντας νησιώτικες γεύσεις στα παντοπωλεία της Αθήνας

Μαρμελάδα με φραγκόσυκα και λουμπάρδικα Σύρου «Αρώμ»

Η ζάχαρη δεν είναι πρωταγωνιστής εδώ, αλλά το καλογινωμένο φρούτο. Δεν λιγώνει αυτή η μαρμελάδα, αλλά πλημμυρίζει το στόμα με την αρωματική ένταση, τη δροσιά και την αυθεντική γεύση των ώριμων καρπών. Πρόκειται για μια αισθαντική συριανή κονφιτούρα λουμπάρδικων σύκων που φύονται στο νησί, εμπλουτισμένη με άγρια φραγκόσυκα, σε αναλογία 50-50. Θα είναι διαθέσιμη σε 15-20 μέρες, μόλις είναι έτοιμα τα φρέσκα φρούτα. Ν.Μ.

Αρώμ: Τ/22810-84.772. Πρέκας, Οπώριο, Φουντούκι, Τα Καλούδια

 

Παγωτό φραγκόσυκο στο Τυράκειον

Φωτο: Αλίνα Λέφα

Τα αδέρφια Μυκονιάτη από την Κέα (ο ένας τυροκόμος και ο άλλος ζαχαροπλάστης) αφού απέκτησαν φανατικούς των τυριών και των παγωτών τους στο νησί, αποφάσισαν πριν από έναν χρόνο να επεκτείνουν το Τυράκειον ανοίγοντας δεύτερο κατάστημα στην Αθήνα, προσφέροντας και εδώ προϊόντα βασισμένα στο γάλα από την οικογενειακή τους φάρμα. Χωρίς γάλα αλλά με πρώτη ύλη βιολογικά φραγκόσυκα από τον τόπο καταγωγής τους φτιάχνουν μια από τις πιο νοσταλγικές και δημοφιλείς τους γεύσεις, το σορμπέ φραγκόσυκο που ξεχωρίζει με την γλυκιά, ελαφριά και πολύ δροσιστική του αίσθηση. Γ.Π.

Ερατοσθένους 71, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, Τ/210-97.64.516 & Ιουλίδα, Κέα, Τ/ 2288-02.28.53

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣmaxim, ζαχαροπλαστεία, τσουρέκιMaxim: Η Νέα Σμύρνη μοσχοβολά πολίτικο τσουρέκι

Μπίρα με φραγκόσυκο από την Μικροζυθοποιία Μυκόνου

Οι μπίρες με φρούτα είναι τάση και η Μικροζυθοποιία Μυκόνου πρωτοτυπεί χρησιμοποιώντας το φρούτο του όμορφου κάκτου. Η ιδέα έπεσε πριν δύο χρόνια όταν οι ζυθοποιοί, με ντόπια φραγκόσυκα, δημιούργησαν μια super limited edition μπίρα, περισσότερο για να την προσφέρουν σε φίλους και γνωστούς. Έλα όμως που όποιος τη δοκίμαζε τους ζητούσε και άλλη! Τον περσινό Αύγουστο λοιπόν η ομάδα ξεχύθηκε στη Μύκονο ψάχνοντας κάθε κήπο και χωράφι του νησιού. Αφού καθάρισαν μόνοι τους τα αγκαθωτά φρούτα, τα έστυψαν και κατέψυξαν τον χυμό, ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν φέτος, για πρώτη φορά επισήμως, την αναζωογονητική Pale Ale με το όνομα Fragos’ko. Γ.Π.

Tales of Ales, Μιλτιάδου 19, Αθήνα, Τ/ 210-32.52.540 & σε επιλεγμένα σημεία στη Μύκονο

 

Τσάτνεϊ φραγκόσυκου Anthea’s

Στο κτήμα Σπαθί της Κέας η οικογενειακή επιχείρηση Anthea’s καλλιεργεί βιολογικά φραγκόσυκα που διαθέτει έπειτα ατόφια. Κάνει όμως και ένα γλυκόξινο, ελαφρώς καυτερό τσάτνεϊ με βάση πούλπα από τα ίδια φρούτα σε περιεκτικότητα 55%. Τη συνδυάζουν με λίγο μήλο, κρεμμύδι, δαμάσκηνα, μπαχαρικά, τζίντζερ και τσίλι. Δοκιμάστε τη με τυριά, σε σάντουιτς, σε μαρινάδες για κρέας ή ως συνοδευτικό σε ψητά. Γ.Π.

Μιράν, Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/ 210-32.17.187, Κάβες Oak 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Σεράνο στην Τήνο τηγανίζουν λουκουμάδες στο γκάζι από το 1965Στο Σεράνο στην Τήνο τηγανίζουν λουκουμάδες στο γκάζι από το 1965

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών