ΑΓΟΡΑ

Αναζητώντας νησιώτικες γεύσεις στα παντοπωλεία της Αθήνας

Εκλεκτά σουβενίρ απ’ τα νησιά που βρίσκουμε σε επιλεγμένα μαγαζιά της πρωτεύουσας.

30.06.2022
Αναζητώντας νησιώτικες γεύσεις στα παντοπωλεία της Αθήνας

Ελληνικά Καλούδια

Φωτο: Νίκος Καρανικόλας
Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Ένα από τα ωραιότερα παντοπωλεία της πόλης, με κατάστημα λίγα μόνο βήματα από την Ακρόπολη, συγκεντρώνει εκλεκτές γεύσεις και προϊόντα που περνούν από το επιμελές κοσκίνισμα του Σταμάτη Τσικνιαδόπουλου και της συζύγου του Θεοδώρας πριν βρουν τη θέση τους στα ράφια. Για καλοκαιρινές διαδρομές στην Ελλάδα συστήνουν τα ναξιώτικα τυριά του Μπαμπούνη, τα όσπρια του Λημνιού Σαλαμουσά, τα τυριά του Ανδριώτη Ασούτη, το καπνιστό φιλέτο τόνου από τον συνεταιρισμό Καλύμνου, τα πρόβεια γιαούρτια Μυτιλήνης «Αδαλή» και τις εξαιρετικές, βιολογικές θρούμπες Θάσου «Βελουϊτίνος» του παραγωγού Βαγγέλη Κάλτσα. Από τις πιο δυσεύρετες πρώτες ύλες που στοκάρουν, πάντα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, είναι οι παλαιωμένες γραβιέρες Κάσου και Ίου και η γραβιέρα Σκύρου. Οι γλυκατζήδες ας αναζητήσουν το άθερμο πετιμέζι Χίου του Αχιλλαδέλη (ο ίδιος βγάζει και έξοχο ταχίνι) ή τη μαρμελάδα, τα αμυγδαλωτά και τα λουκούμια με χιώτικο μανταρίνι της Citrus.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 και Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384

Μελιγαία

Μέλι από το Ροδάκινο Κρήτης, κοτόπουλα, κουνέλια και κοκόρια ελευθέρας βοσκής από το Αμάρι Ρεθύμνης, τυριά μερακλήδων παραγωγών, όπως παλαιωμένη γραβιέρα και μυζήθρα βαρελιού από την Κρήτη, φιλοξενενεί το παντοπωλείο της Χαράς Μαθιουδάκη και του Κώστα Κεφαλά. Με μεγάλη γκάμα από μυρωδικά και αφεψήματα από τα Ζωνιανά, παρθένο ελαιόλαδο από το Ρέθυμνο και πρόβειο γιαούρτι από τα Σελλιά φέρνουν λίγη Κρήτη στην Αθήνα. Ειδική αναφορά αξίζουν τα παξιμάδια που προμηθεύονται από κρητικούς φούρνους -από πολύσπορα, λαδιού και χαρουπιού μέχρι καύκαλα με προζύμι. Θα βρείτε και παραδοσιακά παξιμάδια Κυθήρων από τον φούρνο του Χρυσαφίτη στον Ποταμό.

Ελευθερίου Βενιζέλου 125, Καλλιθέα, Τ/213-02.95.883

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣmaxim, ζαχαροπλαστεία, τσουρέκιMaxim: Η Νέα Σμύρνη μοσχοβολά πολίτικο τσουρέκι

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο βραβευμένος από τον Γαστρονόμο Γιάννης Βογιατζιδάκης τιμά την κρητική του καταγωγή αλλά και έχει εντρυφήσει σε λιχουδιές από όλη τη χώρα. Τα best of της Κρήτης -γλυκές και πικάντικες, φρέσκες και παλαιωμένες, πρόβειες, αιγοπρόβειες και γίδινες γραβιέρες, βουτυράτα ανθότυρα, ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα, απάκια και στάκες- καμαρώνουν δίπλα δίπλα με τη μανούρα Σίφνου και το νούμπουλο Κέρκυρας. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες προσθήκες στους θησαυρούς του: κατσικίσια τυριά από τον Κατσικά που τυροκομεί με γάλα απ’ τα δικά του ζώα στη Λέρο (κατσικίσιο τυρί άλμης, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, μανούρα γυλωμένη, λαδότυρο κ.ά.) και το παγωτό με πρόβειο γάλα από τον Ρεθυμνιώτη Γιώργο Αποστολάκη.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055 και Πλ. 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

 

Ψώνια στις Κυκλάδες

Τα αδέρφια Μανδηλαρά μεγάλωσαν στην Αθήνα, αλλά ο Ναξιώτης πατέρας τους που εργαζόταν για χρόνια σε μεταφορική στις Κυκλάδες τους έφερε σε επαφή με πολλές γεύσεις και παραγωγούς από τα ελληνικά νησιά. Βλέποντας ότι τα κρητικά προϊόντα κυριαρχούν στα αθηναϊκά παντοπωλεία αποφάσισαν στο δικό τους να εστιάσουν στις νοστιμιές των Κυκλάδων. Φέρνουν από τουλουμοτύρι και γραβιέρα Πάρου μέχρι μανιτάρια Μυκόνου. Από την ιδιαίτερη πατρίδα τους φροντίζουν να έχουν πάντα γραβιέρα (συνεργάζονται με τα τυροκομεία Πιτταρά και Κουφόπουλου), ναξιώτικες πατάτες και ποτό κίτρο. Κάντε island hopping με μπίρες από μικροζυθοποιίες της Μήλου (Σύρμα), της Πάρου (56) και της Μυκόνου (Mikònu), με κρίταμα και κάππαρη από την Τήνο και τη Σύρο ή με ούζο και τσίπουρο από το Αποστακτήριο Άνδρου στον Πιτροφό, το anDrop.

Χαλεπά 68 & Ορφανίδου 84, Γαλάτσι, Τ/210-22.22.536

 

Δίκταμο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diktamo – Athens (@to_dictamo)

Λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών, αδελφών Κάλλιας και Γιώργου Κουμεντάκη, το Δίκταμο φιλοξενεί πολλά διαλεχτά προϊόντα από την Κρήτη. Ξεχωρίζουμε τις γραβιέρες, τα βότανα, τη ρακή και τα παξιμάδια κάθε λογής. Σημαντική λεπτομέρεια: στο εργαστήριο του μπακάλικου η Κάλλια φτιάχνει καθημερινά εξαιρετικές χειροποίητες λιχουδιές όπως καλιτσούνια με ανθότυρο και δυόσμο.

Καραολή και Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530

 

Πανδαισία

Πραγματική πανδαισία γεύσεων απ’ όλη την Ελλάδα βρίσκουμε στην Αγία Παρασκευή, στο μπακάλικο αξιώσεων της Τέτης και του Γιάννη που δεν αφήνουν τίποτα να τους ξεφύγει. Οι ίδιοι δοκιμάζουν καθετί καινούργιο κυκλοφορεί στην αγορά και ό,τι αγαπήσουν βρίσκει θέση στα ράφια του μαγαζιού τους. Για γρήγορη βόλτα στα νησιά δοκιμάστε: μαστιχοτύρι Άνδρου, κοπανιστή Σύρου, κασιώτικα τυριά Βοναπάρτη και προϊόντα από το τυροκομείο της Ιού «Διασέλι», τόνο και καπνιστό σκουμπρί από την Κάλυμνο ή διάσημα αλλαντικά της Κέρκυρας όπως το νούμπουλο και το σαλάδο. Εδώ εφοδιαζόμαστε επίσης με αλάτι βράχων, μέλι και παξιμάδια από τα Κύθηρα και ξεδιψάμε με τσιτσιμπίρα Κέρκυρας «Χειμαριός», χιώτικα αναψυκτικά «Χιών» με φυσικό νερό πηγής και χυμό φρούτων ή μπίρες από μικροζυθοποιίες των Κυκλάδων.

Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.17.731

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈχετε δοκιμάσει βούτυρο Κερκύρας;Έχετε δοκιμάσει βούτυρο Κερκύρας;

Grapes & Salt

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Μόνο ελληνικά προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα αλλά και στο όμορφο design φέρνει στο μοντέρνο, παγκρατιώτικο παντοπωλείο η Βαλεντίνα Μπουμπουρίδη. Αν της ζητήσετε να ξεχωρίσει κάποια από τα αγαπημένα της νησιώτικα καλούδια θα σας συστήσει τα χιώτικα φυστικοβούτυρα απο τους Kiss The Earth, τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη που φέρνει από τον Πρέκα στη Σύρο και σκουμπρί Καλύμνου. Οι νοστιμιές από τη Λήμνο όπως ο εκλεκτός αφκός (φάβα Λήμνου) Σαλαμουσά ή το αλεύρι και τα φλωμάρια της οικογένειας Ποριαζή δίνουν το παρών. Τσουγκρίζουμε με κρασί από το οινοποιείο Χατζάκη στη Σύρο και Ρομπόλα απ’ την Κεφαλονιά.

Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/6945-29.59.24

 

Αλεξανδρής

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στην Ελλάδα μέσα απ’ τα τυριά της. Στο ψυγείο-καμάρι του καταστήματος φυλάει κοντά στα 200 από κάθε γωνιά της χώρας, ανάμεσα στα οποία μια παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, ένα μαλακό Ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο Μηλέικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο που ταιριάζει τέλεια με μια καλή ρετσίνα και πολλά πολλά ακόμα. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε δίχως να δοκιμάσετε κάτι.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

 

Περί Λέσβου

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Peri Lesvou (@perilesvou)

Δυο φίλοι απ’ το Πλωμάρι φέρνουν στην πρωτεύουσα επιλεγμένα προϊόντα από την πόλη της Μυτιλήνης ως το Σίγρι, και από τον Μόλυβο ως το Λισβόρι. Όπως είναι αναμενόμενο, το κατάστημα διαθέτει μπόλικες ετικέτες σε ούζο, κάποιες απ΄τις οποίες συναντάμε σπάνια στην Αθήνα όπως του Πιτσιλαδή με γλυκάνισο από το Λισβόρι. Συνοδεύστε με κάποιο από τα λαδοτύρια. Μια καλή επιλογή είναι εκείνο απ’ τον Μεσότοπο ή το πικάντικο λαδοτύρι του Μανταμάδου. Γιαούρτι πρόβειο του Γράμμη, βούτυρα επίσης από το Μανταμάδο, ελαιόλαδα και χειροποίητα ζυμαρικά είναι μερικά μόνο απ’ όσα αξίζει να ανακαλύψετε.

Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, Τ/ 210-32.33.227

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒουτιά στον Αργοσαρωνικό: Πού τρώμε σε Ύδρα, Αίγινα, Σπέτσες και ΠόροΒουτιά στον Αργοσαρωνικό: Πού τρώμε σε Ύδρα, Αίγινα, Σπέτσες και Πόρο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών