ΑΓΟΡΑ

Γιατί, κόντρα στη μόδα, προτιμάμε να αγοράζουμε μεγάλα καρπούζια

Ο αγρότης Γιάννης Μέλλος μας εξηγεί γιατί τα μεγάλα καρπούζια, παρότι δύσκολα στην αποθήκευση και στον χειρισμό, έχουν πολλές και σημαντικές αρετές.

17.07.2018| Updated: 13.09.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Γιατί μας αρέσουν τα μεγάλα καρπούζια

Tα παλιά τα χρόνια στο χωριό, κάθε βδομάδα περνούσε και κάποιος περιπλανώμενος μανάβης. Αγοράζαμε λοιπόν στο σπίτι μου κυρίως φρούτα τα οποία δεν καλλιεργούσαμε στο δικό μας μποστάνι και μεταξύ άλλων και 5-6 καρπούζια, και μάλιστα πολύ μεγάλου μεγέθους. Υπήρχε η πεποίθηση ότι όσο πιο μεγάλο ήταν το καρπούζι τόσο πιο νόστιμο ήταν. Από αυτές τις παιδικές μνήμες μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει φυσικά πάρα πολλά πράγματα, όπως και η προτίμηση του κόσμου προς μικρότερα μεγέθη γενικότερα. Συγκεκριμένα για τα καρπούζια, σχεδόν κανείς δεν αγοράζει πια καρπούς 15 κιλών και προτιμούν 2-3 κιλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαρπούζι χωρίς κουκούτσιαΚαρπούζι χωρίς κουκούτσια

Αυτό έχει τα καλά του, έχει και τα άσχημά του. Τα μικρά χρειάζονται περιορισμένο χώρο στο ψυγείο, είναι πολύ λεπτόφλουδα, είναι αρκετά γλυκά, αλλά κυρίως ικανοποιούν την επιθυμία του πελάτη να αγοράζει τόσο όσο ακριβώς προτίθεται να καταναλώσει. Στα χρόνια της κρίσης, το αίσθημα της αυτοσυντήρησης του ανθρώπου τον ωθεί να μην κάνει τίποτα περιττό και δαπανηρό. Είδαμε στα σούπερ μάρκετ ακόμα και καρπούζια με τη φέτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓρανίτα καρπούζιΓρανίτα καρπούζι

Τα παλιά μεγάλα καρπούζια, από την άλλη, παρότι έχουν παραγκωνιστεί από τον κόσμο, εξακολουθούν να έχουν μερικά πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μια αξιοπρεπή επιλογή. Καλλιεργητικά είναι ένα ζωηρό, εύρωστο φυτό, που καλύπτει με το φύλλωμά του άνετα τους καρπούς του, προστατεύοντάς τους από την έντονη ζέστη. Άρα, καλύτερη ποιότητα καρπών. Έχουν πολύ σωστό γευστικό τόνο. Δεν είναι μόνο γλυκά, είναι και πολύ νόστιμα. Έχουν υψηλότερη διατηρησιμότητα και αντοχή σε τυχόν χτυπήματα. Έχουν πολύ δελεαστική τιμή, που φτάνει έως και τη μισή των αντίστοιχων μικρών.

Έχουμε λοιπόν την εξής επιλογή: να πάρουμε μικρά καρπούζια, που είναι γλυκά, αλλά ευπαθή και ακριβά, ή να πάρουμε μεγάλα, που είναι νόστιμα, φθηνά, αντέχουν, αλλά έχουν μεγάλο όγκο. Ιδού μια τολμηρή πρόταση! Αγοράστε όσο πιο μεγάλα καρπούζια μπορείτε, χαρίστε το μισό στους φίλους σας, στους συγγενείς σας, παροτρύνοντάς τους την επόμενη βδομάδα να κάνουν το ίδιο. Θα έχετε πάρει τέλειο προϊόν, θα το έχετε πληρώσει φθηνά, θα κρατήσετε όσο σας χρειάζεται και με το υπόλοιπο θα εισπράξετε τη χαρά να μοιραστείτε κάτι ιδιαίτερο με δικούς σας ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτοματοσαλάτα λεμονάτη με καρπούζι και μένταΝτοματοσαλάτα λεμονάτη με καρπούζι και μέντα

Κάπως ασυνήθιστο, ε; Για σκεφτείτε το καλύτερα, αντί να αγοράσετε ένα μικρό καρπούζι, αγοράζετε ένα μεγάλο με τα ίδια χρήματα, χαρίζετε το μισό και είστε διπλά κερδισμένοι. Τρώτε σωστή γεύση και δείχνετε την αλληλεγγύη σας στους δικούς σας. Να είστε βέβαιοι ότι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, το έχουν ανάγκη!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT