ΑΓΟΡΑ

Γιορτινά γλυκά με ταιριαστά ποτά, κοινώς τι θα πιείτε με κάθε γλυκό

Προμηθευόμαστε τα πιο σπέσιαλ οικογενειακά γλυκά από αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία και προτείνουμε ταιριαστά ποτά για καθένα από αυτά.

20.12.2022
Με γεμάτα χέρια

Στα γιορτινά καλέσματα πάμε με…γεμάτα χέρια. Από τα αγαπημένα μας αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία ξεχωρίσαμε τα οικογενειακού μεγέθους γλυκά με τα οποία θέλουμε να εμφανιστούμε φέτος στο κατώφλι των φίλων μας: από εντυπωσιακές Saint Honore μέχρι πλούσιους κορμούς και πρωτότυπες βασιλόπιτες. Και για να γίνει το δώρο ακόμα πιο ολοκληρωμένο, τα ταιριάξαμε με τα κρασιά και αποστάγματα που τα αναδεικνύουν καλύτερα.

 

Η Saint Honoré της Ηπειρώτισσας

Με γεμάτα χέρια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γλυκά που μπορείτε να προσφέρετε. Βέβαια, μην την αδικούμε, δεν είναι μόνο ένα όμορφο επιδόρπιο, αλλά και εξαιρετικά νόστιμo. Εντυπωσιακή την κάνει η «κορώνα» από τραγανή καραμέλα. Στη βάση έχει ολόφρεσκα σου, γεμισμένα με κρέμα βανίλια και επιπλέον καραμέλα. Της ταιριάζει γάντι ένα φίνο Nectar ή ένα πλούσιο Anthemis, το βελούδινο παλαιωμένο Μοσχάτο του συνεταιρισμού Σάμου. Ν.Δ.

Λ. Βάρης-Κορωπίου 32, Βούλα, Τ/210-89.53.929, Τιμή: 29-49€ (ανάλογα με το μέγεθος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο αυθεντικά πανετόνε στην Αθήνα και πού θα τα βρείτεΤα πιο αυθεντικά πανετόνε στην Αθήνα και πού θα τα βρείτε

Kορμός marron chocolat από τη Μέλισσα

Με γεμάτα χέρια

Η Μέλισσα, πολύ πριν γίνει high end ζαχαροπλαστείο, ήταν παραδοσιακό γαλακτοπωλείο, που ιδρύθηκε το 1925. Κάθε χρόνο στις γιορτές ετοιμάζουν πρωτότυπους κορμούς της γαλλικής σχολής, με περιπετειώδεις γεύσεις. Από τις κλασικές αξίες είναι ο κορμός marron chocolat με κρέμα κάστανο και κομμάτια κάστανου, τυλιγμένος με μια σοκολατένια μπαβαρουάζ από Valrhona 72%. Πίνεται με το καλύτερο κονιάκ που θα βρείτε στην κάβα σας. Ν.Μ.

Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/210-57.11.055, Τιμή: 38€

 

Η Σοκολατίνα του Ασημακόπουλου

Με γεμάτα χέρια

Δεν είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά μη γελιόμαστε, η καλή σοκολάτα δεν έχει εποχή. Αυτή η στιβαρή τούρτα φτιάχνεται εδώ και δεκαετίες, με μικρές παραλλαγές της αρχικής συνταγής. Απέξω έχει πλούσια γκανάς σοκολάτας και στο εσωτερικό θυμίζει την κλασική πάστα σεράνο των αστικών ζαχαροπλαστείων, με το ποτισμένο με λικέρ παντεσπάνι και την αφράτη κρέμα σοκολάτας. Όνειρο αν βάλετε δίπλα μια Μαυροδάφνη γλυκιά από το Κτήμα Μερκούρη ή ένα LBV Port, που θα υπογραμμίσει τη σοκολατένια επίγευση. Ν.Δ.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092, Τιμή: 24,80€/κιλό

 

Κουραμπιεδάκια από τη Ρίτα

Τα θυμόμαστε οπωσδήποτε κάθε Χριστούγεννα και κατεβαίνουμε μια βόλτα στην Παλιά Κοκκινιά. Το κουραμπιεδάκι της Ρίτας είναι μια μπουκιά και λιώνει στο στόμα. Μακρόστενο και μπισκοτένιο, με πολλά καβουρδισμένα αμύγδαλα και κορυφαίο γαλλικό βούτυρο. Διαθέσιμοι και χωρίς άχνη. Τους άγλυκους φάτε τους με Moschato D’Asti στα ποτήρια, ενώ τους πασπαλισμένους με άχνη δώστε τους τσίπουρο ή ένα γερμανικό Riesling TBA late harvest. Ν.Δ.

Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323, Τιμή: 23€/κιλό

 

Το ονειρεμένο μιλφέιγ της Madame Fraise

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madame Fraise (@madamefraise_)

Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Κίκιρας συμπράττουν κάτω από τον ίδιο σκούφο. Φτιάχνουν γλυκά εποχικά και κάποια σιγουράκια που δεν βγαίνουν από το μενού τους με τίποτα. Τέτοια περίπτωση είναι το μιλφέιγ με σαντιγί βανίλιας Μαδαγασκάρης, πραλίνα πεκάν και καραμελωμένη σφολιάτα. Ένα celebration cake, βρώσιμο κόσμημα εντός ωραίου αμπαλάζ – μπαίνει σε ένα κουτί σαν ροζ συννεφάκι. Ταιριάζει με φυσαλίδες, όπως ένα Crémant de Loire, ή με ένα ελληνικό αφρώδες από τη Φλώρινα, που παίζουν με τη λιπαρότητά του. Ν.Μ.

Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-41.86.086, και διανομή μέσω Wolt, Τιμή: 32€

 

Στόλεν από το La maison

Ό,τι του λείπει από εμφάνιση, του περισσεύει σε γεύση. Φτιαγμένο με την παραδοσιακή γερμανική συνταγή, το στόλεν του Θανάση Τσαγλιώτη ετοιμάζεται δέκα μέρες πριν από το ψήσιμο. Τα φρούτα –διαφόρων ειδών μούρα, φρουί γλασέ– μαζί με ολόκληρα, αποφλοιωμένα αμύγδαλα μαρινάρονται όλο αυτό το διάστημα σε καλής ποιότητας ρούμι. Έπειτα ενσωματώνονται στο ζυμάρι που θυμίζει κάτι μεταξύ μπριός και τσουρεκιού. Πριν μπει στον φούρνο, γεμίζεται και με αμυγδαλόκρεμα, ενώ, όταν το ψήσιμο ολοκληρωθεί, το στόλεν κάνει βουτιά μέσα σε μια γαβάθα με λιωμένο φρέσκο βούτυρο και έπειτα κυλιέται σε κρυσταλλική ζάχαρη. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα νοστιμεύει. Πιείτε το με ένα amareto ή ένα ρούμι που έχει παλαιώσει ευγενικά. Γ.Π.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216- 70.06.518, Τιμή: 18€/κιλό

 

Πανετόνε από το Gb corner gifts & flavors

Μία από τις νοστιμότερες συνταγές του ολοκαίνουργιου αρτοποιείου της Μεγάλης Βρεταννίας, που αποτελεί το νέο του gateaux de voyage, είναι αυτό το αφράτο πανετόνε, που φτιάχνεται με προζύμι από ξινόμηλο. Περιέχει δύο ειδών σοκολάτα, μια gianduja και μια όξινη με 70%, όπως και ξύσμα από τρία εσπεριδοειδή, βανίλια, τόνκα και μαύρο κάρδαμο. Η γεύση του είναι πολύπλοκη και η επίγευση μεγάλης διάρκειας. Δίπλα του βάλτε ένα κονιάκ ή ένα παλαιωμένο τσίπουρο Καρδάση, να ενωθούν οι νότες από το κάρδαμο και μια χορωδία αγγέλων να αρχίσει να τραγουδά μελωδικά στο στόμα σας. Ν.Δ.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Βασιλέως Γεωργίου Α ́ 1, Τ/210-33.30.750, Τιμή: 42€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτέςΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτές

Η βασιλόπιτα της Kora

Με γεμάτα χέρια

Στο πιο δημοφιλές bakery της Αθήνας, εκτός από υπέροχο ψωμί και τραγανά έξω-αφράτα-μέσα κρουασάν, φτιάχνουν μια σειρά από comfort γλυκά για τη μέση του τραπεζιού, για τον απογευματινό καφέ ή το πρωινό μας. Για τις γιορτινές μέρες διαθέσιμα είναι ένα πλούσιο κέικ σοκολάτας, ένα κρεμώδες και βανιλένιο cheesecake, το διάσημο και πολύ αρωματικό τσουρέκι τους αλλά και μια βασιλόπιτα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Πρόκειται για ένα μοσχομύριστο και ζουμερό κέικ με καρύδι, πορτοκάλι και πεκάν, που επικαλύπτεται με κρέμα κάστανο. Συνοδεύστε τη με ένα παλαιωμένο τσίπουρο, όπως το Gentle Beast του Lost Lake Distillery ή με ένα κονιάκ Hennessy V.S.O.P. Ν.Δ.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855, Τιμή: 30€

 

Σοκολατένια πάβλοβα του Pavlov’s Lab

Με γεμάτα χέρια

Η κλασική πάβλοβα βάζει τα γιορτινά της. Στην ιδιαίτερη αυτή παραλλαγή, οι μαρέγκες έχουν και λίγο κακάο, ενώ η κρέμα βανίλιας που μπαίνει στη μέση εμπλουτίζεται με σοκολάτα περιεκτικότητας 70%. Ένα κουλί κόκκινων φρούτων προστίθεται ανάμεσα στο υπερθέαμα από μαρέγκες και κρέμα, ενώ η επιφάνεια στολίζεται με φρέσκες φράουλες, σμέουρα και μύρτιλα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όλη η πάβλοβα πασπαλίζεται με θρυμματισμένο, καραμελωμένο αμύγδαλο. Υπέροχη μαζί με ένα γλυκό rosso vermouth ή με ένα Ramos Pinto Andriano Reserva Port, με λίγη οξείδωση. Γ.Π.

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε ́ 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691, Τιμή: 22-26€ (ανάλογα με το μέγεθος)

 

Τούρτα κάστανο από το Pastry Family

Με γεμάτα χέρια

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο παλιό αστικό ζαχαροπλαστείο από τότε που άνοιξε, το 1969, στο Παγκράτι. Οι διάσημοι πελάτες που απέκτησε μέσα στα χρόνια είχαν ο καθένας τις αδυναμίες τους – ο Χατζιδάκις λάτρευε τους κουραμπιέδες. Εμείς, αν πρέπει να επιλέξουμε ένα μόνο γλυκό, αυτή την εποχή δεν χάνουμε με τίποτα την τούρτα κάστανο: λεπτή βάση από παντεσπάνι σοκολάτας, αρωματισμένο με κονιάκ, μους σοκολάτας και σπιτικός πουρές κάστανου, μαζί με κομμάτια από τον καρπό. Για το τέλος, τριμμένο καρύδι και ολόκληρα, λαχταριστά μαρόν γλασέ. Την απόλαυσή μας ολοκληρώνει ένα Madeira Bual στα ποτήρια. Γ.Π.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987, Τιμή: 21,50€/κιλό

 

Το Poullete έκανε το μελομακάρονο κορμό

Με γεμάτα χέρια

Ο κορμός μελομακάρονου της Κατερίνας Λιβά είναι η πραγματοποίηση του ονείρου όσων έχουν φανταστεί το μελομακάρονο σε οικογενειακό μέγεθος. Αποτελείται από μια βελούδινη κρέμα μελομακάρονου με μπαχαρικά, με ελαφριά μους βανίλιας και βάση από τραγανό μπισκότο με καρύδι. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να αναδειχθούν τα γλυκά μπαχαρένια αρώματά του και απολαύστε το μαζί με ένα παλαιωμένο τσίπουρο, ένα καλό μπράντι ή και ένα πολύ παλαιωμένο Vinsanto. Ν.Μ.

Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172, Τιμή: 37€

 

Ο Βάρσος και η ρετρό μαρέγκα φραμπουάζ του

Με γεμάτα χέρια

Δεν είμαι σίγουρη πόσα χρόνια τώρα φτιάχνεται η τούρτα μαρέγκα φραμπουάζ. Είναι μάλλον το πιο ευπώλητο γλυκό για επισκέψεις στις γιορτές. Το έχω παραδώσει με ασφάλεια κάμποσες φορές στα χέρια του οικοδεσπότη, μαζί με ένα μπουκάλι καλό τσίπουρο ή άλλο λευκό απόσταγμα ή ακόμα και ένα λικέρ πικραμύγδαλο, το οποίο πρέπει να μείνει στο ψυγείο μαζί με το γλυκό, μέχρι να περάσει η ώρα και να καταναλωθούν. Η διάσημη, τραγανή μαρέγκα του Βάρσου είναι γεμισμένη με σαντιγί, λουσμένη με μαρμελάδα και ολόκληρα φραμπουάζ, και είναι πασπαλισμένη με αμυγδαλάκι τριμμένο. Ν.Μ.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472, Τιμή: 19€/κιλό

 

Πολίτικη βασιλόπιτα στο Rio

Μαζί με τα σιροπιαστά μπαμπαδάκια είναι η σπεσιαλιτέ του καλού ζαχαροπλαστείου που κρατάει ζωντανή την πολίτικη παράδοση στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ βρίσκουμε βασιλόπιτα όλο τον χρόνο, καθώς υπάρχει ζήτηση χειμώνα καλοκαίρι. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, το γλυκό κάνει θραύση, με τις πρωτοχρονιάτικες παραγγελίες να ξεκινούν ήδη από τον Νοέμβριο. Το ταπεινό σε εμφάνιση, χαμηλό καρβελάκι θυμίζει τσουρέκι. Πρόκειται για ένα ελαφρύ, φινετσάτο ζυμάρι, που μοσχοβολάει μαστίχα, μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο γάλακτος. Για στόλισμα, το πασπαλίζουν με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι. Ένα τσίπουρο από Μοσχάτο σταφύλι τη συνοδεύει ιδανικά. Γ.Π.

Πρωτέως 4 & Μουσών, Π. Φάληρο, Τ/210-98.31.892, Τιμή: 17€/κιλό

 

Η γκαλέτ του βασιλιά στο Ourse

Με γεμάτα χέρια

Καμία σχέση με το παραδοσιακό γαλλικό γλυκό με τη σφολιάτα, που οι κακές του εκδοχές θυμίζουν τυρόπιτα. Εδώ, φτιάχνεται με βάση ένα ζουμερό κέικ από αμύγδαλο ή φιστίκι. Από πάνω χρησιμοποιούν πραλίνα από τον ίδιο ξηρό καρπό και φτιάχνουν μια στρώση από τραγανό μπισκότο με αμύγδαλο ή φιστίκι, διατηρώντας την κυριαρχία του ενός βασικού υλικού. Ο δίσκος από καραμελωμένη σφολιάτα ψήνεται μαζί με το όλον και γίνονται ένα σώμα. Εξαιρετικό δείγμα νέας ζαχαροπλαστικής με την υπογραφή του ταλαντούχου Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Το γλυκό είναι διαθέσιμο με παραγγελία. Συνοδεύστε το φουλ του αμύγδαλου με έναν επιδόρπιο οίνο από το Sauternes και το φουλ του φιστικιού με ένα Vidal Icewine από τον Καναδά ή ένα αυστριακό Εiswein. Ν.Δ.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019, Τιμή: 38€ (με φιστίκι), 34€ (με αμύγδαλο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζιαΑπό αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζια

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών