ΑΓΟΡΑ

Από αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζια

Καμαμπέρ ή παστουρμά; Σοκολάτες ή τρούφες; Για τις εκλεκτές λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού κάνουμε στάση εδώ.

07.12.2022| Updated: 08.12.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Από αυτά τα deli ξεκινούν τα καλύτερα γιορτινά τραπέζια

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, ξεκινάμε να χαζεύουμε συνταγές και να σχεδιάζουμε στο μυαλό μας γιορτινά τραπέζια. Εξίσου σημαντικοί όμως με τις δοκιμασμένες συνταγές και τον καλό προσχεδιασμό είναι, για ένα πετυχημένο τραπέζι, οι άνθρωποι που μας προμηθεύουν με τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες.: από κρεμώδη καμαμπέρ μέχρι λεπτοκομμένους παστουρμάδες, και από καπνιστούς σολομούς μέχρι τρούφες, τσάτνεϊ, ζυμαρικά και σοκολάτες. Στα deli που ακολουθούν βρίσκουμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες λιχουδιές που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Παραδοσιακό Μπακάλικο: Κάθε φορά κάτι καινούργιο​

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μπακαλική και μαντινάδες πουλάει ο Κρητικός Γιάννης Βογιατζιδάκης. Έχει συστήσει στην Αθήνα δεκάδες κρητικά προϊόντα, κι όχι μόνο, αφού είναι οικουμενικό το περιεχόμενο του παντοπωλείου του. Τα πάντα τα περνάει κόσκινο, τα καλοδιαλέγει και τα πουλάει σε ανταγωνιστικές τιμές. Έχω δει να αλλάζουν πολλές φορές στα ράφια του τα προϊόντα, είτε επειδή σταμάτησαν να είναι όσο αξιόλογα ήταν στην αρχή, είτε επειδή ο ίδιος ανακάλυψε κάτι ακόμα πιο ποιοτικό. Έχω δει το Παραδοσιακό Μπακάλικο να μεγαλώνει, να ομορφαίνει και να προοδεύει. Στις γραβιέρες και τα ανθότυρα έχει κάνει διατριβή, μπορεί να σου εξηγήσει με σχολαστικότητα από την παραγωγή μέχρι και τη γεύση τους, και ξέρει από τι χρώμα είναι τα προβατάκια μέχρι σε τι θερμοκρασία σερβίρεται το κάθε τυρί. Έχουν γραβιέρες γλυκές και πικάντικες, φρέσκες και παλαιωμένες, πρόβειες, αιγοπρόβειες και γίδινες, και αντίστοιχη εξειδίκευση έχουν και στα ανθότυρα. Στο μπακάλικό του θα βρούμε τα καλύτερα κρητικά μέλια, παξιμάδια, ελιές και ελαιόλαδα, αλλά και έκτακτα ξιδάτα καπνιστά λουκάνικα, απάκια, ξύγαλα, στάκες και σαλιγκάρια. Ωστόσο ο Γιάννης έχει εξασφαλίσει και μια μεγάλη ποικιλία από γαλανόλευκες λιχουδιές και φρέσκα φρούτα και λαχανικά, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Η γνώμη του πελάτη είναι σημαντική, την υπολογίζει σοβαρά, και κάπως έτσι έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης. Κάθε φορά που τον επισκέπτομαι, πάντα ξετρυπώνω και κάτι καινούριο. Ν.Μ.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

 

Καραμανλίδικα του Φάνη: Το μεζετζίδικο του μερακλή

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Μια τρύπα ήταν το μαγαζάκι του Αραπιάν, εκεί που πρωτογνωρίσαμε τον σημερινό αρχιμπακάλη Φάνη Θεοδωρόπουλο, στο παλιό κατάστημα του μπαμπά του. Ένα μικρό μπακαλικάκι, ή πιο σωστά ένας διάδρομος με βιτρίνα όλο κι όλο το μαγαζί. Κι από εκεί, που ήταν ήδη ένα τυράδικο σοβαρό, μετακόμισε διαγωνίως απέναντι και μεταμορφώθηκε σε σωστή σαλουμερία, μια κούκλα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με ανατολίτικο comfort συναίσθημα. Από τις προθήκες τους παρελαύνει όλη η Ελλάδα. Ξινομυζήθρα μήλου, παλιό κασέρι Ξάνθης, αρμυροτύρι από την Κάσο, καρίκι τηνιακό, οινοσπερίτης Ίου, χοιρομέρι στα κάρβουνα και καραμανλίδικοι παστουρμάδες κορυφαίοι από τη Δράμα, σουτζούκια και σαλάμι ιβηρικού χοίρου με καρύδι και σταφίδα, κι από βουβαλινό βούτυρο και καπνιστό σκουμπρί Κομοτηνής, μέχρι χαλβά μαστιχάτο Δράμας και χειροποίητη παστουρμαδόπιτα θα βρούμε εδώ. Πριν ψωνίσετε δοκιμάστε, και κυρίως ρωτήστε για τις αποκλειστικότητες και τις νέες αφίξεις. Εδώ υπάρχει διάδραση, οι πωλητές είναι ενημερωμένοι, ξέρουν τι τους γίνεται, είναι καλά διαβασμένοι και γνώστες, και θα σας πουν και δυο, και τρία, λόγια για τα διαλεχτά καλούδια τους. Τα δύο καταστήματα, παλιό και νέο, μικρό και μεγάλο, λειτουργούν παράλληλα, ενώ άνοιξε στο μεταξύ κι ένα τρίτο, σε στυλ μεζετζίδικου στην Ερμού, όπου σερβίρει, όπως και στο κατάστημα της Σωκράτους, τα της βιτρίνας και μερικά ακόμα έντεχνα μεζεδάκια. Ο Φάνης συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση, διατηρεί και ανανεώνει την εκλεκτή συλλογή τους με τυριά και αλλαντικά, και διευρύνει την πιστή του πελατεία. Ν.Μ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184, Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119, eshop karamanlidika.gr

 

Nora’s deli: Για πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά και διεθνή προϊόντα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nora’s Deli (@noras_deli)

Λουσάτο και γυαλιστερό είναι το delicatessen του Κολωνακίου που το προτιμούν όχι μόνο οι περίοικοι, αλλά και οι απανταχού foodies της πόλης που αναζητούν να δοκιμάσουν κάτι το εκλεκτό. Πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά και διεθνή προϊόντα βρίσκουν εδώ μια περίοπτη θέση, όμως ακόμα πιο σημαντικό από την πρωτιά, είναι οι καλές τιμές και τα σοφά επιλεγμένα προϊόντα. Οι ιδιοκτήτες, διόλου τυχαία είναι χρόνια στο επάγγελμα, ξέρουν να διαπραγματεύονται με τους παραγωγούς, και τις καλές τιμές που καταφέρνουν τις μεταφέρουν στη λιανική. Ξέρουν ωστόσο και να καλοδιαλέγουν, είναι μέσα στα πράγματα, μυρίζουν, δοκιμάζουν, παρακολουθούν, απορρίπτουν και επιβραβεύουν. Έτσι το Nora’s deli, έχει καταφέρει να θεωρείται ένα διαχρονικά καλό παντοπωλείο, και μάλιστα διεθνών προδιαγραφών, με πολύ φροντισμένο, αμπιγέ περιβάλλον. Στην γκάμα τους θα βρούμε από τις βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως μια μεγάλη συλλογή από ελαιόλαδα, μέλια και κρασιά, ζυμαρικά, ρύζια, καρυκεύματα και τυροκομικά, μέχρι ειδικά προϊόντα όπως γάλα αμυγδάλου και φρυγανιές χωρίς γλουτένη, και πιο ψαγμένα προϊόντα όπως σάλτσες, σοκολάτες και ροφήματα, και σπάνιες ντελικατέτσες, από τρούφες, λίπος χήνας και φουα γκρά, μέχρι πικαλίλι, χαβιάρι και καπνιστούς σολομούς. Είναι και ρουστίκ και φινετσάτοι, έχουν και τον κατσικίσιο τραχανά και φαρφάλες κατσαρές. Εδώ βρίσκω αναλόγως διαθεσιμότητας βολάκι Άνδορυ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φρέσκο βούτυρο Νορμανδίας, γρεβενιώτικα αυγά ορτυκιών τουρσί, jamon iberico de Bellota, ολόκληρη μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου από μικρούς παραγωγούς, λακέρδα πολίτικη, αναζωογονητικό βουβαλινό αριάνι, και πολλά άλλα που μου προκαλούν σιελόρροια. Ν.Μ.

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.90.500, Eshop www.norasdeli.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτέςΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτές

Provence: Ένας ναός του τυριού

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Θα μπορούσα να στήσω ένα ντιβανάκι και να ζω εδώ. Ένας επίγειος παράδεισος είναι για μένα το τυράδικο Provence. Χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ιδιοκτήτη και εμπνευστή του, Γιώργο Κυριακόπουλο, για το παράθυρο στον μαγικό κόσμο των ευρωπαϊκών τυριών που μας έχει ανοίξει. Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα κατάστημα, είναι τοπόσημο για τους λάτρεις των σπάνιων τυριών που όσες φορές κι αν το επισκέπτονται τρίβουν τα μάτια τους με τις επιλογές που διαθέτει. Αξέχαστο μου έχει μείνει το κρεμώδες, γινωμένο και εξαιρετικά σπάνιο, απαστερίωτο ελβετικό Holzhofer το οποίο προτείνω με κλειστά μάτια, το υπέροχο μπλε της Σαβοΐας Bleu De Termignon, το σούπερ βρωμερό Munster Montagne Claudpiere, όπως και το άφταστης νοστιμιάς βούτυρο Echiré και την crème fraiche από τη δυτική Γαλλία. Αναλόγως διαθεσιμότητας φέρνουν και μια υπερώριμη γραβιέρα Τήνου που θα τη ζήλευαν κι οι καλύτερες gruyeres, κι επίσης βρίσκω πάντα μπόλικα μαστιχωτά τυριά για ρακλέτ και φοντί, και πάνω από 20 διαφορετικά μπλε που μου αρέσουν πολύ. Στα ψυγεία του φιγουράρει η crème de la creme από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα τυριά, όπως μια τετραετούς ωρίμανσης βουνίσια παρμεζάνα όνειρο, και ένα συγκλονιστικό καμαμπέρ χειροποίητο και ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές της Νορμανδίας. Τα διαλεχτά αλλαντικά (άχαστο το ζαμπόν prosciutto cotto και το αρτζανάλ σπέκ από χοιρινό φιλέτο) και deli όπως τρούφες, ρύζι καρναρόλι, ιταλικά ζυμαρικά, βαλσαμικό ξύδι της Μοδένα, και διεθνή κρασιά, μας κάνουν ακόμα πιο χαρούμενους, και τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές το κατάστημα φορτώνει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, που ειδικά στην κατηγορία των τυριών, ξεπερνάει τα 140 είδη από τις σημαντικότερες τυροπαραγωγούς χώρες. Εκτός από τα βρώσιμα θα βρούμε και μερικά χρηστικά αντικείμενα για τυριά, τέλεια δώρα! Μεταξύ αυτών πέτυχα το σκεύος για ρακλέτ και το παραδοσιακό εργαλείο κοπής του ελβετικού τυριού Tête de Moine σε κορδέλες. Ν.Μ.

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, Τ/210-89.81.435 και eshop provence.gr

 

Ελληνικά καλούδια: Σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Το καλόγουστο παντοπωλείο στη σκιά της Ακρόπολης με εκλεκτά τρόφιμα και σπάνιες λιχουδιές του τόπου μας ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε μεταξύ φίλων το 2008. Ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος (ιδιοκτήτης) αν και ξεκίνησε γνωρίζοντας ελάχιστα για τα προϊόντα και την παραγωγή τους, μέσα από τα ταξίδια και το ψάξιμο έγινε γρήγορα γνώστης και μάλιστα με άποψη. Πρόκειται για ένα κουκλίστικο μαγαζάκι με μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία ελληνικών προϊόντων μικρής παραγωγής, με έμφαση στη βιολογική προέλευση. Για τις γιορτές, στα Ελληνικά Καλούδια έβαλαν τα δυνατά τους και βρήκαν ιδιαίτερα πράγματα που δεν έχουν άλλες εποχές του χρόνου και όσοι επιλέξουν να ψωνίσουν από εκεί θα ξαφνιαστούν ευχάριστα. Θα βρείτε νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες Μιμίκου για να κεράσετε τους καλεσμένους και τα Gift boxes με συκα Κύμης από την εταιρεία kumilio, που είναι μια όμορφη πρόταση για να πάτε δώρο σε κάποιον που γιορτάζει. Το χριστουγεννιάτικο ψωμί από το Betty’s bakery θα δώσει ακόμη πιο γιορτινό ύφος στο τραπέζι σας. Τα αλλαντικά όπως η γαλοπούλα με τρούφα και το παστράμι Τζιαναβας από την Καρδίτσα και το προσούτο του Στρεμμένου από την Ευρυτανία, τα σπάνια τυριά από τη φάρμα Μαλτέζου και τα ανηθοτυράκια από την Αγιά με συνοδεία καρυδιών Χέλμου θα κάνουν τις πιατέλες σας πιο πλούσιες και απολαυστικές. Το εκλεκτό θυμαρίσιο μελι από την Άνδρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Για όσους αγαπάνε τις πίτες αλλά δυσκολεύονται να τις φτιάξουν στα Ελληνικά Καλούδια προτείνουν τις έτοιμες, κατεψυγμένες πίτες από το εργαστήριο χειροποίητης πίτας Pie Lab στην Αγιά Λάρισας. Στο ίδιο ύφος και η Μπουγάτσα Μπατής που έρχεται κατεψυγμένη κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη και είναι οι μόνοι που τη φέρνουν στην Αθήνα. Μ.Π.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον.

 

Grapes and Salt: Το ντιζαϊνάτο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή

Ένα όμορφο παντοπωλείο -με σχεδιασμό από τους Athens Creative- άνοιξε η Βαλεντίνα Μπουμπουρίδη τον Νοέμβριο στην οδό Παυσανίου, όπου φέρνει μόνο ελληνικά προϊόντα με έμφαση στο design και στην ποιότητα. Η Βαλεντίνα λατρεύει τα ελληνικά προϊόντα και ψάχνει συνέχεια καινούργιους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Δίνει μεγάλη έμφαση στις συσκευασίες των προϊόντων και αυτό το καταλαβαίνεις όταν μπαίνεις στο μαγαζί, καθώς είναι όλα σαν να βγήκαν μόλις από το ίνσταγκραμ. Στο Grapes and Salt ψωνίζουμε από τυριά και αλλαντικά μέχρι κρασιά και ζυμαρικά. Εμείς ξεχωρίσαμε τα ζυμαρικά Melima με την ιδιαίτερη και φαν συσκευασία τους, τις σοκολάτες Esophy -που τις φτιάχνουν δύο φίλες στο εργαστήριο τους στην Κηφισιά-, τα ιδιαίτερα ροφηματα Cacao Rhoeco -χαρμάνια που περιέχουν και κόκκους κακάο για εκχύλιση-, τα φυστικοβούτυρα απο τους Kiss The Earth και κρασιά μικρής παραγωγής. Μ.Π.

Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/ 6945-29.59.24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσειςΤα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσεις

Τρούφα Local Deli: Από ολόκληρες τρούφες μέχρι πρόβειο προσούτο

Ένα φωτεινό, όμορφο deli κοντα στην Παναγίτσα στο Παλαιό Φάληρο άνοιξε πριν από έναν χρόνο ο Μπάμπης Σαγάνης, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα από τη Σύρο ακολουθώντας τη γυναίκα που ερωτεύτηκε. Η ενασχόλησή του με την πώληση εκλεκτών τυριών και αλλαντικών ξεκινάει από τη Συρο όπου δούλευε σε σούπερ μάρκετ και συνεχίζει στην Αθήνα όπου δούλεψε ως υπεύθυνος σε deli στα νότια και στα βόρεια προάστια. Η εμπειρία του τον οδήγησε στην απόφαση να ανοίξει το δικό του deli στο Παλαιό Φάληρο. Έδωσε έμφαση στο design και δημιούργησε ένα μαγαζί που τραβάει τα βλέμματα με τις κίτρινες λεπτομέρειες, τη μεγάλη τζαμαρία και τα ράφια που είναι γεμάτα με ιδιαίτερα προϊόντα. Στην Τρούφα βρίσκουμε βραβευμένα τυριά από το World Cheese Awards, ελληνικά αλλαντικά όπως πρόβειο προσούτο, αλλαντικά Μιράν, γαλακτοκομικά από την Αρκαδία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συλλογή σε προϊόντα τρούφας: από ολοκληρες τρούφες σε βαζάκια μέχρι λάδι τρούφας, βαλσάμικο τρούφας και ζυμαρικά με άρωμα τι άλλο, τρούφας. Για τα ψώνια των Χριστουγέννων ψωνίζουμε chutney από την αθηναϊκή εταιρεία Saza και αλείμματα πιπεριάς Φλωρίνης από την εταιρεία tradifresh. Ελληνικά κρασιά από γνωστά κτήματα αλλά και πιο άγνωστα με μικρή παραγωγή. Βιολογικούς ξηρούς καρπούς, τα ισπανικά πατατάκια snack gold με ιδιαίτερες γεύσεις όπως χαβιάρι, χαρίσα και τυρί ηβηρικής και τα νόστιμα Poppy’s gourmet ποπ κορν. Ψωνίζουμε και γλυκά όπως σοκολάτες Valrhona και αυθεντικά ιταλικά πανετόνε. Μ.Π.

Αχιλλέως 54, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.85.445

 

Benito: Για πολίτικες και ιταλικές λιχουδιές

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το, λίγο απρόσμενο, ταίριασμα από πολίτικες και ιταλικές λιχουδιές εξηγείται όταν μάθεις τη διπλή καταγωγή του ιδιοκτήτη, Λιμπόριο Σανζόνι. Κωνσταντινουπολίτης με μητέρα Ρωμιά και πατέρα Ιταλό, ο Λιμπόριο γεμίζει το οικογενειακό παντοπωλείο με εκλεκτά προϊόντα και -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κάνουν ουρές για να ψωνίσουν από εκεί για το γιορτινό τραπέζι. Εδώ βρίσκουμε: λεπτοκομμένο παστουρμά, σουτζούκι, λακέρδα, μπόλικα τουρσιά όπως καυτερές, ψιλές πιπερίτσες που ταιριάζουν ωραία με τυριά και αλλαντικά, μύδια μαρινάτα, ελιές σταφιδάτες από την Κωνσταντινούπολη, χειροποίητα ντολμαδάκια. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και τα τυροπιτάκια ή τα παστουρμαδοπιτάκια που φτιάχνονται στο εργαστήριο του Μπενίτο με φύλλο γιουφκά και πωλούνται έτοιμα για ψήσιμο ή (ακόμα καλύτερα) τηγάνισμα στο σπίτι. Από την ιταλική μεριά του καταστήματος ξεχωρίζει το ποιοτικό προσούτο, η μορταδέλα (με ελιά, με τρούφα, με φιστίκι κ.α.) και οι πολλές επιλογές σε σαλάμια αέρος. Αυτές τις μέρες φέρνουν και ποικιλία από πανετόνε της εταιρίας Borsari. Γ.Π.

Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, Τ/210-98.37.677 και Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, Τ/210-96.04.700

 

Τσακανίκας: Το αιωνόβιο παντοπωλείο

 Άνοιξε στη Χαροκόπου στην Καλλιθέα το 1920, αρχικά ως γαλακτοπωλείο και εργαστήριο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο μπάρμπα-Γιάννης Τσακανίκας έφτιαχνε τα πιο νόστιμα γιαούρτια, κρέμες και ρυζόγαλα στην περιοχή και η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Αθήνα. Σήμερα το παραδοσιακό παντοπωλείο έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, που συνεχίζει με όρεξη το έργο του. Το έχουν εξελίξει σε ένα σύγχρονο deli με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Για τις γιορτές το μικρό αλλά πλήρως εφοδιασμένο παντοπωλείο γέμισε τα ράφια του με πράγματα από όλη την Ελλάδα. Τα κλασικά όπως, σουτζούκια από το Μιράν, παστουρμάδες Sary, παστράμι μόσχου Sarys και προσούτο Στρεμμένος από την Ευρυτανία. Πιο ιδιαίτερα, όπως τα χύμα τυριά: γραβιέρα με μπούκοβο και μαύρο πιπέρι Μπαζιωτάκη από την Τρίπολη, μετσοβόνε και γαλλικό ροκφόρ. Το μανούρι Τρικάλων το προτείνουν με μέλι σαν εκλεκτό μεζέ. Για τα κεράσματα έχουν χειροποίητες διπλές από το Μανιάτικο Εργαστήρι και μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη από Alfa flavor. Αν θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες στο σπίτι το βούτυρο γάλακτος Μπαζιωτάκη θα τους δώσει απίθανη γεύση. Για τα μελομακάρονα προτείνουν το μέλι Κέας και το μέλι Κυθήρων. Τα τσάτνεϊ χρησιμοποιούνται πολύ στις γιορτινές συνταγές για αυτό στον Τσακανίκα έχουν μεγάλη ποικιλία. Το τσάτνεϊ μοχίτο από Saza και το δαμάσκηνο από Γουμένισσες μα αρέσουν πολύ. Για τις σαλάτες αγοράζουμε βαλσαμικό γλάσο από την Entopia. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι πολύ της μαγειρικής το ριζότο με μαύρη τρούφα της Δίρφυς, τα κατεψυγμένα πεϊνιρλί, πίτες και πίτσες Μιράν, αλλά και η σφακιανή πίτα με τυρί από τον Κουκλινό δίνουν τη λύση. Μ.Π.

Χαροκόπου 67 Καλλιθέα, Τ/ 210-95.91.050, Προσκόπων & Αιδινίου 9, Ν. Σμύρνη, Τ/ 2109374722, Φυλής 47 και Καραϊσκάκη, Χασιά, Τ/ 210-24.11.445

 

La Meat Maison: Ένας εκλεκτικός πολυχώρος

Εντάξει, το κρέας είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, με πολλές ιδιαίτερες προελεύσεις και κοπές να τραβάνε το βλέμμα στο μπουτίκ κρεοπωλείο του. Αλλά στο… «πολύστροφο» αυτό κατάστημα, το πλαισιώνουν με κρασιά, ελληνικά και διεθνή, αρκετά από τα οποία δικές τους εισαγωγές, και ποικίλα προϊόντα delicatessen (Ι Frati και Fine Foods Collection), από καρυκεύματα, ζυμαρικά, σάλτσες, ελαιόλαδα, αλάτια, μέχρι προϊόντα τρούφας, μαρμελάδες και τσάτνεϊ. Αξίζει να ανακαλύψετε τα Umami Olive Fed αλλαντικά, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στα La Meat Maison: η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στην ειδική διατροφή των ζώων με πάστα ελιάς, που συμβάλει στην ανάπτυξη ενδομυϊκού λίπους και δίνει στο κρέας εξαιρετική νοστιμιά, κι όντως το σαλάμι, η coppa, η θαυμάσια πανσέτα, λιχουδιά από τις λίγες, είναι ένα κι ένα. Εδώ θα σας προτείνουν επίσης αλλαντικά Joselito (paleta Gran Reserva, salchichón, chorizo, cana de Lomo ή Vintage Jamon Village 2013) αλλά και ενδιαφέροντα τυριά για τα πλατό των ημερών, από κρεμώδες κατσικίσιο Garrotxa de Cabra, Curat D’ Ovella και βελούδινο Νοvell της Montbrú, σε παλαιωμένη παρμεζάνα Bonat, από 28μηνη μέχρι 5ετίας, ώριμα τσένταρ της Snowdonia, ροκφόρ papillon noir… Το γιορτινό καλάθι μπορούν κάλλιστα να συμπληρώσουν πανετόνε Vincente και αλείμματα, τραγανά μπισκότα Petrossian και μπισκότα Antonio Mattei σε γιορτινή μεταλλική συσκευασία, με μια μικρή έρευνα στα ράφια, όμως, θα βρείτε πολλά ακόμη γευστικά «αξεσουάρ». Α.Σ.

Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά, Τ/210-80.87.372, 210-80.85.183 & Αρτάκης 88 & Αγίας Σοφίας 55, Νέα Σμύρνη Τ/210-93.20.173

Μιράν: Για τραπέζια μερακλίδικα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έτος ιδρύσεως:1922. Έναν αιώνα έχει κλείσει ο Μιράν.  Ο Μιράν Κουρουνλιάν ο νεότερος γράφει τα νέα κεφάλαια μιας μεγάλης γευστικής ιστορίας. Στα δύο καταστήματα, το ένα στην Ευριπίδου, το άλλο στον Πειραιά, ο παστουρμάς έχει πάντοτε την τιμητική του –από βοδινό, από μπριζόλα, κόντρα φιλέτο, εγριτζέ, ντιλμέ, αλλά και πρόβειος, από κρέας καμήλας (με ένα παλαιωμένο τσίπουρο είναι ταμάμ), βουβαλίσιος, ακόμη και… άοσμος–, το ίδιο και τα σουτζούκια, μέτρια ή περισσότερο πικάντικα, ενώ φτιάχνουν και καβουρμά. Πέρα από τα προϊόντα με τη σφραγίδα του Μιράν, στη βιτρίνα σάς περιμένουν εκλεκτά τυριά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ποικίλα αλίπαστα για το ούζο σας (λακέρδα, λικουρίνοι, παστοί κέφαλοι δηλαδή, που είναι μεζές αξεπέραστος, μύδια καπνιστά, τσίρος κτλ) και πολλές ακόμη ντελικατέτσες από μικρά εργαστήρια για να στήσετε έξτρα μερακλίδικα τραπέζια. Α.Σ.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187 & Τσαμαδού 2 και Γούναρη Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

 

Αλεξανδρής: Γραβιέρα σαν παστουρμά ή μαστιχοτύρι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού. Στο ψυγείο-καμάρι του καταστήματος φυλάει κοντά στα 200 τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία μια παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, ένα μαλακό Ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο Μηλέικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο και πολλές ακόμα λιχουδιές για τα πλατό των γιορτών. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε δίχως να δοκιμάσετε κάτι. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

 

Dégustation: Οι λιχουδιές της οδού Κουμπάρη

Μικρό το δέμας, σχετικά, αλλά με πολλά καλούδια, έχει πιάσει πόστο εκεί στην Κουμπάρη από το 2006. Ο ιδιοκτήτης Ηλίας Αποστόλου, που αναλαμβάνει να σε πλοηγήσει σε ράφια και ψυγεία και να λύσει τις όποιες απορίες, το κάνει με ενθουσιασμό και καμάρι. Στη βιτρίνα που τραβάει το βλέμμα όταν περνάς απέξω, κατηφορίζοντας για την Βασιλίσσης Σοφίας, φιγουράρουν ανάμεσα σε άλλα crottin de Chavignol, stilton, comté, farmhouse τσένταρ, κατσικίσιο τυρί σε φύλλα καστανιάς, διάφορα αλλαντικά με τρούφα και όχι μόνο. Άλλα γιορτινά; Φουαγκρά, τερίνες, αυγοτάραχο κι ελληνικό μπλε καβούρι, μπλινίς, χαβιάρι… Γεμίζεις το καλάθι σου και με άλλα χρειαζούμενα (ή κάποια που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν) –κρακεράκια, μπισκότα με παρμεζάνα, τσάτνεϊ, ιδιαίτερα ξίδια– και παίρνεις επ’ ευκαιρία και κάποια από τα μεζεδάκια τους, τα οποία μπορείς να τα παραγγείλεις και σε πιατέλα (αρκεί να ενημερώσεις εγκαίρως) για μια νόστιμη μάζωξη φίλων στο σπίτι, από γιαουρτοτυράκια, μανιτάρια πλευρώτους, άγρια μανιτάρια, χούμους, ρεβιθοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο και χειροποίητα ντολμαδάκια μέχρι κις λορέν. Στα ράφια θα βρεις επίσης μαντλέν και χριστουγεννιάτικα μπισκότα, σοκολάτες, πανετόνε Muzzi και συνοδευτικά αλείμματα (φιστικιού, λόγου χάρη, ή τζιαντούγια). Aν ψάχνεις, δε, δώρο για φίλο foodie, το σκεύος για ρακλέτ δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Α.Σ.

Koυμπάρη 5, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.744 

 

From Paris: Γαλλική τυρο-κολεξιόν

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Cyril κι η Sylvie Rouquette την Ελλάδα την επισκέπτονταν τα καλοκαίρια, για διακοπές. Μέχρι που πήραν την απόφαση να έρθουν μόνιμα και να στήσουν εδώ μια μικρή φρομαζερί. Το ψυγείο τους είναι φορτωμένο με διάφορα γαλλικά τυριά, αγελαδινά και κατσικίσια, σκληρά, μαλακά, κρεμώδη, ήπια και «βρωμερά» – από εκείνα που ή δεν τα αντέχεις ή τα ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα. Σ’ αυτό το λιλιπούτειο τυράδικο έρχεσαι για… στοχευμένη κρούση (και ίσως και για να εξασκήσεις λίγο τα γαλλικά σου). Μπορείς να φύγεις με ένα κομμάτι brie με τρούφα ή καμαμπέρ αρωματισμένο με Calvados, chabichou fermier ή soumaintrain, ένα θαυμάσιο τυρί από την Βουργουνδία, λίγο bleu de Queyras, που είναι ιδανικό για τους όσους αγαπούν τα μπλε τυριά, κι άλλα πολλά. Εκτός αυτών έχουν και κάποια επιλεγμένα αλλαντικά – την τελευταία φορά που πήγα περίμεναν να τους έρθουν jambon de Paris και jambon cru de Montes Lyonais, saucisse de Morteau, boudin noir και blanc. Έχουν επίσης βαζάκια με γαλλικά μαγειρευτά, όπως μοσχάρι μπλανκέτ, πάπια με πορτοκάλι ή με μανιτάρια, μαρμελάδες κρεμμυδιού, μαγιονέζες, μουστάρδες, πικλαρισμένα αγγουράκια και κάποια κρασιά δικής τους εισαγωγής. Έχετε υπόψιν ότι ειδικά για τα Χριστούγεννα, όπως και πέρυσι, στο From Paris θα βρείτε και στρείδια. Α.Σ.

Κλεισθένους 35, Αγία Παρασκευή. Τ/ 6973-908.159 

 

Τα deli της κάβας Oak

Αν περάσετε για να ψωνίσετε τα κρασιά και τα ποτά των γιορτών, μπορείτε να τα συμπληρώσετε με ντελικατέτσες κάθε λογής. Στα τρία καταστήματα της κάβας Oak, στο Χαλάνδρι, στην Βουλιαγμένη και στην Κηφισιά, πολλά είναι εκείνα που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, άλλα γνωστά, άλλα πιο άγνωστα ή σπάνια. Από τα τυριά, δοκιμάστε holzhofer − έχει τον αρωματικό χαρακτήρα μιας ελβετικής γραβιέρας, είναι όμως πιο βουτυρένιο, όμως, πιο πλούσιο, με μακρά επίγευση, και δεν περνάει πολύ συχνά τα σύνορα της χώρας του. Αν είστε λάτρεις της τρούφας, πάρτε οπωσδήποτε το πεκορίνο με τρούφα Moliterno (έχει μια ένταση φοβερή), υποκύψτε όμως και στην πολύπλοκη παρμεζάνα Vacche Rosse 24μηνης ωρίμανσης − η γεύση της σου μένει ώρα στο στόμα. Λίγο πιο πέρα, σας περιμένουν διαλεχτά αλλαντικά, όπως jamon iberico de bellota και cecina de León, culatello di Zibello και αρωματικό τοσκανέζικo σαλάμι finocchiona. Όσο για τη θαλασσινή πλευρά της συλλογής, έχει από σολομό και χαβιάρι Petrossian μέχρι κοιλιά λευκού τόνου της El Capricho ή τις όμορφες κονσέρβες της Ar de Arte: μύδια, κυδώνια, χτένια, μπακαλιάρο…  Εδώ θα βρείτε και μια ικανή συλλογή από σοκολάτες αλλά και τα πολύ ωραία πανετόνε MiTo’21, που τα φτιάχνει ένας Ρεθυμνιώτης στο Μιλάνο, σε τρεις εκδοχές, ανάμεσά στα οποία κι ένα με παρμεζάνα και πιπέρι Σετσουάν, που το δοκίμασα πρόσφατα με λίγο προσούτο κι ήταν θαυμάσιο. A.Σ.

 Λ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, Τ/210-68.58.078, Αθηνάς 7Α, Βουλιαγμένη, Τ/210-68.58.078, Χαριλάου Τρικούπη 101, Κηφισιά, Τ/210-68.58.078

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόληςΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης

Madonna Uppermarket, ένας πολυχώρος στη Δροσιά

Δημιούργημα των επιχειρηματιών των γνωστών I Frati και Troufa, το Madonna Uppermarket είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό delicatessen, καθώς λειτουργεί και σαν καφέ-εστιατόριο αλλά και σαν πολυχώρος γεύσεων, προτάσεων και διαδραστικών συναντήσεων. Το βρίσκουμε επί της Λεωφόρου Θησέως, στη Δροσιά, και αν σας προβληματίζει η απόσταση, μην το σκέφτεστε, θα σας αποζημιώσει με την ποικιλία και τους γαστρονομικούς θησαυρούς του από την Ελλάδα και τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε από τυριά ωρίμασης, αλλαντικά υψηλής ποιότητας, ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι τρούφες, κρασιά, antipasti και πολλά άλλα είδη από κάθε γωνιά της γης. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μανάβικο από το οποίο μπορεί να παραγγέλνεις φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών, ενώ στη food to go γωνιά βρίσκουμε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και φρέσκιες σαλάτες με εβδομαδιαίο μενού. Μέχρι και ανθοπωλείο θα βρείτε βγαίνοντας από το κατάστημα, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α, και λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, και Κυριακή δηλαδή, από τις 7:30 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ! Ν.Λ.

Λ. Θησέως 2, Δροσιά, Τ/210-62.28.300

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Αμπελόκηποι

Εξάρχεια

Ηλιούπολη

Κολωνάκι

Μοναστηράκι

Ομόνοια

Παγκράτι

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών