ΑΓΟΡΑ

Τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσεις

Από συνοικιακούς φούρνους μέχρι λουσάτα ζαχαροπλαστεία, γυρνάμε, δοκιμάζουμε και επιλέγουμε τα μελομακάρονα που θα ψωνίσουμε φέτος, αν δεν φτιάξουμε τα δικά μας.

15.12.2021| Updated: 29.09.2023
Τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και πού θα τα αγοράσεις

Χριστούγεννα δίχως μελομακάρονα δεν γίνονται. Είναι κι αυτό ένα γλύκισμα ενταγμένο στο γενικό σύνολο των γλυκών των ημερών, που φτιάχνεται με βασικά υλικά όλα εποχικά: ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια. Οι έμπειροι ζαχαροπλάστες ξέρουν ότι για να γίνουν αφράτα και νόστιμα τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα, μια-δυο γύρες, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Το σιρόπιασμα επίσης, θέλει προσοχή. Σε άλλα ζαχαροπλαστεία τα σιρόπιαζουν κρύα με ζεστό το σιρόπι και σε άλλα κάνουν το αντίθετο. Και οι δύο τρόποι είναι σωστοί, αλλά με ελαφρώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Στην πρώτη περίπτωση (κρύα μελομακάρονα–ζεστό σιρόπι) γίνονται πιο μαλακά, ενώ στη δεύτερη (ζεστά μελομακάρονα–κρύο σιρόπι) είναι πιο τραγανά εξωτερικά και τρυφερά εσωτερικά. Τέλος, το μέλι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.

Στα παρακάτω ζαχαροπλαστεία βρίσκουμε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα και κάθε χρόνο τα αναζητάμε.

Αφοί Ασημακόπουλοι: με πορτοκαλένια αίσθηση

Εδώ βγάζουν δυο λογιών μελομακάρονα – κλασικά και ισλί. Και για τα δύο μαζεύονται ουρές στην Τρικούπη τα Χριστούγεννα. Άριστα μελωμένα και ζουμερά, τα «απλά» έχουν μπόλικα μπαχαρικά και πορτοκαλένια αίσθηση. Στα αγαπημένα μου, τα ισλί, η γέμιση έχει τριμμένο καρύδι ενώ η κορυφή τους στολίζεται με λίγο πράσινο φιστίκι. Και τα δύο με θυμαρίσιο μέλι από την Κεφαλλονιά. Και τα δύο κολασμένα. Γ. Π.

Τιμή: 20,50 €/κιλό (απλοί), 21,50 €/κιλό (ισλί)

Χαριλάου Τρικούπη 82, Τ/210-36.10.092

Φούρνος Σαχινίδη: ιδιαίτερα αρωματικά

Αυτά τα μελομακάρονα εξωτερικά μοιάζουν στεγνά, όμως η όψη τους ξεγελάει. Στο κέντρο είναι μελωμένα υπέροχα, μαστιχωτά και ιδιαιτέρως αρωματικά. Μια μικρή, ευχάριστη έκπληξη. Ν. Μ.

Τιμή: 16,50 €/κιλό (μικρά)  14,50 €/κιλό (μεγάλα)

Μαντζουράκη 2, Ψυχικό, Τ/210-69.26.286

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόληςΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης

Μανδραγόρας: τα πιο μικρά και διαλεχτά

Μικρούτσικα μπουσέ είναι τα μελομακάρονα που ζυμώνονται σε πειραιώτικο εργαστήρι για λογαριασμό του παντοπωλείου Μανδραγόρας. Φτιαγμένα με διαλεχτά υλικά επιλεγμένα από τα ράφια του: καρύδι βολιώτικο, σιμιγδάλι από τις Πλαταιές, θυμαρίσιο μέλι Ανάφης, πορτοκάλια λακωνικά. Πεντανόστιμα, τρώγονται σαν πασατέμπο. Ν. Μ.

Δημ. Γούναρη 16, Πειραιάς, Τ/210-41.72.961

 

Pastry Family: χωρίς σιμιγδάλι, μόνο με αλεύρι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pastry Family (@pastryfamily_gr)

Ένα, δυο, τρία στη σειρά. Τα μελομακάρονα-μπουκίτσες του Pastry Family δημιουργούν μια μικρή μανία έτσι όπως είναι μικρά, με πυκνή υφή και ωραία μελωμένα. Χαρακτηριστικά «άγλυκα», σε αφήνουν να γευτείς το μέλι (θυμαρίσιο από τα Κύθηρα) που μοσχοβολάει. Τα φτιάχνουν χωρίς σιμιγδάλι, μόνο με αλεύρι, και τα στολίζουν με λίγο καρυδάκι ελληνικής προέλευσης. Γ. Π.

Τιμή: 28,50 €/κιλό

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987

 

Αρτοποιείο Ρεμούνδος: με παμπάλαιη συνταγή

Με παμπάλαια συνταγή φτιάχνονται αυτά τα ζουμερά μελομακάρονα που είναι καλομελωμένα, αρωματισμένα σωστά και με κρουστό το πρώτο δάγκωμα. Δεν γνωρίζω αν τα φτιάχνουν από το ’53, τότε που πρωτοάνοιξε ο φούρνος, όμως είναι σταθερά νόστιμα και εθιστικά. Ν. Μ.

Τιμή: 15,50 €/κιλό

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/210-82.15.808

 

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros: με λίγο βούτυρο για γεύση

Στο ιδανικό μέγεθος, ούτε πολύ μεγάλα ούτε μίνι μπουκίτσες, αυτά τα μελομακάρονα έρχονται σε έτοιμη συσκευασία δώρου, σε ένα μεταλλικό κουτί με κόκκινη βελούδινη κορδέλα και ένα χρυσό καρτελάκι που αναγράφει «Gateaux de voyage», δηλαδή γλυκά ταξιδίου. Έτσι ονομάζουν οι Γάλλοι τα γλυκά που διατηρούνται εκτός ψυγείου και μπορείς να τα πάρεις μαζί σου σε ένα ταξίδι, σε μια εκδρομή κ.λπ. Είτε τα προσφέρετε ως δώρο, είτε τα πάρετε για εσάς, να είστε σίγουροι ότι αυτά τα μελομακάρονα είναι φτιαγμένα από εξαιρετικά υλικά: αλεύρι (όχι σιμιγδάλι), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αποκλειστικά και όχι σε πρόσμιξη με ηλιέλαιο που φθηναίνει το προϊόν, νόστιμα καρύδια και ένα θαυμάσιο θυμαρίσιο μέλι. Τα αρώματά του είναι τα κλασικά: κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι. Πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι ο Στέλιος Παρλιάρος προσθέτει πάντα και λίγο βούτυρο για έξτρα άρωμα και γεύση, που σημαίνει ότι αυτά τα μελομακάρονα δεν είναι νηστίσιμα/vegan. Κρύβει όμως κι άλλα μυστικά: τα σιροπιάζει πάντα ζεστά, σε κρύο σιρόπι, ώστε να κρατούν το σχήμα τους, να είναι ζουμερά μέσα και ελαφρώς τραγανά απ’ έξω, και προσθέτει στη ζύμη και λίγο τριμμένο καρύδι. Μαζί με τα μελομακάρονα θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και τη χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα από εσπεριδοειδή και γλυκά αρωματικά, όπως βανίλια και αστεροειδής γλυκάνισος, το γλυκό κάστανο σε σιρόπι και τα τέσσερα λικέρ με 30 βαθμούς αλκοόλ που έβγαλε φέτος (κυδώνι, σουμάδα, πάσιον φρουτ και ανανάς). Χ. Τ.

Τιμή: 20 € το κουτί των 800 γρ.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

 

Το Δίκταμο: με μέλι κρητικό

Τα κλασικά τους μελομακάρονα τα αγαπώ γιατί είναι σοφά μελωμένα ώστε να μην λασπώνουν και να μην είναι στεγνά. Μυρωδάτα, με καλό λάδι και εξόχως αρωματικά. Φέτος όμως έβγαλαν και τα απίθανα μελομακάρονα με μυρωδάτο κρητικό μέλι στη ζύμη, που αντικαθιστά τη ζάχαρη και τα κάνει ακόμη πιο συναρπαστικά και, κυρίως, σχεδόν άγλυκα, αφήνοντας να αναδειχθεί η ευωδιά του μελιού. Με κρητικό μέλι περιχύνουν έτσι κι aλλιώς όλα τους τα μελομακάρονα, ακόμη και αυτά με στέβια, για όσους θέλουν αποφεύγουν τη ζάχαρη. Β. Κ.

Τιμή: 12,50 €/κιλό 11,50 €/κιλό (χωρίς ζάχαρη)

Καραολή και Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530

Lido: τα μελομακάρονα – μπισκότα

Μεσαίου μεγέθους, μυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο και έχουν τριμμένο καρύδι. «Μπισκοτίζουν» αρκετά στο πρώτο δάγκωμα, ωστόσο το σιρόπι είναι παρόν. Στη χριστουγεννιάτικη γκάμα έχουν κι άλλα νόστιμα, αλλά όποια εποχή κι αν είναι, αφού ήρθατε μέχρι εδώ, μην φύγετε χωρίς τσουρέκι, γεμιστό με σοκολάτα ή χωρίς. Ν. Δ.

Τιμή: 13,90 €/ κιλό

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/ 210-75.16.898

 

Desiré: και γεμιστά με χουρμά

Μαλακά στο κέντρο, μελωμένα όσο χρειάζεται και όχι λιγωτικά, τα μελομακάρονα του κλασικού αστικού ζαχαροπλαστείου μυρίζουν κανελογαρίφαλα και φρέσκο πορτοκάλι. Είναι όμως ισορροπημένα καθώς δεν γεύεσαι μόνο τα μπαχαρικά τους αλλά και το ωραίο κρητικό μέλι ανθέων. Αν έχετε δοκιμάσει και αγαπάτε τα απλά, ίσως να θέλετε να πειραματιστείτε και με άλλες δύο εκδοχές που βγάζουν: γεμιστά με χουρμά και ελληνικό καρύδι ή βουτηγμένα σε σοκολάτα υγείας. Γ.Π.

Τιμή: 24 €/κιλό (μικρά), 20 €/κιλό (μεγάλα)

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

 

Αρτοποιείο Παπασταύρου: κλασικά και μοσχοβολιστά

Αυτά τα μελομακάρονα στην όψη είναι ό,τι πιο κλασικό. Μεγαλούτσικα, με οβάλ σχήμα, μέτρια μελωμένα (ευτυχώς) και πασπαλισμένα με μπόλικο ψιλοτριμμένο καρύδι. Μοσχοβολάνε κανελογαρίφαλο και πορτοκάλι, που φαίνεται πως δεν είναι απλώς ξύσμα αλλά πολύ ψιλοκομμένη φλούδα γιατί δαγκώνεις και κάποιο κομματάκι και πλημμυρίζει αρώματα το στόμα. Ισορροπημένοι τέλεια στο μέλωμα. Με άλλα λόγια αριστουργηματικοί. Β. Κ.

Τιμή: 13, 80 € /κιλό

Περιφερειακός Ρήγα Φεραίου 2, Καλύβια Θορικού, Τ/22990-47.480

 

Le Greche: διακριτικά και κομψά

Μικρές μπουκιές. Ένα στο στόμα, κλείνεις, μασάς, πάει κάτω, τρως το επόμενο. Είναι αρκετά τραγανά χωρίς να στερούνται το μέλωμα. Διακριτικό άρωμα, μετριασμένη γλυκύτητα. Διατίθενται μέσα σε γυάλινο βαζάκι, έτοιμα για επίσκεψη ή για να χωρέσουν στο πλάι της τσάντας ώμου. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαιτέρως μακριά δάχτυλα για να καταφέρει να τα βγάλει. Μικρά, σωστά και σε εύχρηστη συσκευασία. N. Δ.

Τιμή: 10 € το βαζάκι 300 γρ.

Μητροπόλεως 16 Α, Σύνταγμα, Τ/216-70.06.458/ Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/213-04.16.299/ Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/210-01.01.617

 

Dimitris Economides: ένα σύγχρονο σοκολατένιο γλυκό

Τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν πια και μια τέτοια βερσιόν. Να σας πω την αλήθεια, όσα έχω δοκιμάσει τα βρίσκω από μέτρια ως κακά. Αυτά του Δημήτρη Οικονομίδη, όμως, μπήκα στον πειρασμό να τα δοκιμάσω και τα βρήκα πεντανόστιμα και ιδανικά για όσους δεν τρελαίνονται για τα κανονικά. Στην ουσία «γεφυρώνουν» το παραδοσιακό κέρασμα με ένα σύγχρονο σοκολατένιο γλυκό. Η επικάλυψη είναι από μια εξαιρετική κουβερτούρα με 70% κακάο Βενεζουέλας, την οποία ο Δημήτρης Οικονομίδης προμηθεύεται απευθείας από τον Γάλλο σοκολατοποιό Nicolas Berger. Ο Berger είναι γνωστός στη χώρα του, εργάστηκε για πολλά χρόνια για το εργοστάσιο σοκολάτας του Alain Ducasse και στις αρχές του ’21 αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να ανοίξει το δικό του εργαστήριο παρασκευής εξαιρετικής αρτιζανάλ σοκολάτας λίγο έξω από το Παρίσι, προμηθευόμενος κόκκους απευθείας από παραγωγούς από το Εκουαδόρ, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, την Κούβα κ.α. Κάτω από αυτή την εξαιρετική σοκολάτα, κρύβονται κάτι μελομακάρονα που είναι σχεδόν στεγνά, σαν μπισκότο, με όλα τα γνωστά αρώματα: κανέλα, γαρίφαλο, μπράντι 5 αστέρων και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού. Τόσο μπόλικο, που σε συνδυασμό με τη σοκολάτα, θα σας θυμίσει μια πολύ έμπειρη και καλοφτιαγμένη εκδοχή των μπισκότων Pim’s, με τη μαρμελάδα πορτοκάλι και τη σοκολάτα. Χ. Τ.

Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

La Maison: Πλακέ και μαστιχωτά

Ο pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης φτιάχνει μελομακαρονάκια μικρά και πλακέ, σε μέγεθος μιας μεγάλης μπουκιάς. Είναι μυρωδάτα, με τα κανελογαρίφαλά τους, ολίγον μοσχοκάρυδο και ξύσμα πορτοκαλιού, με μια λεπτή τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαστιχωτοί και σιροπιασμένοι όσο πρέπει. Είναι ζυμωμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που «ακούγεται» και στη γεύση, τόσο όσο χρειάζεται για να μην κορδάρει το ζυμάρι και σφίξει. Κάνουν βουτιά σε καλό μέλι, το οποίο είναι και η επικρατέστερη μυρωδιά τους.

Τιμή: 16 €/κιλό

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/ 216-70.06.518

 

Pavlov’s Lab: Με δύο μέλια και μπόλικα μυρωδικά

Μια και δυό μπουκιές, μικρές και μαλακές. Δεν είναι υπερβολικά σιροπιαστά αυτά τα μελομακάρονα, ικανοποιούν όλες τις σχολές μελομακαρονάδων – και αυτούς που τα θέλουν στεγνά και εκείνους που τα προτιμούν ζουμερά. Ζυμώνονται μόνο με αλεύρι, χωρίς σιμιγδάλι, καρυκεύονται με άφθονα κανελογαρίφαλα και μπόλικο πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό. Στο τέλος, η ζαχαροπλαστική ομάδα του σεφ πατισιέ Αλέξανδρου Παυλώβ, τα βουτάει σε ανάμικτο μέλι θυμαρίσιο και ανθέων, σούπερ μυρωδάτο, και τα πασπαλίζει γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι. N.M.

Τιμή: 13,30 € η συσκευασία των 700 γρ.

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691 

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Βύρωνας

Κολωνάκι

Κυψέλη

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών