ΑΓΟΡΑ

Ανακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης

Γυρίσαμε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, παλιούς και νέους φούρνους και ζαχαροπλαστεία, αναζητώντας τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης.

09.12.2021| Updated: 14.12.2022
Ανακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης

Αν στο αιώνιο ερώτημα «κουραμπιέδες ή μελομακάρονα» απαντάτε, κουραμπιέδες, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα μικρών και μεγάλων κατακλύζει την αγορά αυτές τις μέρες, γι’ αυτό και εμείς πήραμε σβάρνα τα μαγαζιά για να βρούμε τους πιο αφράτους και βουτυρένιους με την πιο λεπτή στρώση ζάχαρης άχνης. Οι καλοί κουραμπιέδες απαιτούν τεχνική, πρέπει να είναι θρυπτοί στο στόμα, να μοσχοβολούν καλής ποιότητας πρόβειο φρέσκο βούτυρο και να έχουν μεγάλα, χορταστικά, καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το όνομά τους (qurabiya) έχει αζέρικη καταγωγή, μετονομάστηκε από τους Τούρκους σε «kurabiye» και έφτασε σε εμάς ως «κουραμπιές». Η λέξη είναι σύνθετη από το «kuru» (ξηρό, διπλοψημένο) και το «biye» (μπισκότο). Καλά ψημένο, λοιπόν, αλλά όχι καβουρδισμένο. Η ζύμη πρέπει να είναι ξανθή, αφράτη, να σπάει σε χιλιάδες ψίχουλα, αλλά παράλληλα να είναι ψημένη σωστά, ώστε να μην αφήνει ζυμαρίλα στο στόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά των Ελλήνων: Έθιμα από όλη την Ελλάδα και συμβολισμοίΤα παραδοσιακά γιορτινά γλυκά των Ελλήνων: Έθιμα από όλη την Ελλάδα και συμβολισμοί

 

Rita’s cookies: ωραίοι κι οι αζαχάρωτοι

Όλα τα ενήλικα Χριστούγεννα της ζωής μου έχουν τη γεύση από τους βουτυράτους, υπερπλήρεις αμυγδάλου, κουραμπιέδες της γλυκιάς κυρίας Ρίτας. Ένα μεγάλο κουτί αζαχάρωτους για τη μητέρα κι ένα λίγο πιο μεγάλο για μένα, κλασικούς με την άχνη τους. Αυτά μέχρι τα Χριστούγεννα. Μετά συνήθως πάω για επανάληψη. Ν. Μ.

Τιμή: 23 €/κιλό

Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323

 

Βάρσος: στρογγυλοί και με πλούσιο όγκο

Με πλούσιο όγκο (παιχνιδιάρικα στρογγυλοί), αρωματικοί και βουτυράτοι, οι κουραμπιέδες του Βάρσου είναι κλασική αξία. Σχεδόν θεσμικοί, θα έλεγα. Γεμίζουν το στόμα αρώματα, καθώς ανοίγεις βιαστικά το κουτί στο δρόμο και κλέβεις έναν για δοκιμή, δίπλα στα στα τραπεζάκια του Βάρσου Κυριακή μεσημέρι. Ν. Δ.

Τιμή: 17 €/κιλό (μεγάλοι), 18 €/κιλό (μικροί)

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472

 

Αφοί Ασημακόπουλοι: με βούτυρο δικό τους

Σ’ αυτό το ζαχαροπλαστείο-ορόσημο της πόλης που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1915 δεν βασίζονται μόνο στην ιστορικότητα. Όλα τους τα γλυκά μας εντυπωσιάζουν κάθε φορά με το πόσο ποιοτικά και φρέσκα είναι. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εμφανίζονται τα χριστουγεννιάτικα. Με πρόβειο γάλα απ’ το Μαρκόπουλο φτιάχνουν μόνοι τους, στο εργαστήριο της Χαριλάου Τρικούπη, το βούτυρο που χρησιμοποιούν για τους κουραμπιέδες τους. Είναι τόσο καλό που δικαιολογημένα το αφήνουν να πρωταγωνιστήσει και δεν τους φορτώνουν με κανένα άλλο αρωματικό. Καλό μέγεθος (δυο μπουκιές ο καθένας) και λίγο ελληνικό αμύγδαλο πού και πού. Λιτοί και απολαυστικοί. Γ. Π.

Τιμή: 22,50 €/κιλό

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-3610092

 

Μέλισσα: με βιολογικό αλεύρι και έντονο καβούρδισμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ζαχαροπλαστείο που μας σύστησε τη φίνα γαλλική ζαχαροπλαστική, όσον αφορά στον κουραμπιέ του δεν κάνει αναθεωρήσεις, δεν επιδιώκει να τον εκμοντερνίσει. Τον φτιάχνει φουλ παραδοσιακό, ποντάροντας στα άριστα υλικά: βιολογικό αλεύρι, αιγοπρόβειο βούτυρο με αιχμηρό χαρακτήρα και ελληνικά αμύγδαλα. Έντονος στα αρώματά του, πολύ έντονος και στο καβούρδισμα. Ένας καλά ψημένος, ευμεγέθης κουραμπιές παλιάς σχολής. Το άρωμα βανίλιας και ανθόνερου είναι διακριτικά, δεν καταφέρνουν να σκεπάσουν τα ρουστίκ αρώματα του βουτύρου. Χ. Τ.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/210-57.11.055

 

Τσίρου: είναι vintage και το μαγαζί και ο κουραμπιές

Αυθεντικά vintage, το παλιό αυτό αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1952 στους Αμπελοκήπους, μένοντας πεισματικά ίδιο. Προσωπικά, μου αρέσει που δεν έχει ανακαινιστεί για να γίνει «λουσάτο» και που δεν έχει «ανακαινίσει» και τα γλυκά του, τα οποία είναι σχεδόν κλασικά. Εδώ θα έρθετε για τα βουτήματα και για τα σιροπιαστά. Θα έρθετε όμως οπωσδήποτε και για τους κουραμπιέδες. Τους φτιάχνουν χοντρουλούς, σε σχήμα μισοφέγγαρου, αλλά και σε μίνι μπουκίτσες, με αμύγδαλα αναποφλοίωτα και καβουρντισμένα. Κανένα άρωμα δεν βάζουν, ούτε βανίλια ούτε ανθόνερο, και δεν χρειάζεται. Το βούτυρό τους είναι εξαιρετικό, αρωματικό και ντελικάτο. Μάθαμε ότι είναι βούτυρο γάλακτος από την Ελασσόνα, του Έξαρχου. Μου ‘χουν τάξει ότι φτιάχνουν και εξαιρετικές δίπλες και βασιλόπιτα, αλλά αυτά στην επόμενη δοκιμή. Φεύγοντας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κάτι από τα σφολιατοειδή που παρασκευάζουν εντός και θα τα βρείτε στη δική τους μικρή βιτρίνα που έχει στηθεί στην είσοδο, να δελεάζει τους περαστικούς. Χ. Τ.

Τιμή: 16,80 €/κιλό οι μεγάλοι και 19,40 €/κιλό οι μίνι

Σεβαστουπόλεως 26, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.03.440

 

Παπασπύρου: αφράτοι και ωραίοι

Το παλιό καλό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών δεν μας απογοητεύει και στα κλασικά των Χριστουγέννων. Οι κουραμπιέδες του μοιάζουν με στρογγυλά μικρά βουναλάκια και μοσχοβολούν καλό αιγοπρόβειο βούτυρο. Ωραία ψημένοι, αφράτοι και εύθρυπτοι, πωλούνται προσυσκευασμένοι σε διάφανα πλαστικά κουτιά για λόγους καλύτερης υγιεινής, αλλά όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει να του ζυγίσουν σε κλασικό χάρτινο κουτί. Το αμύγδαλο δεν κυριαρχεί, το συναντάς εδώ κι εκεί στο δόντι, σε μεγάλα κομμάτια. Ωραία ψημένο, αναποφλοίωτο, φουλ γεύση. Χ. Τ.

Τιμή: 19,60 €/κιλό

Αγίας Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, T/210-68.42.278 / Τατοΐου 100 και Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, T/210-62.04.836 / Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, T/210-64.24.528 / Αγίας Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, T/210-24.09.235

 

Sweet Alchemy by Parliaros: με ενδιαφέροντα twists

Σαν να μπαίνω στις σελίδες ενός παραμυθιού αισθάνομαι κάθε τέτοια εποχή που επισκέπτομαι το ζαχαροπλαστείο του Στέλιου Παρλιάρου στο Κολωνάκι. Σοκολατένια δεντράκια και μπάλες-στολίδια, κορμοί και χριστουγεννιάτικα κέικ, λαμπερά βάζα με χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα και υπέροχα κουτιά-καπελιέρες για να τα γεμίσεις με πανετόνε. Από όλα αυτά τα ξεμυαλιστικά, δύσκολα να πέσει το μάτι σου στους κουραμπιέδες. Κι όμως, δεν πρέπει να προσπεράσεις. Μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί είναι τοποθετημένοι, με διάφανο καπάκι, δεμένοι με κόκκινη βελούδινη κορδέλα. Πλησιάζουν στους παραδοσιακούς, αλλά με ενδιαφέροντα twists. Είναι στρογγυλοί και με ιδανικό μέγεθος, ούτε μεγάλοι ούτε μπουκιές, και πάλλευκοι ως οφείλουν οι κουραμπιέδες (αυτό το πετυχαίνουν με ψήσιμο σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία). Τους φτιάχνουν με αγελαδινό βούτυρο κλαριφιέ, πολύ αρωματικό και φίνο, και φυσική βανίλια Ταϊτής και στο εσωτερικό τους κρύβουν χοντοσπασμένα καραμελωμένα αμύγδαλα, με μια δόση αλατιού. Κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα, σαν εξαιρετικό σόρτμπρεντ. Ναι, αυτούς τους κουραμπιέδες δεν τους προσπερνάς. Δικαίως είναι top στη λίστα μας. Χ. Τ.

Τιμή: 17€ το κουτί των 450 γρ.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

 

Στάνη: με φίνα βουτυράτη μυρωδιά

Παραδοσιακοί, χωρίς νεωτερισμούς, οι κουραμπιέδες της Στάνης βασίζονται στο καλό τους βούτυρο. Είναι αιγοπρόβειο και φτιάχνεται εντός του αγαπημένου γαλακτοπωλείου, με γάλα που έρχεται από τον παραγωγό τους Δημήτρη Προκόπο στην ορεινή Κορινθία. Μεσαίου μεγέθους, βολικού, με μπόλικη άχνη (το θέλουν το τίναγμά τους) και φίνα βουτυράτη μυρωδιά. Τραγανοί στο δάγκωμα-τείνουν προς το πιο μπισκοτένιο στυλ. Δεν τσιγκουνεύονται το καλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο. Γ. Π.

Τιμή: 17€/κιλό

Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637

 

Dimitris Economides: με τη βοήθεια της μαμάς Κασσιανής

Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι παθιασμένος με τη γαλλική ζαχαροπλαστική, γνώστης όλων των μυστικών της. Ταξιδεμένος και απίστευτα τελειομανής. Για τους κουραμπιέδες του επιστρατεύει και τη βοήθεια της κυρίας Κασσιανής, της έμπειρης φουρνάρισσας μητέρας του, που μέχρι σχετικά πρόσφατα διατηρούσε έναν εξαιρετικό φούρνο στην Πετρούπολη. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του, ζυμώνει εκείνη τους κουραμπιέδες, που όπως όλα τα γλυκά στο κατάστημα, είναι φτιαγμένοι με τα καλύτερα υλικά και φίνο γαλλικό ΠΟΠ βούτυρο Νορμανδίας. Τους φτιάχνουν στρογγυλούς, μέτριους σε μέγεθος και τους αχνίζουν γενναία. Χ. Τ.

Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

 

Αρτοποιείο Ρεμούνδος: μπουκίτσες τραγανές και ανάλαφρες

Μικροσκοπικές μπουκιές όνειρο, γεμάτες μυρωδάτο βούτυρο γάλακτος και καλοκαβουρντισμένα αμύγδαλα. Τόσο τραγανά κι ανάλαφρα που θυμίζουν σοκοφρέτα. Από έναν οικογενειακό, παλιό φούρνο που λειτουργεί από το 1953 non stop. Ν. Μ.

Τιμή: 15,50 €/κιλό

Αρτοποιείο Ρεμούνδος, Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/210-82.15.808

 

Σouit: γοητευτικοί, με γούβα στη μέση

Με βούτυρο Κερκύρας φτιάχνει τους κουραμπιέδες του ο Μπάμπης Ζιντίλης, στο μοντέρνο ζαχαροπλαστείο του στο Παλαιό Φάληρο. Στρογγυλοί, με κάπως ακανόνιστο σχήμα και μια μικρή γούβα στο κέντρο, εκεί που πατήθηκαν με το δάχτυλο, έχουν μια επιμελώς ατημέλητη γοητεία. Το άρωμά τους διαφορετικό από του κλασικού κουραμπιέ, λόγω του διαφορετικού βουτύρου, αλλά εξίσου μεθυστικό και λίγο πιο φλοράλ. Τη βουτυράτη, εύθρυπτη, ντελικάτη υφή τους διακόπτει το αμύγδαλο, αλλού πιο ψιλό αλλού πιο χοντροκομμένο. Χ. Τ.

Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.86.192

 

Choc o Rock: με κουρκουμά, με ρούμι και με σοκολάτα!

Η Ρένα Οροκλού στο ζαχαροπλαστικό εργαστήρι της επαναλαμβάνει την πετυχημένη τριλογία των φανταστικών κουραμπιέδων της, γιατί τους ζητήσαμε κι εφέτος. Κλασικούς, ωραιότατους, αλλά και με κουρκουμά και μπαχαρικά, και άλλους με ρούμι, φουντούκι και σοκολάτα. Αυτό που μοσχοβολάει είναι το βούτυρο από την Καλαμπάκα. Ν. Μ.

Τιμή: 18 €/κιλό

Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512

 

La Maison: Με πρόβειο βούτυρο και φυρανιά

Είναι μικροί, ίσα ίσα δυο μπουκίτσες, βουτυρένιοι και με μπόλικο αμύγδαλο φυρανιά, καλά καβουρδισμένο. Το καλό βούτυρο εμφανές, μυρίζει από χιλιόμετρα. Πρόκειται για πρόβειο βούτυρο γάλακτος που μοσχοβολάει και κρατάει ως και την επίγευση. Το μυστικό τους είναι το πολύ καλό αφράτεμα στο χτύπημα του βουτύρου, που τους κάνει τριφτούς, έτσι που να λιώνουν στο στόμα.  N.M.

Τιμή: 16 € /κιλό

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/ 216-70.06.518

 

Αρτοποιείο Παπασταύρου: στρουμπουλοί και χορταστικοί

Όταν πρόκειται για χωριάτικους κουραμπιέδες η πρώτη μου προτίμηση είναι ο φούρνος Παπασταύρου βεβαίως βεβαίως. Στρουμπουλοί και χορταστικοί, με την επιβλητική ευωδιά του καλυβιώτικου αιγοπρόβειου βουτύρου και με άφθονα, ολόκληρα, αφράτα και τέλεια καβουρδισμένα αμύγδαλα. Θρυπτοί και με μπόλικη άχνη που δεν γίνεται λάσπη πάνω στο μπισκότο. Αν σας φέρει ο δρόμος προς τα Καλύβια, μην προσπεράσετε τον φημισμένο για το ψωμί του φούρνο και αγοράστε κι ένα πανετόνε που φτιάχνουν οι ίδιοι, ολόφρεσκο, ευωδιαστό και πολύ νόστιμο. Β. Κ.

Τιμή: 13,80 €/κιλό

Περιφερειακός Ρήγα Φεραίου 2, Καλύβια Θορικού, Τ/2299-04.74.80

Θ.Ε.Κ.Α.: κομψοί αλλά και ρουστίκ

Το ζαχαροπλαστείο της Κερατέας φτιάχνει μικρά ωραία κουραμπιεδάκια-μπουκιές, εύθρυπτα, τραγανά, εξόχως αρωματικά, με ψιλοσπασμένα αμύγδαλα. Είναι μια ιδιαίτερα κομψή εκδοχή, με βούτυρο αγελαδινό από τη Λέσβο, για όσους δεν αντέχουν τη ρουστίκ οσμή του αιγοπρόβειου βουτύρου. Μαζί με τα κουραμπιεδάκια θα βρείτε και χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου καλυμμένα με ζαχαρόπαστα, αλλά και γιορτινές κούπες με ένα κομμάτι στολισμένης βέλγικης σοκολάτας μέσα. Προσθέστε καυτό νερό ή γάλα και έχετε αμέσως ένα ζεστό ρόφημα λαχταριστής σοκολάτας –ιδανικό δωράκι της τελευταίας στιγμής. Β. Κ.

Τιμή: 14 €/κιλό

Γρηγορίου Ε΄ 12Α, Κερατέα, Τ/22990-63.377

Pavlov’s Lab: μια μπουκιά, δύο βούτυρα

Μικρούτσικες μπουκιές χιονάτες, με λίγα τραγανά αμυγδαλάκια που μένουν στο στόμα όταν ο κουραμπιές έχει πια λιώσει κάτω απ’ τη γλώσσα κι έχει εξαφανιστεί. Δύο λογιών βούτυρα περιέχουν. Διαυγασμένο αγελαδινό βούτυρο, ανάμικτο με κλασικό  αγελαδινό βούτυρο γάλακτος. Τα αμύγδαλα είναι φυρανιά με τη φλούδα τους, καλοκαβουρδισμένα και κομμένα με το μαχαίρι. Το όλον ραντίζεται με ανθόνερο άπαξ και ξεφουρνιστεί, κάτι που σε παραπέμπει σε κουραμπιέ παλιάς Αθήνας.

Τιμή: 13,30 η συσκευασία των 700 γρ.

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691 

Το Δίκταμο: με μέλι και τριμμένη καρύδα!

Όλο πειράματα και εκπλήξεις είναι τα μερακλίδικα αδέρφια Κουμεντάκη του βυρωνιώτικου παντοπωλείου Το Δίκταμο. Φέτος φτιάχνουν μια νέα γεύση κουραμπιέ, αντικαθιστώντας την άχνη παντού: στη ζύμη βάζουν μέλι και στο πασπάλισμα τριμμένη καρύδα. Θρυπτοί, απολαυστικοί και με μείγμα αιγοπρόβειου βουτύρου γάλακτος και ghee είναι από τους νοστιμότερους και απολαυστικότερους, που θα ήθελα να τους έβγαζαν όλο το χρόνο. Μαζί τους βέβαια και οι κλασικοί, με αιγοπρόβειο βούτυρο σε συνδυασμό με ghee κι αυτοί, αρωματικοί αφράτοι και με μπόλικα αμύγδαλα. Β. Κ.

Τιμή: από 18,50 €/κιλό

Καραολή και Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530

Λυκαβηττός: νόστιμοι, αλλά value for money δεν τους λες

Δεν μπορώ να το φέρω πλαγίως. Αυτοί οι κουραμπιέδες στοιχίζουν 35 ευρώ το κιλό. Αν δεν κερδίσατε κάποιο λαχείο δεν θα τους πρότεινα για δώρα και κεράσματα. Αν θέλετε να κάνετε ένα μικρό δωράκι στον εαυτό σας, δοκιμάστε τους όμως. Είναι πολύ μικρές μπουκίτσες, με έντονο άρωμα βουτύρου (αιγοπρόβειο Μυτιλήνης). Στρογγυλοί και με μια μικρή κορυφή στην επιφάνεια που τους κάνει αναγνωρίσιμους. Έχουν πυκνή και σχετικά υγρή, εθιστική, υφή πιθανότατα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βούτυρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν και βαριά αίσθηση. Όσο για το αμύγδαλο: πολύ πολύ λεπτοκομμένο. Ανεπαίσθητες τραγανιστές εκπλήξεις που εμφανίζονται σε σημεία. Γ. Π

Τιμή: 18€ (μεγάλοι) 38 € /κιλό (μικροί)

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.348

Désiré: με πρωταγωνιστή το καβουρδισμένο αμύγδαλο

Στο άχνισμά τους είναι σχετικά φειδωλοί και αυτό μ’ αρέσει. Θα μυρίσετε πρώτα το καβουρδισμένο αμύγδαλο και έπειτα θα σας έρθει η ευωδία του αιγοπρόβειου βουτύρου γάλακτος. Βγαίνουν και σε μεγάλο μέγεθος αλλά οι περισσότεροι πελάτες του Désiré προτιμούν τις μπουκίτσες, κομψές και τραγανές, ελαφρά αρωματισμένες, με τα καλοκαβουρισμένα αμύγδαλά τους, λεπτοκομμένα αλλά αρκετά ώστε να κάνουν αίσθηση. Γ. Π.

Τιμή: 24 €/κιλό (μικροί), 20€/κιλό (μεγάλοι)

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠερίσσεψαν κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Φτιάχνουμε 11 νέα γλυκάΠερίσσεψαν κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Φτιάχνουμε 11 νέα γλυκά

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Αμπελόκηποι

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Εξάρχεια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Κυψέλη

Ομόνοια

Παλαιό Φάληρο

Περιστέρι

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών