ΠΡΟΪOΝΤΑ

10 μονοποικιλιακά ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, που ξεχωρίσαμε

Σε αυτά τα μπουκάλια οι παραγωγοί έχουν κλείσει το πιο πολύτιμο λάδι τους, το καθαρό εκχύλισμα από μία ποικιλία ελιάς. Στη γεύση τους αποτυπώνεται το μεράκι τους και η ουσία του τόπου.

03.04.2024
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
10 μονοποικιλιακά ελαιόλαδα που ξεχωρίσαμε

Μετά από γευστικές δοκιμές επιλέξαμε 10 από τα πιο νόστιμα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Στη γεύση τους αποτυπώνονται η ουσία του κάθε τόπου και το μεράκι των παραγωγών. Μια σημαντική σημείωση: Τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τη σοδειά τους να μειώνεται, λόγω κλιματικής αλλαγής και πυρκαγιών. Γι’ αυτό και από τη λίστα με τις προτάσεις μας λείπουν κάποια εξαιρετικά μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, αφού οι παραγωγοί τους δεν κατάφεραν να βγάλουν ικανοποιητικές ποσότητες.

Potou Melan premium PDO, ποικιλίας Κορωνέικης

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ από την Καλαμάτα, του Κωνσταντίνου Ποτού, έκτης γενιάς ελαιοπαραγωγού που κατορθώνει να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστά της Κορωνέικης ποικιλίας στο έπακρο. Πλούσιο σε πολυφαινόλες, ισορροπημένο, με διακριτά όλα τα αρώματα αγκινάρας, πιπεριού και φύλλων τομάτας που χαρακτηρίζουν την ποικιλία. Ταιριάζει σχεδόν με όλα, αλλά δεν σκέφτομαι τίποτα καλύτερο από μερικές σταγόνες αυτού του εκλεκτού ελαιολάδου σε ζεστό χωριάτικο ψωμί με λίγο αλάτι και φρέσκια ρίγανη.

Ελαϊκός, ποικιλίας Θασίτικης

Στη Νέα Πέραμο Καβάλας και σε υψόμετρο που αγγίζει τα 350 μ., ο Χριστόφορος Ρουμελιώτης και η Ευφροσύνη Βάτκαλη παράγουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πρώιμης συγκομιδής (αρχές Οκτωβρίου). Το Ελαϊκός, ποικιλίας Θασίτικης ξεχωρίζει για την ισορροπία του ανάμεσα στο φρουτώδες, το πικάντικο και το πικρό. Μας κατακλύζει το άρωμα πράσινων καρπών ελιάς, φρεσκοκομμένου χορταριού, φύλλων ντομάτας και ξηρών καρπών και νιώθουμε μια απερίγραπτη φρεσκάδα στον ουρανίσκο, η οποία διαρκεί. Λίγες σταγόνες πάνω σε ψητές γαρίδες είναι η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

Ελαϊκός, ποικιλίας Μεγαρίτικης

Επίσης της οικογένειας Ρουμελιώτη, το Ελαϊκός, ποικιλίας Μεγαρίτικης είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φρουτώδες και πολύπλοκο. Το άρωμα του φρεσκοκομμένου χόρτου και των λουλουδιών σε κερδίζει με το που ανοίγεις το μπουκάλι. Ιδανικό πάνω σε ένα ψημένο λευκόσαρκο ψαράκι ή ένα καλαμάρι αλλά και σε σαλάτες με βραστά χόρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε τι λάδι πρέπει να τηγανίζουμε;Σε τι λάδι πρέπει να τηγανίζουμε;

Ootopia, ποικιλίας Μανάκι

Από τους λόφους πάνω από την παραθαλάσσια πόλη της Ερμιόνης στην Πελοπόννησο, ένα μοναδικό ελαιόλαδο της ξεχωριστής ποικιλίας Μανάκι, φινετσάτο και ισορροπημένο, με αρώματα μπαχαρικών, πιπεριού και επίγευση κόκκινων φρούτων και αμυγδάλου. Λίγες σταγόνες σε μια απλή πράσινη σαλάτα, σε ψητά λαχανικά ή σε φρέσκα, μαλακά τυριά αναβαθμίζουν το όλον. Θα το έβαζα τόσο πάνω σε ένα γιαχνί με όσπρια και θαλασσινά αλλά και σκέτο πάνω σε ζεστό ψωμί.

Ranis limited edition, ποικιλίας Κουτσουρελιάς

Σε υψόμετρο 400 μ. στους πρόποδες του όρους Ερύμανθος, κάθε τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου συγκομίζονται οι αγουρωπές ελιές της σπάνιας ποικιλίας Κουτσουρελιάς ή Πατρινής και παράγεται ένα μοναδικό ελαιόλαδο με έντονο αρωματικό προφίλ. Τα αρώματα της άγριας αγκινάρας, της τομάτας και των βοτάνων ξεχωρίζουν. Δοκιμάστε το σε ένα ριζότο με μανιτάρια ή σε μια μακαρονάδα, στις αγκινάρες αλα πολίτα, αλλά και πάνω σε ψητά λαχανικά. Είναι τέλειο και με σοκολάτα, π.χ. σε μια μους.

8K Premium Organic, ποικιλίας Αθηνολιάς

8Κ, δηλαδή 8 χιλιάδες, όσα τα χρόνια παρουσίας του ελαιόδεντρου στη Μεσόγειο. Ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή της Μονεμβάσιας Λακωνίας, σε υψόμετρο 300 μ., ιδιαίτερα φινετσάτο, που κρατάει άψογες ισορροπίες ανάμεσα στο πικρό και το πικάντικο, με αρώματα από φρεσκοκομμένο γρασίδι, εσπεριδοειδή, τομάτα αλλά και καρύδι. Πολύ ταιριαστό με θαλασσινά στα κάρβουνα, ωμό πάνω σε μια οσπριάδα, αλλά απίθανο και με σοκολάτα.

Ages premium Κύκλωπας, ποικιλίας Μάκρης

Μοναδικό, κορυφαίο ελαιόλαδο, με έντονο και πολύπλοκο γευστικό προφίλ. Εξισορροπεί εντυπωσιακά τη γλύκα της μπανάνας με τη φρεσκάδα του πράσινου μήλου, του φρεσκοκομμένου χορταριού και τη σπιρτάδα του πιπεριού. Από τον αρχαίο ελαιώνα Μάκρης στην Άλεξανδρούπολη η οικογένεια Κελίδη παράγει από το 1982 μοναδικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ποικιλίας Μάκρης. Η παραγωγή είναι κάθετη, από την καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων και την ελαιοποίηση στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο τους μέχρι την τυποποίηση στο τυποποιητήριό τους. Λίγες σταγόνες σε μαρουλοσαλάτες, σε πλούσιες πράσινες σαλάτες με ξηρούς καρπούς και σε ψητά λαχανικά αναβαθμίζουν το όλον, ενώ ωμό πάνω σε ζεστό χωριάτικο ψωμί είναι ένα γευστικό θαύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλαιόλαδο και βούτυρο, αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά (βίντεο)Ελαιόλαδο και βούτυρο, αρωματισμένα με φρέσκα μυρωδικά (βίντεο)

Marmaro, αγουρέλαιο ποικιλίας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Χαλκιδική, με έντονο χαρακτήρα. Παράγεται από τον γεωπόνο Δημήτρη Γαροφάλλου από τον Πολύγυρο, από άγουρες ελιές που συλλέγονται με το χέρι, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και είναι υπέροχο σε πατατοσαλάτες αλλά και ψητά θαλασσινά.

Efkrato, ποικιλίας Τσουνάτης

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικό, πλούσιο σε πολυφαινόλες, με ισχυρισμό υγείας και εξαιρετικά αρώματα πράσινων φρούτων, αγκινάρας, φρεσκοκομμένου χόρτου, κανέλας, αμυγδάλου. Παράγεται από ελιές Τσουνάτες με καλλιεργητικές μεθόδους αυστηρότερες από της βιολογικής, όπως αυτές της βιοδυναμικής αλλά και της αναγεννητικής γεωργίας. Με επίγευση που διαρκεί, σπιρτάδα που φρεσκάρει τον ουρανίσκο, θα το προτιμούσα πάνω σε ψητές γαρίδες, σε ντελικάτα ψάρια και ωμό πάνω σε σούπες λαχανικών.

Cultura, ποικιλίας Χωραΐτικης

Σπάνιο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από Χωραΐτικες, αιωνόβιες και άνυδρες ελιές στην ορεινή Άρκαδία, από τη Λαμπρινή Τσίτσου και τον Jonnek Jonnekson. Ύψηλότατο σε πολυφαινόλες, έχει έντονη γεύση και άρωμα, με έμφαση στο πικρό. Αρώματα ραδικιού και φύλλων ντομάτας σε κατακλύζουν και είναι θαυμάσιο σε πράσινες σαλάτες, σε ντοματοσαλάτες αλλά και σε οσπριάδες και μελωμένα γιαχνί.

Τα περισσότερα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα τα βρίσκουμε σε ντέλι, κάβες ελαιολάδου και ηλεκτρονικά καταστήματα – ενδεικτικά, Maison d’Olive (Ξανθίππου7-9, Κολωνάκι, Τ/ 211-73.53.912), Olive Εpitome (Διονυσίου Σολωμού 56, Νέα Ιωνία, T/210-30.03.934),  Τhe Οlivest (e-shop heolivest.com, T/ 211-73.54.822), Olicatessen (Βίκτωρος Ουγκώ 4, Άνω Λαδάδικα και στην Αγορά Μοδιάνο, Θεσ/νίκη, Τ/ 23130-30.286, e-shop: www.olicatessen.gr) κ.ά.– και οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 έως 40 € τα 500 ml.

Οι γευστικές δοκιμές έγιναν στο Μaison Maison d’Olive, με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Αρετής Σουγκάρη, και στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών