«Ο πολιτισμός με την ευρεία έννοια, που αφορά τρόπο ζωής και ιδιοσυγκρασίες, είναι για εμάς μια ουσιαστική διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης. Μέσω της σχέσης του με τη φύση, τα είδη γεωργικών καλλιεργειών, την επιλογή τροφίμων, τις κοινωνικές σχέσεις και την αισθητική, η γαστρονομία είναι μια απεικόνιση αυτών των πολύ ισχυρών πολιτισμικών δεσμών και είναι μέρος της κληρονομιάς ενός έθνους, αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς» λένε οι εμπνευστές του βιβλίου Μαιρίνα Ματθαιοπούλου, Γιώργος Βλαντάς και Τάσος Ζαχαράς από τον Σύλλογο Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου.
«Σε αυτό το βιβλίο θα βρούμε 20 παραδοσιακές συνταγές με την επιμέλεια του Σωτήρη Κουτσιαύτη, μαζί με κείμενα που έχουν γραφτεί από ειδικούς στη γαστρονομία και τον κυκλαδικό πολιτισμό, τη Νίκη Μηταρέα, τη Νικολέτα Μακρυωνίτου και τον Γιώργο Πίττα, και συνδέουν αυτές τις συνταγές με τον πολιτισμό και την κοινωνία από την οποία προέρχονται» συμπληρώνουν.
«Μαγειρεύοντας στην Πάρο του ήλιου και της πέτρας»

«Μαγειρεύοντας στην Πάρο του ήλιου και της πέτρας» γράφει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα στο εισαγωγικό κειμενάκι της για την παριανή κουζίνα, και διηγείται ιστορίες για το αγροτικό προσφάι με ζυμωτό ψωμί, ελιές, ξερά σύκα και μαύρο γλυκό κρασί, για τις παραδοσιακές λιτές συνταγές όπως τα αμπελοφάσουλα με τη σκορδαλιά, για τη ρεβυθάδα που μαγειρεύεται υπομονετικά στο σκούνταβλο μέσα στον πέτρινο φούρνο με τα ξύλα. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας γράφει για ξερολιθιές, ξυλόφουρνους, πανηγύρια κι ανεμόμυλους, και στέκεται στο μέγιστο περιεχόμενο μιας μικρής λέξης που χρησιμοποιούν οι φιλόξενοι ντόπιοι, της λέξης «κοπιάστε». Στις συνταγές που ακολουθούν κάνουμε βουτιά στην γαστρονομική παράδοση της Πάρου και της Αντιπάρου και μαθαίνουμε πώς να φτιάξουμε ζυμαρικά μιρμιτζέλια, σαλατούρι με σαλάχι, γούνα ψημένη στον ήλιο, χορτοφουσκωτές πίτες και άλλα.
Καλοτάξιδο και καρποφόρο να είναι

Το βιβλίο «Κυκλαδικός Πολιτισμός και Γαστρονομία» είναι ο πρώτος τόμος μιας συλλογής που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου. «Θα ακολουθήσουν και άλλα, που θα αφορούν για παράδειγμα την αρχαιολογία, τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, τα τοπία των δύο νησιών μας, τη βιώσιμη ανάπτυξη τους, κ.λ.π. Αυτή η συλλογή θα επανεξετάσει το ιστορικό παρελθόν αλλά και το παρόν αυτών των δύο νησιών, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον τους» λέει η εκδοτική επιτροπή. «Ο σύλλογός μας δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια από 11 άτομα για να ενώσει στην ίδια προσπάθεια, υπέρ μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, με σεβασμό στον κυκλαδίτικο χαρακτήρα των δύο νησιών, τους κατοίκους των νησιών είτε είναι Έλληνες είτε από τις τέσσερις άκρες της Ευρώπης» εξηγούν για τον Σύλλογο Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου.