«Χρειάζεται να αλλάξουμε στάση απέναντι στη ζωή, να γίνουμε εθελοντές για την πατρίδα και τους γύρω». Τάδε έφη Βαγγέλης Πελέκης, αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης (ΚΔΕΠΠΑΜ) του Δήμου Μυκόνου. Είχε την ιδέα να στήσει ένα μικρό «φεστιβάλ» μυκονιάτικων γεύσεων πάνω στο πλοίο της γραμμής, έτσι ώστε οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και οι παραγωγοί να έχουν μια ώθηση. Εστησε δύο μεγάλα τραπέζια καταμεσής του σαλονιού του πλοίου κι απάνω τους αράδιασε πλουσιοπάροχα καλούδια μυκονιάτικα. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος, κοπανιστή και τυροβολιά από το τυροκομείο Μυκόνου και έξοχη λούζα από το κρεοπωλείο του Μενάγια. «Για να τα μοιράσουμε στον κόσμο», όπως είπε. 

image 

Την Παρασκευή 18/09 οι «Μυκονιάτικες γεύσεις… εν πλω!» σήκωσαν άγκυρα και παρέσυραν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι γεύσεων και πατριδογνωσίας τους 1.000 επιβάτες του Super Ferry 2 με προορισμό την Ανδρο, την Τήνο, τη Μύκονο. 

image

image 

Ο Βαγγέλης Πελέκης, εθελοντικά και δωρεάν, έφτιαξε σαλάτα με γλιστρίδα, γιαούρτι, τυροβολιά, μπόλικο λεμόνι και καρύδια, ενώ ο έτερος μάγειρας, Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου, αποθέωσε τη μυκονιάτικη λούζα, συνθέτοντας ένα μεζεδάκι από τα λίγα, με φρυγανισμένο ψωμί της προηγούμενης μέρας, άγρια ρόκα και σταφύλι. Οι περισσότεροι επιβάτες κατέγραφαν σε χαρτάκια τις συνταγές, ενδιαφέρθηκαν να μάθουν την ιστορία των προϊόντων και ομόφωνα ζήτησαν η δράση να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά. Το ταξίδι τους πήρε άλλη γεύση, όπως μας είπαν. Σε αυτό συνηγόρησε και ο νεαρός Κοσάμ από την Κίνα, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος με την ελληνική εξωστρέφεια. 

Αποτιμώντας την ανταπόκριση του κόσμου με πρόσημο θετικό, ο αντιδήμαρχος Μυκόνου, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, εξέφρασε την πρόθεση να επεκταθεί η δράση και εκτός Ελλάδος. «Τα ελληνικά προϊόντα είναι σαφώς αναγνωρίσιμα διεθνώς, αλλά δεν έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου η αξία η οποία αντιστοιχεί στην ποιότητά τους». Κράτησα την υπόσχεσή του για ελληνικά μαγειρέματα στον Πύργο του Αϊφελ και πήρα το δρόμο της επιστροφής. 

Για περισσότερες «Μυκονιάτικεs γεύσειs εν πλω», μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα της ΚΔΕΠΠΑΜ του Δήμου Μυκόνου στο facebook: Kdeppam Mykonos

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών